Autorităţile sanitare sunt în alertă după ce specialiştii în protecţia mediului din Ungaria au informat presa ce substanţe toxice se găsesc în nămolul roşu.
Contactat de ziarul Libertatea, prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi ne-a explicat că deşeurile vor avea efecte pe termen mediu şi lung asupra sănătăţii.
“Oxidul de fier se găseşte în cea mai mare proporţie. E un oxidant foarte puternic ce poate distruge flora şi fauna acvatică a Dunării. Mai sunt şi alte substanţe, precum oxidul de aluminiu, care e un neurotoxic periculos, favorizând apariţia bolii Alzhaimer şi a osteoporozei. Îngrijorător e şi conţinutul de plumb, metal greu care se acumulează în organism, şi de mercur, care afectează sistemul nervos. Prezenţa cadmiului e cea mai gravă: este o substanţă cancerigenă!”, ne-a declarat specialistul, care, în lunga sa experienţă, n-a mai auzit de o astfel de catastrofă ecologică atât de aproape de ţara noastră.
Apele trebuie monitorizate
“Apele Dunării trebuie atent monitorizate. Odată ajunse în natură, aceste reziduuri trec în sol, în lanţurile trofice. Ajung în plante şi în organismul animalelor şi, apoi, în corpul nostru”, a mai atras atenţia medicul.
Ce s-a întâmplat?
Cei 700.000 mc de reziduuri chimice toxice care au inundat luni întregul district Veszprem din vestul Ungariei, după explozia produsă la rezervorul fabricii de alumină Ajkai Timfoldgyar a concernului MAL Zrt, au ajuns în pâraie şi râuleţe şi ameninţă să polueze apele Dunării.
În cazul în care oxidul de fier va ajunge în principala arteră fluvială a Europei de Est, riscă să fie poluate în următoarele zile şi Bulgaria, România, Serbia şi Ucraina, relatează presa ungară. Între timp, accidentul ecologic, soldat cu moartea a cel puţin patru oameni şi rănirea a peste 100, creşte în amploare. Alte şapte persoane sunt date dispărute în localitatea Devecser. (Alina Vlad)
«Unda e ţinută sub control»
“Ţinem legătura cu omologii noştri din Ungaria. Ei ne-au transmis că unda de poluare e ţinută sub control pe râul Torna. Aici s-a reuşit reglarea PH-ului apei prin aplicarea unor măsuri de urgenţă. S-au montat baraje transversale, iar pompierii au deversat în râul Markal, cursul de apă cel mai ameninţat de undă, nitrat de calciu şi de magneziu şi 1.000 de tone de ipsos. Se încearcă schimbarea calităţii alcaline a apei pentru a preveni infiltraţiile în Dunăre. Dacă poluarea ajunge în Dunăre, la Budapesta, riscă să afecteze România în 4-5 zile. Deşi ţinem legătura cu partea ungară, se iau constant probe din Dunăre pentru a realiza analize. Primele rezultate ar trebui să fie gata mâine sau poimâine”, ne-a explicat Anamaria Agiu, purtător de cuvânt al Apelor Române, din cadrul Ministerului Mediului. Aseară, organizaţia non-guvernamentală de mediu Green Report a anunţat că Ph-ul din apele Dunării în amonte de Budapesta a crescut de la 9,1 la 9,5, semn că undele de poluare au ajuns în fluviu. (Claudiu Pacearcă)
Citeşte şi: Apele Dunării nu vor fi afectate de poluarea din Ungaria