În ediţia de vineri, Iuliana Tudor şi realizatoarea Elise Stan pregătesc o emisie specială la „O dată-n viaţă”. Cu ocazia Zilei Libertăţii Presei (3 mai), în platoul emisiunii vor îmbrăca costumul popular, vor cânta şi vor dansa reprezentanţi ai mass-mediei româneşti pentru 3 cazuri umanitare. Astfel, ziarişti de la „Evenimentul zilei” şi „Libertatea” (cotidiene) „Felicia” şi „Avantaje” (reviste), „Pro TV Magazin” şi „Oblique TV” (ghiduri TV) se vor întrece pentru a sprijini cazurile umanitare propuse.
Libertatea va intra în competiţie alături de Evenimentul zilei pentru Amalia Gabor, o tânără de 17 ani de la Întorsura Buzăului. Orfană de tată, ea a fost diagnosticată cu o tumoră pe creier în urmă cu 9 ani, când tatăl ei s-a stins din viaţă în urma unui infarct.
„Soţul meu a plecat în Iugoslavia în 2001, înainte de Paşte. A murit în septembrie, în acelaşi an. Amalia l-a iubit enorm. La un an de la moartea lui, a dat semne că ceva nu este în regulă: vomita mereu şi nu putea să-şi îndrepte gâtul. Într-o noapte a luat-o o durere de cap atât de puternică încât a fost nevoie să fie dusă la Urgenţă. A fost internată şi s-a descoperit că are o tumoră gigant pe creier. Au urmat clipe de coşmar.”, ne-a mărturisit Aurelia Gabor, mama Amaliei.
Boala Amaliei a recidivat
Amalia a fost dusă la Bucureşti şi operată la spitalul Bagdasar. După 8 luni de zile, tumora a recidivat. Fetiţa a fost operată din nou, dar a rămas cu multiple sechele. „Avea 8 ani. Medicii spun că tumora e din naştere şi s-a declanşat la un şoc. A fost o tumoră foarte agresivă, a crescut până pe coloană. Nu i s-au dat prea multe şanse de viaţă, dar operaţia era singura posibilă salvare. Nu am avut de ales.”, mai spune mama tinerei. După operaţie, Amalia a făcut Parkinson, diabet insipid, hipotiroidie. Face tratament pentru creştere, pentru că glanda ei hipofiză nu-şi face bine treaba. Membrele de pe partea stângă îi sunt paralizate. Zilnic, ia în jur de 11 pastile. Dar Amalia are un noian de vise şi nicio medie sub nouă. În plus, şi-ar dori să devină cadru medical.
Tratamentul şi şedinţele de recuperare ale Amaliei costă lunar 500 de lei, iar venitul mamei sale, de asistent personal, este de 580 de lei. „E foarte greu, nu dorm nopţi întregi. Abia ne ducem traiul, de pe o zi pe alta. Îmi vine să urlu că nu pot să fac mai mult pentru ea. Sufăr enorm din cauza asta”, susţine mama Amaliei.
Toţi cei care vor să o ajute pe Amalia să aibă o adolescenţă normală, sunt rugaţi să doneze cât de puţin în contul: RO48BRDE150SVO7650041500; Relaţii la numărul de telefon 0745 983 297.