Guvernantii au modificat, ieri, proiectul de lege privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere.
Noile prevederi stabilesc largirea sferei persoanelor care intra sub incidenta legii. Astfel, mai au obligatia de a-si declara averea prefectii, subprefectii, persoanele cu functii de conducere si de control din institutiile statului, precum si persoanele numite de seful statului, de Parlament sau de premier. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Claudiu Lucaci, peste 100.000 de persoane urmeaza acum sa-si declare averile.
Documentele vor fi publicate in Monitorul Oficial in termen de 30 de zile de la data depunerii. Nedepunerea sau neactualizarea declaratiei din motive imputabile, in termen de 15 zile de la dobandirea bunurilor ori de la incetarea activitatii, sau, dupa caz, de la expirarea celor patru ani de la ultima declaratie, conduc la declansarea din oficiu a procedurii de control.
Toti cei vizati de aceasta lege sunt obligati sa-si actualizeze anual declaratia de avere, iar in cazul persoanelor numite in functii pe perioade mai mari de patru ani sau pe durata nedeterminata, declaratia trebuie actualizata din 4 in 4 ani. Articolele referitoare la confidentialitatea declaratiei de avere si cel referitor la divulgarea sau publicarea declaratiei de avere, de persoanele care primesc o functie de demnitate publica, s-au abrogat.
Vor fi specificate, in declaratia de avere, conturile din strainatate mai mari de 10.000 euro sau conturile din Romania mai mari de 500 milioane lei, depusi la CEC, la fonduri de investitii sau la banci. De asemenea, vor fi declarate proprietatile imobile, masinile, tractoarele, salupele, iahturile si obiectele de aur, argint, platina. Nu se declara bijuterii a caror valoare este sub 100 de milioane de lei, fiecare.