În acest moment, pe șantierul catedralei Mântuirii Neamului lucrează peste 650 de muncitori, la care se adaugă alți 200 de muncitori, cei din schimbul de noapte. “Șantierul este împărțit în 11 zone de lucru, iar de fiecare zona răspunde câte un inginer, care este responsabil de tot ce se lucrează în zona respectivă”, spune coordonatorul proiectului, Vasile Crăcăoanu.
Catedrala Mântuirii Neamului va adăposti 5.000 de credincioși
Catedrala este ridicată acum în proporție de peste 70%. În unele locuri, zidurile măsoară și 3 metri grosime. Structura este proiectată să reziste la mai multe cutremure de peste 8.5 pe Richter. Numai amprenta la sol măsoară cât un stadion de fotbal și se va înălța la 120 de metri!
Când va fi gata, Catedrala Mânturii Neamului va putea adăposti peste 5.000 de enoriași. Altarul măsoară peste 350 de mp. Și va fi pictat în întregime! “Altarul va fi pictat, putem vorbi chiar de viitoare mozaicuri, pentru că se ia în calcul să se pună mozaicuri pentru a tapeta pereții”, a declarat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR.
Catedrala Mântuirii Neamului mai are nevoie de 20 de milioane de euro
Lucrările de interior vor începe după 2018 și se estimează că se vor încheia în cel mult 6 ani – așadar, prin 2024. Până acum, ridicarea celei mai mari catedrale din țară a costat 60 de milioane de euro din care peste 20% au venit din donații. Pentru a o finaliza întreagă incintă, reprezentanții Patriarhiei spun că ar mai avea nevoie de alte 20 de milioane de euro.
“Deși inițial, la începutul proiectului, s-a vehiculat o sumă absurdă de 400 de milioane de euro care ar fi fost necesară construirii, în realitate, această suma este de 80 de milioane de euro, la care se adaugă TVA-ul de 16 milioane de euro, sumă care se va întoarce la stat”, a mai spus Vasile Bănescu.
Catedrala Mântuirii Neamului va avea buncăr antiatomic
Aceste fonduri, de 80 de milioane de euro, ar fi suficiente pentru întregul edificiu, inclusiv subsolul destinat pelerinilor și un Muzeu al Creștinismului Românesc. Acest subsol va putea fi folosit și ca buncăr antiatomic.
video: stiritvr.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro