Steriletul mi se pare cea mai sigura metoda contraceptiva. Cel putin deocamdata, nu-mi doresc un copil. Va rog insistent sa-mi spuneti cum se monteaza. Cu multumiri anticipate, Sonia S. din Suceava.
Chiar daca ti se pare cea mai sigura metoda contraceptiva, nu este indicat sa-ti pui singura un sterilet. ?nainte de a monta un astfel de dispozitiv e necesar un control medical general. Si-apoi, numai ginecologul e in masura sa stabileasca daca ti se potriveste aceasta metoda contraceptiva. Montarea steriletului necesita consult si supraveghere medicala de specialitate! Dispozitivul e recomandat femeilor care au nascut, nu au suferit afectiuni inflamatorii genitale, nu au malformatii sau afectiuni ale colului uterin, sangerari sau menstruatii prelungite s.a. Doar in cazul in care indeplinesti toate conditiile stabilite de medicul ginecolog se poate monta steriletul. In primul an de utilizare, acesta previne o sarcina nedorita in a-proape 99% din cazuri.
Am un prieten care este deosebit de atent si de tandru. Cat de importanta e imbratisarea? Uneori nici nu ma mai gandesc sa facem dragoste, atat de multa bucurie imi aduce o imbratisare. E normal ce se intampla cu mine? M.H., Sinaia.
Este foarte normal ce se intampla cu tine, pentru ca va iubiti nespus de mult. Ne imbratisam pentru a ne impartasi bucuria dragostei. Placerea si seninatatea sunt daruite de o imbratisare plina de incarcatura iubirii. Iar efectul puternic pe care-l simti este consecinta stimularii directe a pielii si a musculaturii, strans legata de mecanismul respiratiei.
Toate acestea induc in trup o placuta senzatie de caldura. Si este firesc sa te simti asa, pentru ca pielea este formata din doua straturi strans unite, epiderma si derma. Ea este dotata de la Mama Natura cu peste un milion si jumatate de receptori, de la 8 pana la 135 pe centimetru patrat, iar firele de par care o acopera actioneaza ca amplificatori ai senzatiilor tactile.
?n timpul imbratisarii, peste cincizeci de substante chimice, produse de epiderma, asigura legatura intre centrul si periferia trupului nostru si transforma actiunea fizica de presiune, frecare sau contact in stimul. ‘Santinelele’, adica receptorii pielii capteaza orice stimul si-apoi il transmit nervilor senzitivi care pornesc din ei.
Cei mai cunoscuti sunt ‘corpusculii lui Krause’, care sunt situati in zonele erogene. Atingerile agreabile provoaca o vasodilatare care, la randul ei, duce la o excitare placuta a fibrelor nervoase. Dar pragul de excitare a pielii variaza de la individ la individ, pentru simplul fapt ca suntem cu totii unici si diferiti. ?mbratisarile, atingerile nu produc doar o simpla senzatie de placere, ci emotie si comunicare.
Cele mai interesante scrisori ale cititorilor si raspunsurile oferite de specialista noastra,
Gabriela Dimovici