In luna mai sau cel mai tarziu in luna iunie, cetatenii vor merge la vot. Prin referendum ei isi vor da acceptul sau vor respinge noua Constitutie a tarii.
Pana in prezent, membrii Comisiei parlamentare care au contribuit la modificarea Constitutiei au schimbat peste 50 de articole, iar 10 au ramas in suspensie. Printre cele mai importante noi prevederi, presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, a mentionat ieri:
In centrul drapelului, pe culoarea galben, se aplica stema tarii
Functiile si demnitatile publice, civile sau militare pot fi ocupate de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sansa intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii.
Arestarea preventiva se dispune numai de instanta. In cursul urmaririi penale, arestarea preventiva se poate dispune pentru o durata de cel mult 30 de zile si se poate prelungi pe o durata de cel mult 30 zile, la fel ca si in faza de judecata. Arestarea in faza de judecata nu poate depasi doi ani.
Un numar de 100.000 de cetateni vor avea dreptul sa initieze un proiect de lege.
Avocatul Poporului este numit pe o durata de patru ani pentru apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice.
Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot hotari punerea sub acuzare a presedintelui Romaniei pentru inalta tradare, cu votul a cel putin doua treimi din numarul parlamentarilor. Presedintele este demis de drept la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Ordonantele de urgenta vor fi elaborate in mod restrictiv.
Consiliul Economic si Social a fost introdus in Constitutie si este organ consultativ al Parlamentului si Guvernului.
Printre subiectele aflate inca in discutie si in cursul lunii ianuarie se afla dizolvarea Parlamentului, motiunea de cenzura prin care se destituie primul ministru si se numeste cel vizat ca inlocuitor, stabilirea statutului minoritatilor nationale si stabilirea institutiei senatorului de drept. Pana la finalul acestei luni, discutiile se vor relua cu partidele politice, urmand ca in februarie documentul sa primeasca avizele necesare, iar apoi sa fie aprobat in Parlament. In ceea ce priveste modificarea legii electorale, Valer Dorneanu a spus ca va fi majorat numarul cetatenilor ce urmeaza a fi arondati la un parlamentar. De asemenea, Camera Deputatilor, prin reducerea cu 20% a parlamentarilor, va fi alcatuita din 220 de persoane, iar Senatul din 110.
Prin introducerea votului uninominal la Senat acum cetatenii vor putea sa desemneze anumiti candidati. In functie de numarul candidatilor la Senat, urmeaza sa se stabileasca si circumscriptiile electorale. Senatorii vor putea fi alesi in urma unui singur tur de scrutin sau doua tururi, in anumite conditii.