Cum se face vinul fiert

Aromatul vin fiert ne încălzește și ne dă o stare de bine, ne relaxează și ne ajută să ne odihnim în serile de iarnă.

Tradiția piețelor de Crăciun s-a răspândit în majoritatea țărilor din Europa și, odată cu aceasta, și tradiția vinului fiert. Prin urmare, fiecare țară și-a dezvoltat propria metodă de producție, adăugând ingrediente locale la rețeta originală.

Cel mai bun vin pentru fiert este vinul roșu, deoarece el își păstrează cel mai bine aroma, gustul și culoarea în timp ce este încălzit. În plus, vinul roșu se potrivește cel mai bine cu mirodeniile clasice care se folosesc la fiert: scorțișoară, cuișoare sau anason.

Pentru a face vin fiert, încălzește vinul ușor pentru a permite condimentelor să se infuzeze, dar evită fierberea alcoolului. Temperatura lui nu trebuie să depășească 80-maxim 90 de grade de grade Celsius și poți folosi un termometru de bucătărie în timp ce îl fierbi.

Vin fiert- rețete
Vin fiert- rețete
Cum au ajuns bani europeni pentru sănătate la Antena 3 și România TV: 200.000 de euro reclamă într-un proiect derulat de Institutul Fundeni și UMF Iași
Recomandări
Cum au ajuns bani europeni pentru sănătate la Antena 3 și România TV: 200.000 de euro reclamă într-un proiect derulat de Institutul Fundeni și UMF Iași

Rețete de vin fiert

Vin fiert cu scorțișoară

Ingrediente:

  • 1 litru vin roşu
  •  8 linguri zahăr
  •  2 batoane scorţişoară
  •  4-5 steluţe anason
  •  1 portocală

Mod de preparare:

Se amestecă vinul cu zahărul, cu steluţele de anason şi cu scorţişoara şi se lasă să fiarbă la foc potrivit până se dizolvă zahărul, apoi se mai lasă pe foc doar până începe să facă spumă.

Portocala se curăţă de coajă, care se aranjează pe pahar, iar feliuţele decojite se pun în pahar.

Vin fiert cu rom

Ingrediente:

  • 750 ml vin
  • 750 ml de rom alb
  • 1 baton de scorțișoară
  • coajă de portocală
  • 4 cuișoare întregi
  • 3 păstăi întregi de cardamom, crăpate
  • ¾ cană zahăr alb
  • stafide migdale fulgi

Mod de preparare:

Încălziți vinul într-o oală mare cu capac la foc mediu până sub punctul de fierbere. Adăugați rom; se încălzește până aproape de punctul de fierbere. Între timp, așezați batonul de scorțișoară, coajă de portocală, cuișoare și păstăi de cardamom în centrul unui săculeț de condimente și le introducem în maestec. Lăsăm amestecul să se raceasca, acoperit, aproximativ 10 minute.

Vin fiert cu vodcă

Ingrediente:

  • 1 portocală
  • 1 sticlă de vin rosu
  • 200 g zahăr tos
  • 10 păstăi de cardamom
  • 5 cuișoare
  • 1 baton de scortisoară
  • 3 felii de ghimbir decojit
  • 50 g stafide
  • 50 g migdale fulgi
  • 150 ml vodcă
Cum au tratat procurorii români propaganda legionară în ultimii ani. Număr foarte mic de rechizitorii și zeci de dosare nesoluționate
Recomandări
Cum au tratat procurorii români propaganda legionară în ultimii ani. Număr foarte mic de rechizitorii și zeci de dosare nesoluționate

Mod de preparare:

Curățați coaja de portocală în fâșii. Păstrați pulpa pentru o altă rețetă sau mâncați-o pur și simplu. Puneți coaja într-o cratiță mare cu vinul, zahărul, cardamomul, cuișoarele, scorțișoara, ghimbirul, stafidele și migdalele. Se încălzește ușor timp de 10-15 minute, fără a lăsa amestecul să fiarbă. La final se amestecă vodca și se servește cald.

Vin fiert nemțesc Gluhwein

Ingrediente:

  •  1 portocală desfăcută în felii
  •  1 sticlă de vin roșu
  •  200 g zahăr
  •  5 cuișoare
  •  1 baton de scorțișoară
  •  2 bucăți anason stelat
  •  ghimbir proaspăt (după gust)
  •  150 ml rachiu, rom, amaretto sau schnapps

Mod de preparare:

Feliile de portocală, vinul, zahărul, cuișoarele, scorțișoara, anasonul stelat și ghimbirul se pun într-o oală încăpătoare. Timp de 10 – 15 minute se încălzește preparatul la foc potrivit, având grijă ca amestecul să nu fiarbă.

Spre final se adaugă și cele 150 ml de rachiu, se toarnă în pahare/căni și se servește cald.

Vin fiert scandinav glogg

Să faci glögg suedez pentru prima dată nu este atât de greu:

Ingrediente

  • vin porto
  • bourbon și rom
  • coaja de portocale
  • cuișoare,
  • un baton de scorțișoară
  • păstăi de cardamon

Încinge vinul de porto. Adăugați bourbon și rom, asigurându-vă că alcoolul este cald, dar nu fierbe. Puneți condimentele și coaja de portocală într-un săculeț pentru condimente. Aprindeți cu grijă alcoolul cu un arzător cu mâner lung și lăsați să ardă timp de un minut. Pune capacul pe oală pentru a stinge flăcările. Apoi se lasă să se racească 10 minute. Adăugați condimentele din pachet și lăsați să se răcească la temperatura camerei. Se strecoară și se servește, ornând cu stafidele și migdalele.

Dobânzile mari oferite de stat la titlurile Tezaur prefigurează o surpriză neplăcută pentru români: o inflație mai mare – ANALIZĂ
Recomandări
Dobânzile mari oferite de stat la titlurile Tezaur prefigurează o surpriză neplăcută pentru români: o inflație mai mare – ANALIZĂ

Descoperă și alte rețete delicioase de Glögg

Istoria vinului fiert

Vinul fiert a apărut în secolul al II-lea. A fost creat de romanii care încălzeau vinul pentru a-și apăra trupurile împotriva iernii reci. Pe măsură ce romanii au cucerit o mare parte din Europa de-a lungul secolului următor, dragostea lor pentru vinul fiert s-a răspândit în imperiul lor și în regiunile cu care au făcut comerț.

Pe măsură ce popularitatea sa a continuat să crească de-a lungul evului mediu, europenii amestecau vinul încălzit cu mirodenii, deoarece credeau că va promova sănătatea și va evita îmbolnăvirea. De asemenea, au folosit ierburi și flori ca îndulcitori naturali pentru a face vinurile neplăcute să aibă un gust mult mai plăcut.

Dacă mergem puțin mai departe în timp, în secolul al XII-lea, vinul fiert se numea „vin aromat“. Această băutură era foarte răspândită, mai ales în Franța și Spania. Rețeta acestui „vin aromat” a fost găsită chiar în lucrările Tractatus de Modo și în Regimentul Sanitat, scrise de Arnaud de Villeneuve, doctor și teolog al vremii.

Această băutură s-a răspândit și mai mult în secolul al XIII-lea, datorită portului Latte, situat lângă Montpellier, și a devenit populară până în Anglia. Regele englez al vremii, Henric al III-lea, obișnuia chiar să o bea din obișnuință la masă lui și îi plăcea. În special datorită consumului său ridicat, istoricii au reușit să găsească urma vinului fiert în această perioadă a istoriei. Apoi și-a continuat drumul și a fost comercializat în Germania, prin contele Ioan al IV-lea, în jurul anului 1420, apoi în țările nordice, inclusiv în Suedia, unde regele Gustav I l-a apreciat în mod deosebit

În următoarele decenii, vinul fiert a devenit un fenomen global, țările din întreaga lume creând propriile lor amestecuri unice. Variațiile includ acum o mulțime de mixuri, de la vinuri roșii și albe la amestecuri de sangria și vermut la porto – metoda fiecărei țări este ușor diferită.

Până în prezent, vinul fiert continuă să fie o tradiție de Crăciun, alături de băutura soră, cidrul fiert.


   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Filmul de pe Netflix care a doborât recorduri de audiență luna asta! Milioane de oameni din toată lumea l-au văzut deja și toți vorbesc despre el! E de neratat!!
Unica.ro
Filmul de pe Netflix care a doborât recorduri de audiență luna asta! Milioane de oameni din toată lumea l-au văzut deja și toți vorbesc despre el! E de neratat!!
Adevărul despre dispariția lui Liviu Guță! Daniela Gyorfi rupe tăcerea despre artist și spune locul în care s-ar afla, de fapt: "George a vorbit..." Detaliul incredibil pe care a mai ținut să-l facă public: "Am văzut că soră-sa l-a măscărit pe Capatos, de fapt, pe toți, că..."
Viva.ro
Adevărul despre dispariția lui Liviu Guță! Daniela Gyorfi rupe tăcerea despre artist și spune locul în care s-ar afla, de fapt: "George a vorbit..." Detaliul incredibil pe care a mai ținut să-l facă public: "Am văzut că soră-sa l-a măscărit pe Capatos, de fapt, pe toți, că..."
Denise Rifai, reacție genială după ce coafura ei a devenit ținta glumelor pe Internet: "Urmează întrebarea roșie"
Libertateapentrufemei.ro
Denise Rifai, reacție genială după ce coafura ei a devenit ținta glumelor pe Internet: "Urmează întrebarea roșie"
Creaturile care au început să facă prăpăd în Italia: ”Se comportă ca o specie invadatoare”
FANATIK.RO
Creaturile care au început să facă prăpăd în Italia: ”Se comportă ca o specie invadatoare”
SECRETUL lui Makaveli, influencerul lui Călin Georgescu, a ieșit la iveală! Incredibil ce s-a aflat acum despre el! Tatăl lui e un fotbalist cunoscut, dar niciunul dintre părinți nu l-a vrut! Amândoi l-au abandonat, iar ce a aflat la 22 de ani despre familia lui depășește orice imaginație! 'E prima dată când spun'
Unica.ro
SECRETUL lui Makaveli, influencerul lui Călin Georgescu, a ieșit la iveală! Incredibil ce s-a aflat acum despre el! Tatăl lui e un fotbalist cunoscut, dar niciunul dintre părinți nu l-a vrut! Amândoi l-au abandonat, iar ce a aflat la 22 de ani despre familia lui depășește orice imaginație! 'E prima dată când spun'
Călin Georgescu va fi interzis la prezidenţiale, cred analiştii. "Este un pericol extraordinar"
Observatornews.ro
Călin Georgescu va fi interzis la prezidenţiale, cred analiştii. "Este un pericol extraordinar"
Horoscop 15 ianuarie 2025. Capricornii au un mare avantaj astăzi, care vine din puterea interioară, ca să depășească orice dificultate
HOROSCOP
Horoscop 15 ianuarie 2025. Capricornii au un mare avantaj astăzi, care vine din puterea interioară, ca să depășească orice dificultate

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI