Solicitarea a fost făcută la scurt timp după ce în mass media locală a apărut o informaţie pentru care era citat edilul, conform căreia ieşenii au băut apă care nu corespunde normelor de calitate.
”Solicit public domnului Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi, să îşi reevalueze comportamentul hazardat şi iresponsabil prin care a creat o reală isterie in municipiu. Declaraţiile domniei sale, prin care a afirmat că ieşenii consumă apă infestată din reţeaua de apă potabilă a Iaşului, aspecte care nu corespund realităţii, ne arată că este complet depăşit de responsabilitatea funcţiei pe care o ocupă şi cu care ieşenii l-au învestit în iunie 2016. Trebuie să înţeleagă că declaraţiile unui primar se bucură de prezumţia de adevăr în rândul populaţiei, iar orice ieşire publică, pe orice subiect, trebuie corect documentată. Mă aşteptam, ca ieşean, să vină şi să ne anunţe despre planul domniei sale de a înlătura efectele dramatice ale izolării Iaşului de către Guvernul PSD şi ce acţiuni alternative a găsit ca Iaşul să ajungă un oraş european cu adevărat”, declară deputatul PNL Marius Bodea, într-un comunicat de presă.
Primarul Chirica ar fi afirmat, potrivit unui interviu publicat în presa locală, că el nu-şi lasă copiii să bea apă de la robinet chiuvetă, pentru că ştie ce se află pe conducte, în condiţiile în care acum câţiva ani a fost folosită pentru alimentarea cu apă o conductă abandonată de ani de zile, care ar fi fost folosită pentru dejecţii şi avea pe ea şobolani morţi.
Primarul de Iași a emis un comunicat în care vorbește despre ”speculaţii şi exagerări făcute de unele institituţii media în legătură cu unele declaraţii”.
„Afirmaţiile mele care au alimentat nevoia de senzaţional a unor instituţii media se refereau strict la un incident petrecut în urmă cu 10 ani, situaţie confirmată, de altfel, şi de către domnul manager al ApaVital SA, Ion Toma, într-o declaraţie de presă dată astăzi. Am făcut referire la incidentul respectiv tocmai pentru ilustra plastic diferenţa uriaşă dintre situaţia din urmă cu 10 ani şi cea de acum în ceea ce priveşte calitatea serviciilor de apă şi canalizare din municipiul şi judeţul nostru. În urma unor investiţii în valoare de peste 400 de milioane de euro gestionate mai întâi de Regia Autonomă Judeţean de Apă Canal, apoi de ApaVital SA şi coordonate de Asociaţia Regională a Serviciilor de Apă Canal Iaşi, sistemul de gestiune a apei potabile şi a apelor uzate a devenit modern, ecologic, eficient şi 100% sigur pentru populaţie. În urma unor investiţii similare susţinute cu fonduri europene, aceeaşi creştere substanţială a calităţii serviciilor s-a petrecut şi în ceea ce priveşte gestiunea deşeurilor, prin Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în municipiul şi judeţul Iaşi”, declară Mihai Chirica, prin intermediul comunicatului de presă.