După ce a lucrat o viață în sistemul medical, o asistentă ieșită la pensie din orașul Pucioasa, județul Dâmbovița, trăiește un coșmar, scrie adevarul.ro. Chinuită de aproape șapte ani de astm, femeia, în vârstă de 78 de ani a aflat că este chemată în instanță pentru o datorie de 300 de lei. Într-o lună nu a putut ajunge să depună în timp util la Casa de Asigurări de Sănătate actele medicale pentru decontarea serviciilor către o firmă care i-a închiriat aparatul de oxigen. Avea un motiv bine întemeiat: era bolnavă și țintuită la pat din cauza unei fracturi de femur.
„La început nu mi-a spus nimeni că voi plăti pentru acest aparat, ci mi l-au dat pur şi simplu. Mă făţâiam în fiecare lună pe drumuri ca să depun actele la CJAS. Într-o lună nu am putut ajunge la timp cu dosarul şi nici sora mea nu a putut şi m-am trezit dată în judecată de firma respectivă”, spune bătrâna.
Bătrână bolnavă de astm, în instanță pentru 300 de lei. A renunțat la aparatul de oxigen ca să scape de datorie
Pensionara spune că a primit amenințări din partea furnizorului și a fost nevoită să renunțe definitiv la aparatul de oxigen de care avea nevoie.
„Am întârziat circa două săptămâni cu depunerea actelor şi am primit un telefon de la firma din Iaşi că sunt trimisă în judecată. M-am dus la CJAS, am discutat cu directoarea şi mi-a spus să îmi văd de treabă, pentru că este o formalitate. Am discutat din nou cu cei de la firmă şi mi-au pus că sora mea este amendată cu 300 de lei. Am mers în fiecare lună şi depuneam câte 50 de lei până am achitat datoria. Nu mai vrem să auzim de această firmă”, a spus şi sora pacientei.
Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Dâmbovița susțin că nu au nicio vină. Pacienta a depus târziu actele pentru decontarea serviciilor medicale, adică pentru aparatul de oxigen.
„În perioada 2012-2013, pacienta a beneficiat de patru decontări pentru închirierea dispozitivului medical. Toate cele patru decizii au fost facturate către furnizor, respectiv SC Air Liquide Vitalaire România SRL. De asemenea, nu a existat niciun caz de neplată a facturilor depuse de acest furnizor, până acum, pe parcursul derulării contractului cu CNAS”, a precizat purtătorul de cuvânt al CJAS Dâmboviţa, consilierul judiric Florin Bucur.
Pensionara, printre victimele „traficanților” de oxigen
Potrivit legii, actele medicale trebuie depuse personal de către asigurat. În caz contrar, poate împuternici printr-un act notarial unul dintre membrii familiei: părinte, soţ, soţie, fiu sau fiică.
„În cazul în care acest documente nu sunt depuse de persoanele specificare mai sus sau sunt transmise prin poştă, noi le returnăm cu o notificare. Decizia emisă de Casa de Asigurări are o valabilitate de 90 de zile, timp în care asiguratul are obligaţia de a depune în termenul de valabilitate documentele care au stat la baza acestei decizii: recomandarea medicală şi documentele privind identitatea şi dovada calităţii de asigurat”, a explicat Bucur.
Anchetatorii au făcut mai multe percheziţii, joi, 24 noiembrie, la sediile din Iaşi şi din Tecuci ale firmei. Compania este acuzată de evaziune fiscală, după ce jurnalistul Cătălin Tolotan a dezvăluit că francezii luau bani atât de la pacienţi, cât şi de la Casa Naţională de Asigurări. Potrivit Tolo.ro, compania obişnuia să încaseze bani şi de la Casele de Asigurări şi de la pacienţi, iar bolnavii cu restanţe, dependenţi de aparate de oxigen, erau “amendaţi” cu 73% pe an. SC Air Liquide Vitalaire România SRL derulează contracte cu toate cele 42 de Case de Asigurări de Sănătate judeţene, arată sursa citată.
sursă foto: adevarul.ro
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro