Administrația Trump dorește să impună taxe pentru navele construite sau operate de China care intră în porturile americane și să stimuleze industria navală internă. Potrivit Bloomberg, obiectivul final este revigorarea construcției de nave în SUA, care nu a mai produs nave comerciale oceanice în număr semnificativ din anii ’70.

Propunerea de taxare a navelor chineze

Oficiul Reprezentantului Comercial al SUA (USTR) a sugerat taxarea operatorului unei nave pentru vizitarea unui port american dacă nava a fost construită în China, aparține unei flote care conține nave construite în China sau este operată de o firmă chineză. Taxele ar putea ajunge până la 3,5 milioane de dolari per vizită, conform Clarkson Research Services Ltd.

USTR propune și rambursarea a până la 1 milion de dolari companiilor vizate dacă folosesc ulterior o navă construită în SUA pentru a vizita un port american. De asemenea, se sugerează ca navele americane să aibă prioritate în manipularea exporturilor SUA.

Dominația Chinei în construcția navală

Mai mult de o treime din tonajul navelor aflate în prezent în comerț a fost construit în China, Coreea de Sud fiind pe locul doi. Peste 57% din navele aflate în construcție sunt în China, iar dominația sa este în creștere, cu peste trei sferturi din noile comenzi plasate în șantierele navale chinezești.

Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”

China a devenit un jucător major în construcția de nave în anii 2000, după aderarea la Organizația Mondială a Comerțului. Țara a beneficiat de planificare de stat, subvenții guvernamentale și împrumuturi ieftine de la băncile de stat.

Situația industriei navale americane

Industria navală comercială americană a atins apogeul în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, dar s-a contractat puternic în anii următori.

În anii ’80, administrația Reagan a eliminat subvențiile, iar industria s-a prăbușit. Șantierele navale americane au devenit aproape exclusiv dependente de comenzile Marinei.

Reacțiile companiilor maritime la propunerea SUA de taxare

Propunerea a fost primită negativ de companiile de transport maritim, firmele comerciale, operatorii portuari și retaileri. Aceștia avertizează că ar putea scoate din afaceri exportatorii americani care operează cu marje de profit mici și ar face importurile mai scumpe.

Unele grupuri de producători și sindicate americane importante și-au exprimat un sprijin general pentru propunere. Comunitatea internațională de transport maritim de mărfuri s-a alăturat exportatorilor americani de produse agricole și energetice, retailerilor și autorităților portuare regionale pentru a emite avertismente severe cu privire la consecințele economice.

Cum poate fi redus deficitul bugetar fără creșteri de taxe. Soluțiile economiștilor: tăierea investițiilor inutile, taxarea inversă la TVA, eliminarea unor de programe de stat
Recomandări
Cum poate fi redus deficitul bugetar fără creșteri de taxe. Soluțiile economiștilor: tăierea investițiilor inutile, taxarea inversă la TVA, eliminarea unor de programe de stat

Potrivit Bloomberg, Vincent Clerc, CEO-ul companiei de transport maritim Maersk, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos în ianuarie: „Dacă ați impune tarife pe navele construite în China astăzi, ar dura minimum șase până la șapte ani înainte ca prima navă comercială să iasă dintr-un șantier naval din SUA. În termeni politici, asta înseamnă o viață și jumătate.”

În concluzie, propunerea administrației Trump de a revigora industria navală americană prin taxarea navelor chinezești ridică numeroase provocări și întrebări cu privire la fezabilitatea și impactul economic al unei astfel de măsuri.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.