Autorităţile române au renunţat la aducerea din străinătate a vaccinului antigripal, după ce au aflat, cel mai probabil din presă, de efectele adverse ale produsului firmei GlaxoSmithKline pe care voiau să-l importe pentru imunizarea copiilor.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au sucit în doar câteva zile. Dacă luni seară, într-un comunicat de presă, afirmau că vaccinul ce va fi importat de ţara noastră este bun şi că nu are alte efecte adverse decât cele obişnuite, miercuri seară, Adriean Videanu, ministrul interimar al sănătăţii, a susţinut că România nu mai cumpără de la compania GlaxoSmithKline cele 500.000 de doze care urmau să fie administrate copiilor cu vârste între 6 luni şi 6 ani.
“Firma producătoare nu-şi asumă răspunderea pentru acest vaccin şi pentru posibilele reacţii adverse. Dacă nu găsesc o soluţie, vom merge pe cel de la «Cantacuzino»”, a afirmat Adriean Videanu. Însă nici vaccinul produs de Institutul “Cantacuzino” nu a fost testat, fapt pentru care nu sunt cunoscute posibilele efecte adverse la copiii mici. Videanu a spus că testele trebuie făcute pe voluntari, iar aceştia sunt greu de găsit. În aceste condiţii, campania de vaccinare a copiilor nu va mai putea fi începută pe 26 noiembrie.
Medicii spun că noul virus se poate lua şi din biserică: «Nu mai pupaţi icoane!»
Câteva biserici catolice din Italia au renunţat, de teama gripei porcine, la tradiţionalele boluri de piatră cu apă sfinţită (acquasantiere) în care credincioşii îşi introduc degetele înainte de a se închina, cu dozatoare care picură apa direct în palmă. Biserica Ortodoxă Română nu a luat până acum nici o măsură împotriva virusului A(H1N1).
Dacă întrebaţi orice teolog din România despre riscurile la care se expun credincioşii în biserică, va răspunde răspicat: “Nu ai cum să te îmbolnăveşti cu cele sfinte”. Fiind vorba strict despre sănătate publică, şi nu despre Dumnezeu, iată ce spune un specialist: “Treaba cu pupatul icoanelor este foarte riscantă. De fapt, virsului gripei porcine este sută la sută transmisibil în acest mod. Dacă vine cineva şi lasă câţiva stropi de salivă pe o icoană, sau dacă îi mai curge şi nasul, nu e bine deloc. Mai mult, ar fi indicat ca fiecare credincios să vină cu linguriţa de acasă pentru a se împărtăşi şi să nu mai pupe icoanele”, ne-a spus doctorul Laurenţiu Luca, şeful Clinicii Puls
Ambasada a confirmat decesul românului din Austria
Ambasada României de la Viena a confirmat, ieri, că un român a murit în această ţară în urma infectării cu virusul A(H1N1). Contactat de Libertatea, Petre Stamatescu, ataşatul de presă al ambasadei, a declarat că informaţiile apărute în presa austriacă sunt reale. Bărbatul avea 39 de ani şi lucra de jumătate de an în domeniul construcţiilor, în Salzburg, Austria. Nici un membru al familiei sale nu a contactat ambasada, dar nici spitalul unde s-a stins românul.
37 de cazuri într-o zi la Botoşani
Nu mai puţin de 37 de îmbolnăviri cu gripă porcină au fost confirmate, miercuri, în jud. Botoşani. Dintre pacienţi, trei sunt cadre medicale la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean. Bolnavii s-au izolat la domiciliu, iar timp de şapte zile vor urma tratamentul prescris.