Opoziția a criticat dur proiectul Guvernului de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții.
”România nu este o țară rentieră, acest proiect se potrivește unor țări care au niște rezerve mari, miniere”, a spus deputatul Daniel Gheorghe (PNL). Colegul său Dan Vîlceanu a precizat că prin proiectul de lege se schimbă structura Guvernului, pentru că ministerele energiei sau economiei nu mai au obiect de activitate.
”Acest Fond se potrivește pentru țări precum Norvegia, unde principalul motiv pentru care s-a înființat Fondul este pentru plata pensiilor”, a mai spus deputatul PNL.
”Nu văd niciun fel de apocalipsă, aceste companii rămân tot în proprietatea statului, este un proiect care va fi de succes pentru economia României”, au replicat cei de la PSD.
Fostul premier Mihai Tudose a declarat că ținta este ca ministerele să facă strategii și nu administrare, și să nu mai vină cineva care să pună directorii și să facă anumite ”ghidușii pe acolo”.
”Nici toate teatrele din țara nu sunt la Ministerul Culturii și nici toate stadioanele, la ministerul Sportului”, a spus Tudose, precizând că apare o conlucrare mai ușoară, când este vorba despre decizii interministeriale.
Deputatul USR Cosette Chichirău a vrut să pună mai multe întrebări ministrului Finanțelor, dar nu a fost lăsată, pentru că nu face parte din comisie.
În timpul dezbaterilor, președintele de comisie, Gheorghe Șimon (PSD), fost ministru al Economiei a propus introducerea si a altor companii în cadrul listei deja adoptată de Senat.
Printre noile companii propuse să intre în Fondul Suveran de Investiții sunt: Complexul Energetic Oltenia SA, CFR SA, Societatea de Radiocomunicații SA, Poșta Română, Aeroportul Timișoara Traian Vuia, Uzina Termoelectrică Midia SA, Compania Națională Adinistrația Canalelor Navigabile SA și Administrația Porturilor Dunării Fluviale SA.
Ministrul Eugen Teodorovici a spus că la acest amendament, este nevoie de o notă de subsol, care să prevadă că ”transferul acțiunilor către Fondul se realizează pe baza unei analize privind respectarea condițiilor, astfel încît fondul să nu fie clasificat în conturi guvernamentale, adică nu în buget ci în afara bugetului”.
”Este un agajament pe care ni l-am asumat prin programul de guvernare și un instrument de care piața are nevoie”, a spus ministrul, la finalul ședinței comisiei.
”Ca principiu, sunt companiile profitabile în acest Fond”, a mai spus Teodorovici, precizând că aceasta a fost înțelegerea cu Eurostat.
Senatul a votat pe 18 aprilie înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, cu 72 de voturi „pentru”, 30 „împotrivă” şi o abţinere.
Cei de la PSD speră ca până la sfârșitul acestui an, instituția să devină operațională. Proiectul a suferit mai multe modificări, în urma discuțiilor pe care Guvernul le-a avut cu cei de la Eurostat, care au cerut criterii clare privind Consiliul de Administrație, dar și interdicția ca în acest Fond să fie introduse companii care nu sunt profitabile. Eurostat a cerut și garanții că acest fond nu va avea implicare politică.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!