Cuprins:
Acum că Bashar al Assad a fugit, există atât de multe lucruri de văzut și filmat în Siria, care înainte erau imposibil de documentat.
De exemplu, amploarea implicării regimului în comerțul cu captagon, un drog care ajungea din Siria în Orientul Mijlociu. Situația era cunoscută pe scară largă, dar imposibil de filmat.
Acum, noua conducere siriană, gruparea Hayat Tahrir al Sham (HTS), a preluat vilele și fabricile care au aparținut baronilor drogurilor și sunt mai mult decât încântați să le arate jurnaliștilor cum a fost produs captagonul și de către cine.
Mirosul picant, impregnat peste tot
Jurnaliștii de laa Sky News au vizitat două locații: o vilă privată de lângă granița cu Libanul și o fabrică de captagon dintr-o suburbie de lângă Damasc. Primul lucru care te lovește este mirosul. Este picant și metalic și ți se întipărește în nări.
Paznicii de la vilă spun că le dă dureri de cap. Au ars depozitul de pastile captagon pe care l-au descoperit, dar au păstrat materiile prime – butoaie de cofeină, saci îngrămădiți cu ceea ce pare a fi făină și alcool. Ei spun că au fost informați că ar putea fi utile pentru medicamente.
„În Idlib, după cum știți, am fost separați”, spune Abu Baker, un soldat HTS. „Oricine se angaja în astfel de activități ar fi fost dat afară din oraș.
„Dar, desigur, știam ce se întâmplă în restul Siriei. Regimul era falit. Economia era moartă. Așa că s-au finanțat cu banii proveniți din droguri,” explică acesta.
„Am fost șocat”
Vilele din acest cartier au aparținut ofițerilor din cea de-a patra divizie blindată siriană, care era condusă de Maher, fratele lui Assad, un bătăuș notoriu. Cea în care jurnaliștii au pătruns a fost deținută de un personaj pe care gărzile HTS îl numesc colonelul Baseem.
„Baseem era șeful în această zonă și a insuflat teamă în toți cei care locuiau aici, totul era interzis”, spune Abu Bilal, un fermier care locuiește alături.
I s-a ordonat să își părăsească locuința atunci când a început construcția vilei și a îndrăznit să se întoarcă doar atunci când regimul a căzut.
„Am fost, sincer, șocat când am aflat despre drogurile de aici, despre aceste operațiuni înfricoșătoare care distrugeau țara. Nu știam nimic despre acest drog”.
Vecinii Siriei au avertizat de mult timp cu privire la efectele captagonului traficat de această țară. Mulți dintre baronii drogurilor din regim erau supuși sancțiunilor SUA, UE și Regatului Unit.
Monedă de schimb cu alte state arabe
Exporturile ilicite de captagon ale Siriei trebuia să fie o monedă de schimb în încercările lui Assad de a normaliza relațiile cu alte state arabe.
Potrivit Băncii Mondiale, acesta era cel mai valoros sector al economiei siriene distruse de război, cu o valoare cuprinsă între 1,9 miliarde de dolari (1,5 miliarde de lire sterline) și 5,6 miliarde de dolari (4,4 miliarde de lire sterline), PIB-ul sirian fiind evaluat la nu mult mai mult de 6,2 miliarde de dolari (4,9 miliarde de lire sterline) în 2023.
Între 2 și 20 de dolari, prețul unei pastile
Fabrica producea ciocolată și chipsuri la suprafață, iar narcotice la subsol. Pastilele erau ascunse în sistemele de comutare electrică, chiar și în fructe.
Podelele erau acoperite cu covoare. Grămezi uriașe de pastile de captagon, care valorau între 2 și 20 de dolari fiecare, în funcție de locul în care erau vândute.
„Am fugit de război în Egipt, în 2014”, spune proprietarul fabricii, Mohammad al Toot, care tocmai s-a întors în Siria după un deceniu de absență.
„Am aflat în timp ce eram acolo că Amer Khayti a preluat fabrica mea sub puterea teroristului Maher Al Assad, alături de Bashar Al Assad și bandele lor. Ei au transformat fabrica mea de producție alimentară într-o operațiune de trafic de droguri. M-am adresat autorităților competente pentru a-mi cere fabrica înapoi, dar nimeni nu m-a ajutat.”
Cea de-a patra divizie poate că a dispărut, dar comerțul cu captagon implică numeroși actori. Tranziția Siriei către un stat narcotic a fost relativ rapidă. Tranziția înapoi s-ar putea să nu se întâmple atât de repede.