Potrivit unui studiu anual, ale carui rezultate au fost date de curand publicitatii, cosmeticienii, florarii si frizerii sunt cei mai fericiti oameni din Marea Britanie. Cel mai putin fericiti s-au declarat a fi juristii, functionarii publici si farmacistii, care au recunoscut ca mediul de munca este de cele mai multe ori “total neprietenos”, informeaza BBC.
“Coeficientul fericirii” este publicat anual de organizatia britanica “City and Gulds”, care se ocupa de formarea profesionala. Astfel, potrivit sociologilor si specialistilor englezi in resurse umane s-a dovedit ca unul dintre secretele fericirii fiecarui individ este posibilitatea de a comunica la locul de munca. Din aceasta cauza, florarii, cosmeticienii si frizerii au declarat ca satisfactia cea mai mare a meseriei lor este faptul ca intalnesc mereu oameni noi si pot discuta liber despre orice.
In alta ordine de idei, se pare ca un efect asemanator il are si comunicarea cu enoriasii asupra preotilor, care s-au clasat pe locul al doilea in ceea ce priveste “coeficientul fericirii”. In medie, ei si-au evaluat dispozitia cu 9,14, pe o scara de la unu la zece, plasandu-se doar putin in urma cosmeticienilor, care au inregistrat 9,20 de puncte pe aceeasi “scara a fericirii”. Cu toate astea, nu numai capacitatile de comunicare influenteaza nivelul de fericire al englezilor, un rol important ocupandu-l atmosfera de a locul de munca si gradul de relaxare al fiecaruia in parte. Astfel s-a constatat ca intr-un mediu de lucru tensionat nivelul de fericire al angajatilor e extrem de mic.
De asemenea, studiul a demonstrat ca “gulerele albe” – managerii, administratorii si intelectualii – sunt mai putin satisfacute de viata lor decat persoanele implicate in procesul de productie, efectuand munca fizica. In mod surprinzator, pentru oamenii care stau la masa de scris si prefera munca in singuratate lucrurile nu se prezinta tocmai rau. Potrivit respectivului studiu, reprezentantii tuturor profesiilor s-au declarat mai multumiti de viata lor decat in urma cu un an.