Băcăuanul, care a fost jurnalist la Deșteptarea, a decis împreună cu soția lui că este timpul să încerce altceva, cei doi alegând drumul Marii Britanii. Codrin a ajuns arbitru, dar conduce cu succes și propria afacere, iar anul acesta a devenit și tătic.
”În anul 2010, după 13 ani de jurnalism și salarii mici în țară, am decis împreună cu soția mea, Alina, că era timpul să ne oferim o nouă șansă și să încercăm să plecăm în altă țară. Simțeam nevoia să trăim într-un loc în care calitatea vieții și respectul față de cetățean să fie la alt nivel. N-a fost ușor să lăsăm acasă părinții și prietenii. Prima opțiune analizată a fost Canada, deoarece mă încurajase doamna Magdalena Manea, care conducea un ziar românesc în Montreal, publicație la care eram colaborator de la distanță. Însă distanța ne-a făcut să ne răzgândim și până la urmă am ales Anglia, pentru că amândoi vorbeam engleză fluent și este la doar trei ore de zbor de România”, a povestit , pentru ziarul unde a lucrat mult timp, Deșteptarea, românul.
Spune că în octombrie 2010 a decolat de pe aeroportul Băneasa plecând spre necunoscut. Își aduce aminte că și-a lăasat acasă pisica, pe care a recuperat-o abia după patru ani, după ce s-a acomodat în țara de adopție.
”Primele luni au fost o adevărată aventură, dar faptul că eram împreună și deciși să reușim a fost hotărâtor”, își amintește el.
Acum, spune el, la șapte ani distanță, are o casă, o familie în creștere și o viață normală, confortabilă, într-o țară care le-a oferit lui și soției mult mai multe șanse, respect și satisfacții decât a făcut-o România în mai bine de 30 de ani.
După mai multe joburi mai mult sau mai puțin dificile în diverse domenii, de câțiva ani românul conduce o mică afacere cu produse electronice, lucrând doar cu soția sa.
”Am devenit arbitru în anul 2012, pentru că îmi lipsea legătura cu fotbalul, pe care am avut-o din copilărie până m-am mutat în Anglia. Cum îmi era clar de mult timp că nu voi ajunge noul Duckadam, și nici secretul tinereții veșnice nu-l descoperisem, am pus punct carierei de jucător și m-am înscris la cursurile de arbitraj ale „The FA” (The Football Association – Federația Engleză de Fotbal). În 2012 am arbitrat primele meciuri și am început cariera la nivelul cel mai de jos, într-o ligă locală numită Leighton & District Sunday League, care are patru divizii și în care activează echipe de amatori din „județul” (county) în care locuiesc, Bedfordshire”, povesteste Codrin Pop.
De atunci, a promovat de două ori, de la nivelul 7 („junior referee”) la nivelul 5 („senior county referee”), iar în prezent arbitreză în ligile regionale, în care participă echipe din 4-5 „counties” și suburbiile Londrei. Oficiază meciurile și din postura de „central”, dar și ca arbitru asistent, în funcție de nevoile ligilor în care arbitreză.
Românul spune că nu se pune problema să trăiască din arbitraj, însă astfel își întreține pasiunea pentru fotbal.
”Dacă activezi în Premier League sau măcar The Championship (liga secundă) se poate trăi decent. Altfel, nici nu poate fi vorba, ai nevoie de un loc de muncă sau o afacere, pentru că din arbitrajul la nivel amator, local/regional, abia îți plătești facturile. Însă arbitru nu am devenit pentru bani, ci din dragoste pentru fotbal”.
Sursa foto: desteptarea.ro
Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Fiica lui Connect-R calcă pe urmele tatălui. „Când mă așez la pian, vine și cântă cu mine”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro