Studiul a fost recent realizat de autoritatile guvernamentale, in parteneriat cu Institutul National de Excelenta Clinica (NICE). Este pentru prima data cand este realizat un studiu prin compilarea datelor de la cele doua foruri, rezultatul fiind ingrijorator. Numarul celor care se ard, se taie sau se mutileaza, incercand sa-si verse anumite angoase, e intr-o crestere alarmanta.
Expertii, analizand cauzele pentru care au fost pierduti cei mai multi ani de viata, au ajuns la concluzia ca sinuciderea si automutilarea se afla pe locul trei in acest top, dupa bolile de inima si cancer. Ei spun ca situatia reala e mai ingrijoratoare chiar si decat aceste cifre, alte sute de mii de persoane automutilandu-se si evitand apoi tratamentul medical.
In timp ce cresterea numarului de sinucideri a fost indelung studiata, fenomenul automutilarii ramane subiect tabu pentru Serviciul de Sanatate. Incercand sa sparga aceste bariere, NICE va face publice noi metode de tratament pentru cei care se automutileaza.
Cifrele au aparut dupa publicarea unui raport referitor la moartea unei fete de 22 de ani, Sarah Lawson, cunoscuta ca avand probleme de sanatate mentala si “clienta” a spitalelor, cu rani produse prin automutilare. Tatal lui Sarah, James, i-a dat o supradoza dupa ce a fost externata dintr-un sanatoriu, la finalul unei saptamani in care a vrut sa se omoare de trei ori. James Lawson a luat aceasta decizie sperand sa-i usureze moartea fiicei sale, intrucat familia ajunsese la capatul puterilor in incercarile de a o ajuta.
Activistii din domeniul sanatatii mentale considera ca incidentul Sarah Lawson subliniaza lipsa de ingrijire pentru cei care se automutileaza. “S-a ajuns intr-adevar la o epidemie, iar felul in care sunt tratati cei care se automutileaza a devenit deja scandal national. Acesti oameni sunt determinati sa creada ca este vina lor pentru situatia creata, nefiind catusi de putin intelesi”, a spus Marjorie Wallace, directorul Organizatiei pentru sanatate mentala “Sane”.
“Problemele se raspandesc. Nu vorbim doar de tinere care se taie, am auzit de tineri care isi gauresc pielea, care beau acid sau care chiar isi taie organele genitale. Acesti oameni au nevoie disperata de tratament, iar noi ii pedepsim in loc sa-i ajutam”, a adaugat Wallace.
Raportul NICE, care urmeaza a fi publicat in curand, este prima incercare de a estima nivelul real al problemei automutilarii in Marea Britanie. Un studiu recent arata ca 13% din numarul total al tinerilor de 15 si 16 ani s-au automutilat la un moment dat, sapte la suta facand-o in decursul anului trecut.
“Cei 170.000 de oameni care ajung la spital sunt, de fapt, varful aisbergului. Acestia reprezinta, in principal, persoanele care iau supradoze, dar exista multi, mult mai multi, care se taie sau se ranesc in alte moduri si nu ajung la spital, ingrijindu-se singuri”, a spus doctorul Tim Kendall, co-presedinte al Centrului National de Colaborare pentru Sanatate Mentala.