Autoritatea pentru Reformă Feroviară: rol și activitate

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a fost înființată în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 62/2016, iar prin Hotarârea de Guvern nr. 98/2017 a fost aprobată organizarea și funcționarea instituției. ARF a fost creată ca răspuns la nevoia de reorganizare și de modernizare a transportului feroviar în România și are ca scop principal coordonarea proceselor de reformă structurală, creșterea eficienței economice și îmbunătățirea calității serviciilor oferite în acest sector.

Autoritatea desfășoară o serie de activități, cum ar fi elaborarea strategiilor naționale, gestionarea fondurilor europene, achiziția de trenuri noi și eficiente din punct de vedere energetic, necesare atât pentru transportul de pasageri, cât și pentru cel de marfă, precum și monitorizarea operatorilor feroviari și evaluarea performanțelor acestora, în conformitate cu contractele de servicii publice, se precizează pe ARF.gov.ro. Recent, ARF a anunțat că în acest moment este posibilă urmărirea trenurilor în timp real de către orice utilizator de computer sau de smartphone prin intermediul unei platforme.

Urmărirea trenurilor în timp real

Consiliile Județene au cheltuit peste 2 milioane de euro pe servicii juridice în ultimii cinci ani. Mai mult de jumătate din sumă a ajuns la trei mari case de avocatură
Recomandări
Consiliile Județene au cheltuit peste 2 milioane de euro pe servicii juridice în ultimii cinci ani. Mai mult de jumătate din sumă a ajuns la trei mari case de avocatură

Noua facilitate a fost implementată de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA și, deși ar putea părea o inovație în domeniu, în realitate, funcționalitatea de bază nu este una de dată recentă. De aproximativ un deceniu, utilizatorii serviciilor de transport feroviar din România care doresc să călătorească ori pur și simplu vor să urmărească în timp real un anumit tren aflat în circulație pot accesa secțiunea Trenul Meu de pe pagina web bilete.infofer.ro.

Aici, aceștia trebuie doar să introducă numărul trenului care îi interesează, iar în câteva clipe vor primi informații clare referitoare la poziția garniturii pe traseu în acel moment, în orice loc din țară, precum și la eventualele întârzieri care au fost acumulate până atunci. Însă, ceea ce aduce cu adevărat un plus de valoare și reprezintă o noutate absolută este faptul că această platforma online oferă acum o funcționalitate vizuală extrem de utilă, și anume o hartă interactivă.

Astfel, în timp ce noua hartă adaugă o dimensiune vizuală și interactivă platformei online, funcționalitățile de bază rămân neschimbate. Aceasta oferă utilizatorilor opțiuni variate de a monitoriza circulația trenurilor în timp real, fiind o funcționalitate modernă care vine atât în sprijinul călătorilor, cât și al pasionaților de transport feroviar.

România a refuzat să extrădeze în Rusia un cetățean moldovean: „Predarea e susceptibilă să aibă consecinţe de o gravitate deosebită”
Recomandări
România a refuzat să extrădeze în Rusia un cetățean moldovean: „Predarea e susceptibilă să aibă consecinţe de o gravitate deosebită”

Ce este harta interactivă CFR

Harta interactivă CFR reprezintă un instrument digital foarte util, care a fost dezvoltat și implementat în colaborare cu Informatica Feroviară S.A., un partener strategic care sprijină adoptarea tehnologiilor avansate în domeniul feroviar. Acesta le permite utilizatorilor să vizualizeze, în timp real, poziția unui anumit tren care se află în circulație pe teritoriul României la o anumită oră sau în orice moment ales.

În același timp, harta oferă posibilitatea de a explora situația la nivel național, dar permite și ajustarea perspectivei printr-o funcție de zoom, oferind în acest fel o imagine detaliată a tuturor trenurilor care operează într-o anumită regiune sau într-o anumită zonă la un anumit moment dat. Un alt detaliu util al noului sistem îl reprezintă posibilitatea ca utilizatorul platformei să introducă manual numărul unui tren specific pentru a putea verifica foarte rapid locul exact unde se află acesta, precum și întârzierile acumulate până în acel moment, bineînțeles dacă acestea există.

După cum știm cu toții, cele mai mari întârzieri sunt acumulate pe timp de iarnă, atunci când infrastructura feroviară existentă este deficitară în multe regiuni ale țării. Totuși, trebuie să precizăm faptul că, în cazul în care se optează pentru această funcție, harta interactivă va dispărea temporar, iar informațiile furnizate vor fi redate într-un format textual similar cu cel care este disponibil de mult timp în secțiunea Trenul Meu.

Topul celor mai mari amenzi date de Consiliul Concurenței. De la cartelul petroliștilor și cel al mâncării la băieții deștepți din energie, scumpirea RCA și exploatarea lemnului
Recomandări
Topul celor mai mari amenzi date de Consiliul Concurenței. De la cartelul petroliștilor și cel al mâncării la băieții deștepți din energie, scumpirea RCA și exploatarea lemnului

Cum funcționează harta interactivă CFR

În cazul în care folosești această nouă hartă interactivă CFR și vrei să afli informații despre un anumit tren, vei primi o descriere-text în care se precizează detalii precum locul unde se află garnitura în acel moment și ce întârziere a acumulat până atunci, exprimată în minute. Spre exemplu, am făcut o simulare pentru a afla informații în timp real despre trenul IRN 405, care circulă pe ruta Simeria – Cluj-Napoca, poți să observi că garnitura se afla la ora 8:54 în Aiud, conform itinerariului, trenul se află între stațiile Orăștie – Alba Iulia”.

De asemenea, la momentul la care am verificat poziția, trenul avea o întârziere de 42 de minute, motiv pentru care ne-a apărut mesajul „42 minute întârziere la trecerea fără oprire prin Aurel Vlaicu Hm (Raportat de personalul CFR la 08:37). Dacă mergi la detalii, găsești și ora estimată la care trenul ar trebui să ajungă la destinație, dar și lista cu toate gările în care va staționa și cât timp va sta în fiecare dintre acestea. Aceste informații ne pot ajuta atunci când așteptăm un tren cu care urmează să călătorim, iar acesta întârzie și nu știm unde se află. De asemenea, aceste detalii ne sunt utile și atunci când vrem să întâmpinăm la gară pe cineva ca să ne calculăm mai bine timpul. Harta interactivă poate fi accesată la adresa https://bilete.infofer.ro/ro-RO/Trains.

Harta interactivă CFR
Harta interactivă CFR Sursă foto: Bilete.infofer.roro-ROTrains

Cum sunt localizate trenurile

În prezent, localizarea trenurilor care sunt operate de diferiți operatori de transport feroviar de călători ce funcționează sub contract de serviciu public cu statul român, prin ARF, se realizează prin metode distincte, în funcție de datele tehnice puse la dispoziție de fiecare dintre ele. Spre exemplu, dacă ne referim la trenurile companiei Transferoviar Călători, acestea beneficiază de o poziționare precisă, bazată pe tehnologia GPS, ceea ce permite identificarea exactă a locului în care se află acestea în timp real.

În schimb, trenurile caresunt operate de companiile CFR Călători, Regio Călători, Interregional Călători, Astra Trans Carpatic și Softrans sunt localizate printr-o metodă aproximativă, utilizându-se datele disponibile în sistemul feroviar de îndrumare a trenurilor. Această diferență care există între metodele de localizare reflectă nivelul actual de integrare tehnologică a fiecărui operator feroviar, însă există planuri și strategii clare pentru îmbunătățirea sistemului.

Pe măsură ce operatorii vor decide să furnizeze acces la datele GPS ale trenurilor lor, platforma gestionată de ARF va fi actualizată în permanență pentru a integra aceste informații, mai precizează Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Astfel, poziționarea trenurilor va deveni mult mai exactă, iar informațiile oferite utilizatorilor platformei vor fi mai detaliate și mai fiabile, ceea ce va contribui la creșterea calității serviciilor. Soluția propusă nu doar că îmbunătățește experiența utilizatorilor finali, dar aduce și multiple beneficii în cadrul întregului sistem feroviar.

Ce avantaje prezintă harta interactivă CFR

Harta interactivă CFR este o funcționalitate digitală modernă și foarte utilă pentru orice utilizator. Asta, în primul rând deoarece îți oferă posibilitatea să vizualizezi în timp real poziția exactă a unui tren aflat în circulație pe teritoriul României, fie la o oră specificată, fie în orice moment ales, oferind un control sporit asupra informațiilor disponibile.

De asemenea, publicul călător are acces „live” la o serie de detalii despre starea trenurilor, ceea ce contribuie la încrederea în serviciile oferite. În plus, monitorizarea continuă a poziției trenurilor contribuie la optimizarea circulației acestora în toată țara, reducând întârzierile și îmbunătățind coordonarea între operatori și infrastructura feroviară.

Totodată, autoritățile și operatorii feroviari pot interveni cu promptitudine în cazul apariției unor situații care pot apărea pe traseu, reducând impactul negativ asupra pasagerilor și a mersului trenurilor. Astfel, implementarea hărții interactive CFR reprezintă un pas important în direcția modernizării transportului feroviar din România. Cu sprijinul continuu al operatorilor și al partenerilor tehnici, platforma ARF are potențialul de a deveni un instrument indispensabil pentru călători și un exemplu de bune practici în domeniul digitalizării serviciilor publice. Un sector feroviar bine pus la punct, combinat cu tehnologii moderne, poate transforma experiența călătorilor și poate aduce beneficii economice semnificative.

Cum poate fi îmbunătățită harta interactivă CFR

În pofida faptului că reprezintă un instrument digital extrem de util, harta interactivă CFR poate fi îmbunătățită semnificativ deoarece există aspecte care lipsesc deocamdată. Spre exemplu, când introduci numărul trenului care te interesează ar fi util să poată fi vizualizat doar acesta pe hartă și chiar să-i poată fi urmărită deplasarea în timp real.

De asemenea, ar putea fi introdusă o funcție prin care să poată fi vizualizate trenurile care circulă pe aceeași linie, din spate sau din sens opus, oferind o perspectivă clară asupra traficului feroviar dintr-o anumită zonă. Aceasta ar fi benefică pe sectoarele de cale ferată cu linie simplă, unde încrucișările trenurilor în unele stații aglomerate reprezintă un factor-cheie în gestionarea traficului.

Mai mult decât atât, ar fi ideal ca aplicația să ofere detalii suplimentare, cum ar fi menționarea explicită a trenului care va trebui să aștepte trecerea unei alte garnituri. Astfel de situația sunt des întâlnite pe multe secții cu linie simplă din rețeaua feroviară națională, inclusiv pe magistrale importante, așa cum este Magistrala 200 care leagă Brașovul de Sibiu sau linia 801 Titan Sud-Oltenița, potrivit Clubferoviar.ro.

Optimizările pe aceste linii ar putea îmbunătăți în mod semnificativ experiența de călătorie și gestionarea traficului feroviar. Aplicația ar putea fi prevăzută cu alerte și mesaje de avertizare în timp real despre condițiile meteorologice sau eventuale incidente majore. Optimizarea designului ar aduce un plus de accesibilitate și intuitivitate, inclusiv pentru utilizatorii începători. Nu în ultimul rând, ar fi utilă integrarea unor filtre avansate pentru sortarea trenurilor în funcție de tip (Personal, InterRegio, etc.) sau destinație.

Foto: Shutterstock.com

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (1)

K476   •   12.12.2024, 13:47

Stiti bancul cu acela care vroia sa il taie trenul ai statea pe linie... vine un cfrist si ii zice du-te bah acasa, ca s-a anulat de azi si pana maine mori de foame si de frig ca, nu mai vine nimic. Avem tehnologie de racheta pe atelaje de 40 de ani, dar nu stim ce statie urmeaza, nu avem ac, nu avem caldura si daca este nevoie de vagoane suplimentare, un mare director o sa primeasca raportul cu biletele vandute anul acesta si o dea o decizie de suplimentare pentru la anu'. Asa s-a tot dezvoltat de la 30 de vagoane am ajuns la 2.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
Unica.ro
DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
El este fiul lui Călin Georgescu. Are o meserie total diferită de a părinților lui și s-a aflat și ce alte afaceri mai are, dar și cât de mult câștigă: "Un șoc total, dar am avut norocul..." Uluitor, ce spune și despre victoria tatălui său
Viva.ro
El este fiul lui Călin Georgescu. Are o meserie total diferită de a părinților lui și s-a aflat și ce alte afaceri mai are, dar și cât de mult câștigă: "Un șoc total, dar am avut norocul..." Uluitor, ce spune și despre victoria tatălui său
Încă un divorț-șoc în showbiz! Celebra actriță, mamă a 3 copii, divorțează după 16 ani! Și soțul e foarte cunoscut
Libertateapentrufemei.ro
Încă un divorț-șoc în showbiz! Celebra actriță, mamă a 3 copii, divorțează după 16 ani! Și soțul e foarte cunoscut
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
FANATIK.RO
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Surpriză! Mario Fresh este în Bali alături de o bombă sexy care nu este deloc străină de luminile reflectoarelor. Imaginile au ajuns imediat virale
Unica.ro
Surpriză! Mario Fresh este în Bali alături de o bombă sexy care nu este deloc străină de luminile reflectoarelor. Imaginile au ajuns imediat virale
Escrocheria de pe WhatsApp care îţi lasă prietenii fără mii de lei. Cazul Livianei, care a fost păcălită să dea click pe un link
Observatornews.ro
Escrocheria de pe WhatsApp care îţi lasă prietenii fără mii de lei. Cazul Livianei, care a fost păcălită să dea click pe un link
Horoscop 11 ianuarie 2025. Berbecii ar fi bine să evite complicațiile de orice fel, chiar și pe cele pe care le provocă pentru că le fac plăcere
HOROSCOP
Horoscop 11 ianuarie 2025. Berbecii ar fi bine să evite complicațiile de orice fel, chiar și pe cele pe care le provocă pentru că le fac plăcere

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI