Ultimele evenimente din viata politica demonstreaza ca rearanjarea partidelor pe tabla de sah a viitoarei Romanii nu a reprezentat doar un scenariu intuit de unii gazetari. Deja configuratia parlamentului s-a schimbat si probabil ca procesul de metamorfozare nu se va opri pana cand vor ramane doar 4-5 forte politice.
In momentul de fata, mazilirea lui Adrian Nastase nu de catre procurori, ci de propriii colegi a aruncat PSD intr-o degringolada greu de inchipuit cu putin timp in urma. Pe langa laturile pe care si le arunca in cap unul altuia, liderii acestui partid incep sa se incovoaie sub loviturile legilor penale si morale. Geoana face eforturi sa demonstreze ca n-are nici o treaba cu averea soacrei, Dan Ioan Popescu nu mai termina cu periplul pe la comisia care-i verifica colosala avere, Iliescu e stresat de “dosarul Mineriadei”, Vanghelie nici nu-si mai amintea de dosarul de la DNA, la fel ca multi alti colegi cu probleme.
In tabara PNL, interesele se dueleaza si ele in functie de apartenenta la grupurile Tariceanu – Stolojan, primul usor defavorizat de cazul Dinu Patriciu.
Recentele manifestari pasnice ale radicalilor maghiari de la Odorheiu Secuiesc, soldate cu o ulterioara vizita-fulger a presedintelui, l-au facut pe Marko Bela sa maraie spre Cotroceni, acuzand ca se incearca spargerea UDMR.
Sambata, taranistii lui Ciuhandu, formatiune politica afiliata Partidului Popular European (PPE), au intrat in parlament prin fuziunea cu Uniunea Crestin Sociala, un partidulet ai carui deputati provin dintr-o grupare sindicala. Cu timpul, visand la PPE si la ruperea de PNL, PD s-ar putea sa curteze noua formatiune.