Exista reglementari in legatura cu remuneratia persoanelor care desfasoara diverse activitati pentru o asociatie de proprietari?
Rodica Genumir, Bucuresti
Raspuns: Baremurile stabilite candva pentru administratori in functie de numarul locatarilor din bloc apartin unei perioade depasite, legislatia actuala punand accent pe negocieri, astfel incat sa se acorde remuneratii in functie de cantitatea si calitatea activitatii. Se fac raportari la salariul minim pe economie, dar numai acolo unde se presteaza 8 ore zilnic. Or, personalul de serviciu, administratorul, contabilul dintr-o asociatie nu presteaza o activitate cu pontaj strict si mai ales zilnic, exceptie facand situatiile in care s-au incheiat contracte de munca cu program normal. Functiile si cuantumul retributiilor se discuta la nivelul comitetului, dar hotararea nu poate fi luata decat de adunarea generala. Adunarea generala decide daca pot fi remunerati presedintele si membrii comisiei de cenzori, daca este nevoie de mecanic sau instalator cu activitate permanenta.
Desi avem contoare la intrare in bloc si contoare in apartamente, ne preocupa problema consumurilor comune si a eventualelor pierderi prin reteaua interna a imobilului. Este corect ca aceste pierderi sa fie repartizate pe apartamente?
Ion Toma, Bucuresti
Raspuns: In primul rand, nu este corect sa aveti astfel de pierderi si sa platiti apa deversata la canal, fapt ce implica actiuni urgente de depistare si inlaturare a surselor de risipa. Referitor la modul de repartizare a acestor cheltuieli, notam ca solutia administratorului vizeaza dreptul de proprietate, adica partea ce-i revine fiecaruia din instalatiile interioare. Daca va referiti strict la consumurile colective, atunci au dreptate cei ce sustin necesitatea platii in functie de numarul persoanelor, prin raportare la consumul pausal.
Constat ca hotararile adunarii generale sunt pur si simplu ignorate de comitetul executiv. Ba, mai mult, ca presedintele se ocupa numai de problemele care ii convin, facand uitate chiar si unele masuri stabilite de comitet. Ce parere aveti dumneavoastra, ca specialist in probleme locative?
Marin Carstea, Bucuresti
Raspuns: O astfel de situatie implica interventia primei adunari generale, fie trezindu-i la realitate, atat pe presedinte, cat si pe membrii comitetului, care se considera un fel de stapani, fie inlocuindu-i.
Eugen Eftimiu
Specialist in probleme locative