MENIU CAUTĂ
, de Viorel Tudorache

Ce șanse are Hermannstadt să câștige Cupa României 2018. Vasile Caciureac: ”Sibienii au mai multe șanse decât am avut noi, cu Dinamo, în ’82”

Distribuie

Ce șanse are Hermannstadt să câștige Cupa României 2018. Formația sibiană este prima echipă din liga secundă care joacă finala Cupei Românei după 36 de ani. În 1982, FC Baia Mare, din Divizia B, pierdea finala în fața lui Dinamo București, scor 2-3, pe fostul stadion ”23 August”.

Fostul fotbalist Vasile Caciureac, 55 de ani, care a jucat pentru Baia Mare în acea finală istorică, crede că Hermannstadt nu este victimă sigură în fața Craiovei, locul 3 în Liga 1.

”Spre deosebire de finala noastră cu Dinamo de acum 36 de ani, când Baia Mare nu avea nicio șansă, consider că nu este diferență mare între finalistele de duminică. Părerea mea, că Hermannstadt are șanse 40 la sută, iar Craiova 60 la sută. Sibienii au prins curaj după ce au eliminat Steaua, și sunt capabili să producă surpriza”, a pronosticat fostul atacant, ce a mai trecut pe la Rapid și Petrolul Ploiești, dar care a ratat transferul la Sportul Studențesc din motive estetice.

Caciureac, un puști de 19 ani, la vremea finalei cu Dinamo, a rememorat pentru Libertatea: ”Nu aveam cum să câștigăm cupa. Noi veneam din B, tocmai promovasem, exact ca Hermannstadt acum, iar Dinamo era campioană. Avea o echipă fantastică. Cu o apărare beton și un atac senzațional. Îmi amintesc, că am avut promisă o primă foarte mare, nu mai țin minte cât, dar erau mulți bani. Cred că ne puteam cumpăra o Dacie, cam așa ceva. Ne-au promis mulți bani, pentru că știau că oricum nu-i luăm (râde). Calificarea în finală a reprezentat o performanță istorică pentru orașul Baia Mare. După aceea, am jucat în Cupa Cupelor cu Real Madrid, 0-0 acasă, și 2-5 pe Bernabeu”.

Vasile Caciureac a ajuns la FC Baia Mare de la CIL Sighet, ca un atacant de perspectivă. ”Antrenorul Paul Popescu era foarte sever. Înaintea meciului cu U Cluj, din optimile Cupei României, m-a văzut râzând. Glumeam cu colegul meu Koller. Nea Paul m-a luat imediat la rost: ”De ce râzi, nu ști că avem meci azi?”. Eram titular, iar când am ajuns la stadion m-a scos din echipă”.

FC Hermannstadt poate deveni prima echipă din liga secundă care câștigă Cupa României, după 43 de ani. În 1975, Rapid București, pe atunci în a doua divizie, învingea în ultimul act pe Universitatea Craiova.

Finala Cupei României, 1981-1982

Dinamo București – FC Baia Mare 3-2 
Au marcat: P. Iordache 43, Dudu Georgescu 58, 63/ Dragomirescu 48, Koller 82 (pen.)

20 iunie 1982, stadionul 23 August, București. Spectatori: 15.000
Arbitru: Sever Drăgulici (Turnu Severin)
DINAMO: Moraru – M. Ion, Dinu, Bumbescu, Stredie, Mulțescu, Dudu Georgescu, Custov, Iordache, Văetuș, Orac. Antrenor: Valentin Stănescu
FC BAIA MARE: V. Moldovan – Szepi, Borz, Tătăran, Koller, Cr. Ene, Pamfil, Sabău, Dragomirescu, Buzgău (65 Caciureac), Rozsnai. Antrenor: Paul Popescu

Echipe de ligă secundă care au mai cucerit trofeul au fost Metalul Reșița (1954), Sticla Turda (1971), Chimia Rm. Vâlcea (1973) și Rapid București (1975).

Sfaturi pentru jucătorii de la Hermannstadt Sibiu pentru a pune mâna pe trofeul Cupei României: ”Noi așa am făcut!”. Cum a învins Arieșul Turda pe Rapid în 1961.

LIVEBLOG Finala Cupei României la fotbal, CSU Craiova – Hermannstadt. Toate detaliile.


Citește și: Ilie Năstase, reținut, încătușat și cu dosar penal. A fost prins băut la volan, a devenit recalcitrant și a refuzat recoltarea probelor biologice

Citește mai multe despre vasile caciureac, csu craiova, Cupa Romaniei și FC Hermannstadt pe Libertatea.

Comentarii