De Valentina Postelnicu,

Libertatea vă prezintă principalele declaraţii din cadrul audierii:

UPDATE ora 14.30 Florin Cîţu a primit un aviz de respingere, la vot înregistrându-se 18 voturi „pentru” şi 18 voturi „împotrivă”.

PNL, USR, UDMR, PMP şi Pro România au votat în favoarea ministrului de Finanţe, iar împotrivă a votat PSD.

Teodorovici, monolog la audierea lui Cîţu. Replica PNL: „Trăiţi tragedia liliacului!”

UPDATE ora 14.30 Fostul ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a luat cuvântul ultimul la audierea ministurlui propus Florin Cîţu.

Acesta s-a lansat într-un monolog, nu înainte de a întrebat udne este premierului Ludovic Orban. Florin Cîțu l-a întrebat dacă nu vrea să se apuce de stand-up comedy.

În timp ce Teodorovici vorbea, deputatul PNL Pavel Popescu l-a întrerupt.

El i-a spus că, prin sfaturile pe care i le dă ministrului Florin Cîțu este ca în „tragedia liliacului”, care nu este nici pasăre, nici mamifer, iar el nu ştie dacă e socialist sau liberal.

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”
Recomandări

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”

 

„Teodorovici joacă tragedia liliacului care nu e nici mamifer nici pasăre. Sunteţi socialist sau liberal? După ce vă veţi clarifica ideologic, sa va hotărâţi şi dacă puneţi întrebari sau daţi sfaturi”, i-a spus Pavel Popescu.

Un senator PSD a intervenit în apărarea lui Teodorovici: „Liliacul poate să fie şi floare..”

Anterior, Teodorovici s-a contrat şi cu şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, căruia i-a cerut să părăsească sala de comisie.

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, i-a spus lui Teodorovici să nu mai vorbească pentru că nu mai e ministru.

În replică, Eugen Teodorovici a spus: „Voi fi ministru toată viața, spre nenorocul vostru”.

PMP îi reproşează lui Cîţu că nu a tăiat subvenţia partidelor, pentru a da alocaţii dublate

Adrian Todoran l-a acuzat pe Florin Cîţu că nu a eliminat cu totul subvenţia partidelor.

PMP spune că Guvernul a dat subvenție Pro România, prin modificarea legii, deși partidul lui Ponta nu a participat la alegeri și că nu a dublat alocaţiile pentru copii.

”Suntem pregătiți”, spune Klaus Iohannis. Rezultatul licitației pentru 1,6 milioane de măști, derulată marți, trebuia anunțat imediat, dar s-a împotmolit
Recomandări

”Suntem pregătiți”, spune Klaus Iohannis. Rezultatul licitației pentru 1,6 milioane de măști, derulată marți, trebuia anunțat imediat, dar s-a împotmolit

 

Cîţu i-a replicat că Guvernul Orban a fost singurul care a tăiat subvenţia partidelor cu 30%.

„Am tăiat subvențiile partidelor cu 30%. În mijlocul unui an cu alegeri nu puteai să tai de tot banii partidelor. Pentru dublarea alocațiilor este nevoie de 7 miliarde de lei, nu pot fi acoperiți din banii pentru partide”, a spus el.

Şi Pro România, prin deputatul Radu Pau, i-a reproșat lui Cîțu că nu a rezolvat problema banilor din online și a jocurilor de noroc.

Tanczos Barna (UDMR), atac la USR: „Aveţi zero responsabilitate şi zero rezultate”

Senatorul Tanczos Barna a spus, în audiere, că cei de la USR nu au fost la guvernare, astfel că nu au niciun rezultat şi nicio responsabilitate.

 • Ştim foarte bine cum vom vota, atât PSD cât şi PNL, au avut, la un moment dat responsabilitatea guvernării. Dumneavoastră, cei de la USR, aveţi zero responsabilitate şi zero rezultate.
 • Cosette Chichirău i-a replicat: „Noi nu am susţinut distrugerea justiţiei în România”
 • Apreciez modul în care domnul Cîţu a realizat că nu poate face terapie de şoc, a implementa de azi pe mâine o politică anticiclică
 • Aş vrea să aud un angajament cu privire la programele de investiţii aflate în curs de derulare, cu privire la spitale, infrastructura rurală, drumuri, străzi, şcoli şi grădiniţe, cu programe începute, start up nation
 • Asta înseamnă guvernare , să nu aruncăm pe fereastră tot ce a fost înainte
TOLO: ”Nu-ți pasă că pierim?!” Cum s-au întâlnit băiatul de pe cal, din Iași, și bătrânul fără un plămân, din Piața San Pietro
Recomandări

TOLO: ”Nu-ți pasă că pierim?!” Cum s-au întâlnit băiatul de pe cal, din Iași, și bătrânul fără un plămân, din Piața San Pietro

 

Florin Cîţu îi răspunde: Investiţiile sunt importante în acest buget, în ultimul an s-a înregistrat un minimum. Pentru2020, am crescut bugetul pentru investiţii a crescut, am discutat cu BEI, cu BERD, despre spitalele regional. La Iaşi este primul care va intra în funcţiune. Cu BERD, BEI, încercăm să reducem povara pe buget, şi să aducem bani pe fonduri europene.

Năsui (USR): „O dată ce aţi fost în postura de ministru, nu aţi mai făcut ceea ce aţi promis”

UPDATE ora 13.00 Deputatul Claudiu Năsui l-a taxat, la rândul lui, pe ministrul propus la Finanţe.

 • Am fost un admirator al dvs şi mie mi se pare că o dată ce aţi fost în postura de ministru, nu aţi mai făcut ceea ce aţi promis
 • Cel mai grav lucru, această creştere foarte mare a deficitului. Acest deficit va avea consecinţe foarte mari asupra României, a inflaţiei şi a cursului de schimb. O să avem euro la 8 lei. Îmi permit să spun că aveţi partea dvs de vină
 • Aţi fost la butoane în ultimii 3 luni, este o discuţie despre cheltuielile făcute în această perioadă
 • Aţi propus un buget de 3,6%, creşterea cheltuielilor, după ce ani de zile au explodat.
 • Florin Cîţu îi răspunde: Eu sunt primilul care sunt frustrat pentru că nu am putut să fac mai mult, pentru că situația pe care am găsit-o acolo era foarte gravă. Pentru 2020 am avut și discuții cu Comisia Europeană. Am ales un ritm gradual de reducere. Dacă vom avea rezultatele pe care le-am avut în ianuarie vom scădea sub 3,6% deficit bugetar. Parlamentul ne subminează din interior!


Roxana Pațurcă (PSD): De ce a trebuit să plătiți anticipat plata rachetelor și banii către frații Micula?

Deputatul PSD Roxana Paţurcă l-a întrebat pe ministrul propus de ce a plătit anticipat plata rachetelor și banii către frații Micula?

Florin Cîţu îi răspunde: „Instituțiile statului român, Romatsa, aveau conturile blocate. A trebuit să facem plata către frații Micula care începuseră să ne execute. Noi nu amânăm facturi. Ce avem de plătit, plătim. Și asta s-a văzut pentru că sectorul privat a dat înapoi în ianuarie mai mult decât în anii trecuți.

Budăi: „Ministrul propus să spună cu subiect şi predicat dacă va majora pensiile de la 1 septembrie”

UPDATE ora 12.40 Fostul ministru al Muncii de la PSD, Marius Budăi, l-a întrebat pe ministru dacă se majorează pensiile, de la 1 septembrie.

 • Dacă majorează pensiile, să spună cu subiect şi predicat
 • Dacă evită să răspundă, să răspundă acelor bunici cărora li s-a răspuns, la mişto, că bunicii lui nu i-au cerut niciodată bani

Florin Cîţu: Știți foarte bine că ministerul Finanțelor se ocupă cu alocarea bugetului. Aplicarea legii pensiilor este la ministerul Muncii. Se prevede în buget. Uitaţi-vă în buget, suma este prevăzută. În acest moment, banii sunt în buget

Chichirău (USR): „Noi votăm un blat politic!”


UPDATE ora 12.40 Deputatul Cosette Chichirău l-a acuzat pe Florin Cîţu că face „un blat politic” cu PSD-ul.

 • Implementaţi cam aceeaşi tactică, vă e frică să implementaţi măsuri bune pentru România, de frica electoratului
 • Aţi vrut anticipate
 • Noi votăm un blat politic
 • Când veţi face blatul pentru cetăţeni, pentru Autostrada Moldova, pentru digitalizarea administraţiei?
 • Domnul Cîțu vreau să îmi spuneți cum să votez, ca să stric acest blat politic.
 • Florin Cîţu: A fost o întrebare politică. Obiectivul nostru îl reprezintă alegerile anticipate și alegeri în două tururi. Ne-am asumat asta. (..) Vrem să ajungem la anticipate pentru că cu această majoritate în parlament nu poți să rezolvi problemele.

Daniel Zamfir: „De ce v-aţi împrumutat pe 30 de ani, cu dobândă de 3,4%?”

UPDATE ora 12.20 Daniel Zamfir, de la PSD, afirmă că ne aflăm într-o procedură de neînvestitură, o premieră în politica din România.

„Să ne spună domnul ministru ce a făcut în ultimle trei luni la Ministerul de Finanţe”, a spus Zamfir, precizând că Florin Cîţu nu doreşte să participe la audierile din Senat.

 • A încasat cu 4,6 miliarde mai puţin decât propria rectificare bugetară
 • Păcăliţi românii când spuneţi că dobânzile la euro au scăzut datorită credibilităţii Guvernului
 • Aţi spus că românii vor plăti dublu, la sfârşitul perioadei? De ce v-aţi împrumutat pe 30 de ani, cu dobândă de 3,4%?
 • De ce nu recuperaţi de la Banca Comercială Română, Banca pentru Locuinţe, sumele încasate ilegal de 300 de milioane de lei? Este o decizie a instanţei
 • Florin Cîţu: „Băncile trebuie să restituie acei bani. Este o decvizie a Curţii de Conturi, care s-a îndreptat spre bănci. Sunt în termen, până în martie”.

Florin Cîţu: „Se plătesc lunar cheltuieli de personal de 9 miliarde de lei, pensii de peste 10 miliarde”

UPDATE ora 12.07 A început audierea ministrului Florin Cîţu. Ministrul propus la Finanţe i-a cerut preşedintelui de şedinţă să se asigure că nu există derapaje.

Ministrul prezintă realizările din cele trei luni ale primului mandat:

 • În primul rând, Ordonanţa 114, care, deşi a trebuit să avem două încercări, până la urmă a fost ucisă prin ordonanţă de urgenţă.
 • A fost eliminat split TVA, a fost eliminată supraimpozitarea contractelor de muncă part-time şi, bineînţeles, eliminarea supraaccizei la carburanţi. Deci, câteva lucruri pe care eu sunt mândru că am reuşit să le facem în aceste trei luni de mandat
 • Rectificarea bugetară s-a bazat pe execuţia bugetară, la nouă luni, veniturile erau, la acel moment, faţă de estimat, mai mici cu 19,8 miliarde de lei.
 • Anul trecut cheltuielile cu investițiile erau la 2,7% din PIB. În ultimele luni le-am adus la peste 4% din PIB
 • Există un singur caz de cheltuială suplimentară, cazul Nicula
 • Cheltuielile, 2 miliarde de lei pentru asistenţa socială
 • Bugetul pe 2020 depinde mult de execuţia bugetului pe 2019.
 • Pentru 2020 continuă informatizarea ANAF.
 • Deja a trecut OUG care permite ridicarea propririlor automat. Ordinele de plată electronice și reorganizarea ANAF sunt lucruri care până acum nu s-au făcut.
 • Am redus numărul vicepreședinților și a inspectorilor. Antifrauda trebuia să fie reorganizată
 • Filosofia din spatele bugetului pe 2020 este diferită.
 • Am alocat la investiţii 5 miliarde de lei, jumătate din bani pentru fonduri europene, jumătate, din fondurile de stat
 • Aș vrea să vă spun pe ce se duc aceste împrumuturi. Se plătesc lunar cheltuieli de personal de 9 miliarde de lei, pensii de peste 10 miliarde, se asigură subvențiile pentru agricultori
 • Vom conecta casele de marcat la ANAF, un lucru simplu care nu a vrut să se facă până acum

Audierea ministrului are loc, luni, începând cu ora 12.00, în comisiile reunite de buget şi economice.

„Bomba din audierea mea de mâine. Aflăm de ce PSD a amânat creșterea pensiilor de la 1 ianuarie pentru 1 septembrie atât în 2019 cât și în 2020”, se precizează în mesajul lui Cîţu.

Nu este prima dată când ministrul PNL al Finanţelor îi acuză pe cei de la PSD că nu au prevăzut bani în buget pentru majorarea pensiilor.

În ianuarie, acesta spunea că PSD a aprobat legea cu privire la majorarea pensiilor fără sursă de finanţare, cu un impact negativ de 24 de miliarde de lei în bugetul pe anul acesta.

„Au trecut o lege a pensiilor prin Parlament care arată un impact negativ de 24 de miliarde de lei în 2020. A trebuit să preiau această gaură de 24 de miliarde, să fac rost de bani să-i pun în buget. Despre asta vorbim. Acesta este efectul. Deci 2,5% din PIB, să faci rost de bani şi să plăteşti doar la pensii suplimentare. Ştiţi cât este gaura pe care ne-au lăsat-o pentru anul viitor? 51 de miliarde de lei aproape. Deci, au aprobat o lege fără sursă de finanţare, nu este asumată. Este un proiect de lege pe care l-au aruncat asupra noastră”

Horoscop 29 martie 2020. Fecioarele sunt preocupate de imagine
HOROSCOP

Horoscop 29 martie 2020. Fecioarele sunt preocupate de imagine