Doi din trei români fumători cu vârsta cuprinsă între 35 şi 44 de ani vor să se lase de fumat, iar 55% au avut deja mai mult de trei tentative eşuate pentru că nu ştiu ce ar trebui să facă pentru a renunţa. Dintre cei care au încercat să renunţe definitiv la fumat, 78% au declarat că nu au făcut nimic concret în acest sens. Doar 6% dintre respondenţi au apelat la medic pentru a renunţa la dependenţa de fumat în contextul în care 51% dintre fumătorii români cred că medicul reprezintă cea mai credibilă sursă de informaţii când vine vorba de renunţare la fumat.
„Poate cel mai grav fenomen este că tabagismul cronic nu este nici pe departe perceput ca o boală. Fumătorii activi, dar şi cei pasivi nu sunt conştienţi de riscurile asupra sănătăţii lor, se complac în această dependenţă şi reacţionează defensiv doar atunci când se confruntă cu o problemă de sănătate reală”, a declarat prof. dr. Dumitru Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi al Reţelei pentru Prevenirea Fumatului în România.
Conform aceluiaşi studiu, românii care se gândesc să renunţe la fumat, consideră drept principal motiv costul ţigărilor, în procent de 32%, şi secundar, în proporţie de 31% motivele de sănătate.
În schimb, românii fumători, care nu s-au gândit niciodată să renunţe la fumat, ar renunţa, în proporţie de 48%, din motive de sănătate şi doar de 12% din lipsa banilor.