Popa Vasile, Onesti: Ce pot face in cazul in care chiriasul care locuieste in apartamentul meu nu vrea sa efectueze reparatiile curente si astfel il deterioreaza?
Potrivit art. 1429 C. civ., chiriasul trebuie sa intrebuinteze lucrul inchiriat ca un bun proprietar. Aceasta indatorire implica obligatia de a intretine lucrul in tot timpul inchirierii in stare de intrebuintare astfel cum a fost predat, si deci si de a efectua micile reparatii, locative, de simpla intretinere. Reparatiile, indiferent de natura lor, nu cad in sarcina chiriasului daca au fost cauzate prin vechime sau caz fortuit ori din culpa proprietarului. Daca degradarea locuintei se datoreaza culpei chiriasului, acesta va fi obligat sa faca reparatiile pe cheltuiala sa, chiar daca nu sunt locative, ci mai importante. Daca chiriasul nu efectueaza reparatiile locative, proprietarul poate cere daune interese, dar numai la incetarea contractului de inchiriere, caci inconvenientele lipsei de intretinere (de exemplu, degradarea zugravelii) sunt suportate de chirias.
In cazul in care, insa, neefectuarea reparatiilor locative poate provoca deteriorarea locuintei, proprietarul poate actiona in cursul desfasurarii contractului, cerand instantei efectuarea reparatiilor in contul chiriasului sau rezilierea contractului.
Trebuie insa amintit ca si proprietarul are o obligatie de a efectua reparatii, si anume pe cele necesare pentru mentinerea lucrului in stare de a servi scopului pentru care a fost inchiriat. Acestea se numesc reparatii necesare (spre deosebire de cele locative) si au ca obiect degradarile ce apar ca urmare a unei folosinte normale a bunului, a cazului fortuit, a viciilor de construtie etc. Daca proprietarul nu efectueaza reparatiile necesare in perioada in care bunul este inchiriat, chiriasul, la randul sau, poate cere justitiei fie obligarea la efectuarea acestora, fie autorizarea de a le efectua in contul proprietarului retinand cheltuielile efectuate din chirie (articolul 1.077 Cod civil).