Patronii care au incheiat conventii civile sunt obligati sa inlocuiasca aceste acte cu contracte de munca pe perioada determinata sau nedeterminata, cu timp normal sau partial. Modelul contractului a aparut in Monitorul Oficial 139 din 4 martie, iar modificarile la aceste contracte au fost publicate in Monitorul Oficial 159, din 12 martie. Angajatorii trebuie sa copieze acest model, sa-l completeze si sa il inregistreze la Inspectoratele Teritoriale de Munca. In contract pot fi incluse de catre angajator si clauze specifice, cum ar fi cele de neconcurenta, mobilitate, confidentialitate si cu privire la formarea profesionala.
„Pana acum, cele mai multe solicitari de consiliere au venit din partea administratorilor de bloc care nu au inteles cum pot sa angajeze femeile de serviciu. Acestea pot avea contract individual de munca cu timp partial, de exemplu, doua ore pe zi. Contractul individual de munca pe perioada determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 18 luni, iar contractele cu timp partial nu pot fi decat de minim 10 ore saptamanal”, ne-a spus Paul Dobrescu, inspector adjunct la Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti.
De luni, si la sediul Ministerului Muncii din Capitala functioneaza doua linii telefonice la care se pot adresa intrebari privind Codul Muncii. Acestea sunt 021/313.42.86 si 021/313.00.73, sau puteti primi raspuns trimitand e-mail la dcrm@inspectmun.ro.