Sorina Barbu, Bucuresti: Noi cei ce locuim la parter suportam consecintele lipsei de izolare termica a subsolului, igrasia si mucegaiul punand stapanire pe peretii nostri. Iata de ce am considerat ca asa cum noi contribuim la repararea terasei si vecinii nostri ar fi cazul sa contribuie la termoizolarea subsolului. Cei din conducerea asociatiei considera insa ca subsolul n-ar fi spatiu comun si ca o astfel de lucrare ar fi acceptata numai cu conditia de a suporta cheltuielile numai noi cei de la parter. E corect?
Solicitarea dumneavoastra e pe deplin justificata, mai ales ca ea reprezinta un punct esential al actiunilor de reabilitare termica a cladirilor la care trebuie sa participe in mod egal asociatia si bugetul de stat (prin Primaria sectorului in care locuiti). In alta ordine de idei trebuie subliniat ca subsolul este un spatiu proprietate comuna si orice lucrare de reparatii presupune participarea tuturor detinatorilor de spatii din cladire.
Paul Vancu, Bucuresti: De mai multa vreme eu si sotia mea locuim in apartamentul fiicei noastre, in conditiile in care detinem un apartament intr-un bloc din orasul Bals. Cum totul e contorizat, cum pot fi justificate pretentiile asociatiei de proprietari de acolo de a ne cere diferite sume de bani drept intretinere? Pe ce?
Intrebarile dv. ar fi fost justificate daca apartamentul ar fi fost o entitate separata precum o casa la curte si n-ar exista spatii si dotari comune din care detineti cote parti. Negli-jati rolul asociatiei in mentinerea starii de siguranta a cladirii, inclusiv a apartamentului dv. iar serviciile de care beneficiati presupun o participare la cheltuielile pe care le implica.
Maria Voica, Bucuresti: Administratorul sustine ca e posibil ca sotia sa sa fie aleasa in comitetul executiv si
sa-i acordam increderea de a ne reprezenta unui chirias. E legal?
Membrii asociatiei de proprietari pot fi detinatorii de spatii din imobilul respectiv. Deci, chiriasii nu fac parte din asociatie si nu pot fi alesi in comitetul executiv. Votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna, familia putand fi reprezentata doar de o singura persoana. Sotia poate fi aleasa in comitet numai daca sotul e administrator la alta asociatie.
Raspunde problemelor dumneavoastra specialistul nostru, Eugen Eftimiu