Renumite candva pentru intimitatea in care-ti poti scoate partenera la o prajitura, cele mai celebre cofetarii din Bucuresti au ajuns carciumi in toata regula. Principiile economiei de piata le-au dictat patronilor sa risipeasca atmosfera „dulce” din cofetarii si sa o inlocuiasca cu miresme de alcool si tutun de proasta calitate.
Am inceput turul cofetariilor bucurestene ieri dupa-amiaza, socotind ca era momentul ideal sa vedem unde poti manca o prajitura in liniste. Cofetaria Turist din Piata Romana a fost prima incercare ratata. Unitatea era plina, dar nu de indragostiti, ci de impatimiti ai alcoolului care-si savurau „portia” de seara. Administratorul cofetariei ne-a luat „tare”, spunand ca n-avem voie sa fotografiem sticlele de bere si fumul pe care puteam sa-l taiem cu cutitul. Am iesit cu hainele mirosind a bodega si ne-am oprit la cofetaria Scala. Am gasit tineri, am vazut si prajituri in galantare, dar tot atmosfera de bar era cea predominanta. Bineinteles, patronii au fost refractari si ne-au trimis „la plimbare”. Un batranel aflat la o masa mai retrasa a acceptat totusi dialogul. Cu o singura conditie: sa nu il fotografiem.
„Eu am un principiu in viata. Amanta, farmacia si carciuma nu trebuie sa le inseli niciodata. Cu primele doua am rezolvat-o pe ziua de azi, asa ca trebuie sa beau si o bere la Scala”, ne-a spus Georgescu S., un pretins scriitor care se jura ca vine la cofetarie de cel putin doua ori pe zi.
Urmatoarele incercari au fost si ele sortite esecului. Cofetaria Turn de la Sala Palatului era inchisa, la fel si controversata unitate construita vizavi, pe locul unui WC-public. Am vrut sa vedem ce e si la Capsa, aducandu-ne aminte ca s-au terminat renovarile in zona. Cofetaria este cocheta, frigiderele abundau de dulciuri, dar ce folos? Era inchisa inainte de ora 17.30.
Ne-am ambitionat sa gasim totusi o cofetarie asa cum scrie la carte. Un loc unde copiii si adultii pot sta in aceeasi incapere fara a se deranja reciproc. Ultima tentativa a fost la cofetaria Liana, „ascunsa” dupa coloanele fostului magazin Romarta Copiilor. Numita in anii 70 „Colombo”, cofetaria ne-a dat satisfactie, chiar daca numai in parte.
„Am interzis fumatul pentru ca nimeni nu vrea sa-si tina copiii in fum. La fel si bauturile alcoolice. Am lasat totusi la vanzare berea la cutie pentru ca cererea este foarte mare”, ne-a marturisit Nicoleta Noanea, una din vanzatoarele cofetariei.