Prin decizia de ieri, instanţa a validat, de fapt, şi pentru România, o hotărâre ce datează încă din 1955, când un tribunal din Lisabona l-a recunoscut pe Prinţul Mircea Grigore, fiul născut din relaţia Regelui Carol al II – lea cu Ioana Valentina “Zizi” Lambrino (şi tată al actualului Prinţ Paul), ca fiu legitim al lui Carol al II-lea, “cu toate consecinţele legale ce decurg din aceasta”.
La noi, procesul a început în 1991 Poziţia Casei Regale şi a lui Mihai I a fost întotdeauna neschimbată, în sensul de a refuza orice recunoaştere a rudelor lui Mircea Grigore ca urmaşi ori membri legitimi ai Casei Regale. În România, disputa legală durează de peste 20 de ani, din 1991.
Poate cere 62,5% din averea regală
Decizia de ieri îi conferă Prinţului Paul un statut legitim în raport cu moştenirea lăsată de Regele Carol al II-lea, care, prin sentinţa de Lisabona, este de 37,5% din averea acestuia. La acest procent s-ar putea adăuga cei 25% primiţi de la Elena Lupescu.
Astfel, prinţul poate avea revendicări inclusiv asupra unor bunuri şi proprietăţi din România care, până ieri, erau, ca posibilitate de revendicare, doar în apanajul Regelui Mihai şi al Casei Regale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro