Daca vom reusi sa aducem toate aceste lucruri la lumina, vor fi din ce in ce mai putine date de ascuns. Aici vrem sa rupem cercul vicios care-i leaga pe unii oameni de afaceri de unii functionari publici, de unii politicieni. (…) Orice alta abordare presupune, din punctul meu de vedere, doar o retorica de tip demagogic, in care vorbim fara sa facem nimic.
Unde-si au locul modificarile programului de guvernare de care vorbeati la ultima teleconferinta cu prefectii?
Eu nu am vorbit de modificari, ci am vorbit de o suplimentare a programului de guvernare. Acest program suplimentar vizeaza, pe langa obiectivele integrarii si cresterea nivelului de trai, a puterii de cumparare a populatiei. Trebuie sa gasim resurse pentru a rezolva o parte din micile necazuri de zi cu zi. De multe ori se spune despre romani ca muncesc putin si prost… Eu cred ca trebuie sa redam oamenilor speranta ca numai muncind pot avea tot ceea ce-si doresc. Trebuie sa reabilitam institutia creditului, subminata de numeroasele crahuri din sistemul bancar, trebuie sa incurajam leasingul, toate formele prin care romanii dobandesc ceea ce-si doresc, dar platindu-le prin munca.
Ce aduce anul 2003 ? Care sunt provocarile urmatoarelor 12 luni?
Daca anul 2001 a insemnat anul recuplarii Romaniei la tendintele europene de dezvoltare, iar anul 2002 a fost anul confirmarii cresterii economice si relansarii Romaniei, anul 2003 va fi un an al reformei profunde. Anul 2003 va fi un moment in istoria Romaniei care va surprinde multa lume. Vreau sa va anunt ca, in conformitate cu prognozele Guvernului, consumul populatiei va spori cu aproape 4%, ceea ce inseamna, de fapt, oglindirea directa a succesului economic din ultima vreme in nivelul de trai. Asa cum spuneam si pana acum, efectele in ceea ce priveste nivelul de trai vor deveni evidente in perioada urmatoare.
Analistii economici vorbeau despre scaderea inflatiei ca fiind cel mai important rezultat al actualei guvernari. Pana si presedintele Iliescu v-a laudat pentru aceasta performanta.
Este adevarat. Scaderea inflatiei sub 20% este marea victorie economica a acestui an. La inceputul anului 2002, multi ne priveau sceptic, nu credeau ca vom reusi. Am dovedit nu numai ca putem sa ne tinem de cuvant, dar atingerea pragului de 16,1% reprezinta un record, fiind cea mai mica inflatie de dupa 1989. Iar tendinta e, in continuare, de scadere.
Se va schimba ceva la nivelul guvernului?
Orice guvernare are nevoie, periodic, de adaptare, de ajustare la noile realitati. Momentul Praga a fost un eveniment cu ecouri puternice asupra Romaniei, a venit apoi momentul Copenhaga, de o importanta comparabila; de aceea trebuie sa ne ajustam planurile si programele in functie de aceste ecouri si efecte.
Si totusi, presedintele Iliescu nu pare sa fie de acord cu variantele pe care le-ati propus. Cum vedeti evolutia acestei relatii in anul care a inceput ?
Dincolo de argumentele favorabile sau defavorabile solutiilor avansate de mine, trebuie sa fie foarte clar faptul ca nu dorim sa intram cu nimeni intr-o polemica pe termen lung si cu atat mai putin cu presedintele Ion Iliescu. Presedintele are o valoare simbolica pentru PSD, a fost candidatul partidului nostru si ar fi contra firii si intereselor noastre sa nu ne intelegem. In ceea ce ma priveste, am dialogat si voi dialoga intotdeauna in mod deschis si sincer cu domnul presedinte Iliescu.