Analiza Financial Times se bazează pe rezultatele mai multor sondaje realizate în diferite țări, inclusiv în SUA și Europa, dar și din Asia.
În SUA, datele unui sondaj Gallup arată spre exemplu că, după decenii în care fiecare dintre sexe era repartizat aproximativ egal între viziunile liberale și conservatoare asupra lumii, lucrurile s-au schimbat, iar femeile cu vârste între 18 și 30 de ani sunt acum cu 30 de puncte procentuale mai liberale decât bărbații de aceeași vârstă.
Acest decalaj a avut nevoie de doar șase ani pentru a se deschide.
În Germania sondajele înregistrează acum o diferență de 30 de puncte procentuale între tinerii bărbați din ce în ce mai conservatori și femeile progresiste, iar în Marea Britanie, diferența este de 25 de puncte procentuale.
O observație relevantă vizează și Polonia, unde anul trecut, sondajele arătau că aproape jumătate dintre bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani susțineau partidul de extremă dreapta Confederația, în comparație cu doar o șesime dintre femeile de aceeași vârstă.
În cele din urmă, partidul a obținut un scor relativ redus la alegerile parlamentare, cel puțin raportat la ce spuneau sondajele din timpul anului.
În afara Occidentului, există diviziuni și mai pronunțate. În Coreea de Sud există acum o prăpastie uriașă între tinerii bărbați și femeile tinere, iar situația este similară în China.
În Africa, Tunisia este o țară care prezintă același model. În mod notabil, în fiecare țară, această divizare dramatică este fie exclusiv valabilă pentru generația tânără, fie este mult mai pronunțată acolo decât în rândul bărbaților și femeilor cu vârste de peste 30 de ani.
Mișcarea #MeToo, consideră Financial Times, a fost principalul factor declanșator al diviziunii, dând naștere unor valori feministe în rândul femeilor tinere, care s-au simțit împuternicite să vorbească împotriva unor vechi nedreptăți.
Într-un articol pentru Business Insider, Daniel Cox, director al institutului de cercetare sociologică Survey Center on American Life, împărtășește această poziție, observând că #MeToo a generat o puternică solidaritate între tinerele femei, care acuză agresiunile sexuale și discriminările în viață și la locul de muncă, dorind să schimbe acest lucru.
Exemplul din Coreea de Sud poate fi important, în condițiile în care, în această țară, inegalitatea de gen rămâne foarte accentuată.
La alegerile prezidențiale de aici din 2022, în timp ce bărbații și femeile mai în vârstă au votat aproximativ la fel, bărbații tineri au sprijinit puternic partidul de dreapta Puterea Poporului, în vreme ce femeile tinere au preferat Partidul Democrat Liberal.
Situația din Coreea este una extremă, scrie Financial Times, dar servește drept avertisment pentru alte țări cu privire la ceea ce se poate întâmpla atunci când tinerii și femeile o iau pe drumuri diferite.
Societatea sa este în acest moment ruptă în două. Rata căsătoriilor s-a prăbușit, iar rata natalității a scăzut vertiginos – cea mai scăzută dintre toate țările din lume, observă cotidianul financiar.
Oricum, datele sondajelor arată că, în multe țări, diferențele ideologice se extind acum dincolo de dezbaterea declanșată de campania #MeToo.
Diviziunea clară între progresiști și conservatori în ceea ce privește hărțuirea sexuală pare să fi cauzat – sau cel puțin face parte – dintr-o realiniere mai amplă a tinerilor bărbați și femei în taberele conservatoare și, respectiv, liberale cu privire la alte probleme.
În SUA, Regatul Unit și Germania, femeile tinere adoptă acum poziții mult mai liberale decât bărbații tineri în ceea ce privește migrația și justiția rasială, în timp ce grupurile de vârstă mai înaintată rămân la egalitate.
În majoritatea țărilor, tendința a fost aceea ca femeile să se deplaseze spre stânga, în timp ce bărbații rămân pe loc, dar există semne că tinerii bărbați se deplasează în mod activ spre dreapta în Germania, unde tinerii sub 30 de ani de astăzi se opun mai mult imigrației decât cei mai în vârstă.
Sondajul de mai jos, realizat anul trecut în SUA de Survey Center on American Life, arată o diferență semnificativă între îngrijorările tinerelor femei, prin comparație cu tinerii bărbați.
Spre exemplu, 65% dintre tinere consideră că violențele armate reprezintă o problemă majoră în SUA, în vreme ce doar 46% dintre tineri cred asta. De asemenea, 46% dintre tinerele femei cred că rasismul este o mare problemă, în vreme ce doar 34% dintre tinerii bărbați consideră asta.
Diferențe majore există și în privința opiniilor pe tema asigurărilor de sănătate, a schimbărilor climatice, a criminalității, dreptului la avort.
Încercând o explicație pentru diviziunea din SUA, Cox citează o analiză a American Institute for Boys and Men, care a documentat problemele tinerilor bărbați americani și a găsit că aceștia sunt în multe cazuri nefericiți sau în orice caz, nemulțumiți.
Concret, ei întâmpină mai multe dificultăți la școală, au mai puțini prieteni apropiați decât cei din generațiile anterioare și sunt mai predispuși la sinucidere decât femeile.
În vreme ce tinerele femei au devenit mai liberale pentru a-și rezolva problemele, bărbații tineri consideră că răspunsul este la dreapta, spune el.
Nu în ultimul rând, spune Cox, Trump a ajutat la redefinirea conservatorismului ca o ideologie clar masculină, alimentând nemulțumirile și direcționând frustrarea tinerilor bărbați către liberali și feministe.
Dintr-un sentiment de nesiguranță crescândă, tot mai mulți bărbați tineri consideră că egalitatea de gen este un joc cu sumă nulă: dacă femeile câștigă, bărbații vor pierde în mod inevitabil.
În cele din urmă, subliniază Cox, pare din ce în ce mai mult că bărbații și femeile din Generația Z trăiesc pe planete diferite, fiecare fiind ghidat de convingerea că se confruntă cu un prezent ostil.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
mariussorin75 • 29.01.2024, 11:52
Inca o dovada ca societatea asta se indreapta spre extinctie, femeile erau cele care mai aduceau o oarecare stabilitate...
MironCozma • 29.01.2024, 10:59
Femeile o sa raman singure cuc si o sa se dea cu capu de pamant ca nu au noroc. Barbatii isi gasesc asiatice fara atatea fitze.