Un profesor indragostit de meserie si-a dedicat ultimii 30 de ani studierii modului in care privesc copiii lumea. Dorel Zaica le solicita copiilor sa raspunda la intrebari prin metode de interogare diferite, cu scopul de a le conserva si dezvolta creativitatea. El ii pune sa faca deduceri, exercitii de creativitate si le da posibilitatea de a se exprima nu doar prin traditionalele raspunsuri, dar si prin colaje, desene sau pictura. Profesorul spune ca a scris deja opt carti pe aceste teme, care sunt pregatite pentru aparitie.
Imaginatia debordanda a copiilor si modul lor de a percepe anumite lucruri sunt arhicunoscute. Asa s-a nascut si o emisiune de succes, care fructifica naturaletea cu care copiii judeca lumea. Pentru micuti, totul este altfel. Nu realizeaza cand mint, pentru ca la varste mici aceasta notiune nu exista. Psihologii spun ca activitatile de creatie sunt foarte sanatoase pentru micuti, creierul copiilor cu activitati intelectuale intense dezvoltandu-se mult mai rapid fata de cei nestimulati.
Unul din cei care au reusit sa patrunda in „universul” copiilor este bucuresteanul Dorel Zaica, in varsta de 62 de ani. El a lucrat toata viata ca profesor de desen la diferite scoli bucurestene. Acum 30 de ani, povesteste Zaica, a avut parte de o experienta pe care nu o va uita niciodata. Era la o gradinita, mascat in Mos Craciun. A luat o fetita in brate, iar la intrebarea „Unde locuiesti?”, aceasta i-a raspuns sec: „In Balta Alba, langa lift”. A fost atat de socat de faptul ca fetita nu avea un alt reper pe care sa-l dea, decat liftul, incat a decis sa mai intrebe si alti copii.
Dupa alte cateva intrebari era pe punctul sa-si ia campii. Toti copiii raspundeau afirmativ daca erau intrebati daca au zburat vreodata cu avionul, ba i-au si descris cum se vede Romania de sus. Pus sa defineasca luxul, pe acea vreme, un prichindel de clasa intai i-a spus ca lux e „nu doar sa ai fotolii, dar sa mai ai si canapea pe care sa dormi”.
Intre timp, raspunsurile copiilor s-au schimbat semnificativ. Zaica spune ca pana acum a intervievat cel putin 30.000 de copii, carora le-a cerut sa-si dea cu parerea in tot felul de probleme. „Din parcurgerea raspunsurilor sare in ochi un lucru: raspunsurile copiilor sunt radiografia vremurilor pe care ei le traiesc. Ei vorbesc frecvent despre alcool, politisti care dau amenzi, ministri corupti. Iar aceste definitii vin de la copii de numai patru ani”, ne-a spus neobisnuitul profesor.
Prin metodele stiintifice de examinare a psihicului copiilor pe care le-a elaborat dupa aceasta munca titanica, Zaica a pus la punct o adevarata disciplina scolara, „Educatia Creativitatii”, pe care ar vrea sa o introduca in scoli. Zaica spune: „Sunt mai convins ca oricand ca asistam la nasterea unei noi arte – Literatura infantila. Spre deosebire de pictura infantila, literatura trebuie mosita, ajutata sa ia nastere. La clasele mari (VII-VIII), piere apetitul pentru desen al copiilor, fantezia incepe sa se diminueze, iar copiii se bazeaza mai mult pe informatii, decat pe intuitie. Prin modalitatile de atragere a copiilor din clasele mari spre exercitii de imaginatie, creez nu doar niste motivatii, dar si rezultate scolare spectaculoase”.
Dorel Zaica ne-a prezentat extrase din raspunsurile copiilor. Intrebat ce este Biserica, un baietel de 9 ani a spus: „Biserica e locul unde uiti ca maine n-ai carnati langa fasole”. Smecher, in viziunea unei fetite de 6 ani, este „cel care are cercei si asculta manele”. Un „barbat” adevarat, de 11 ani, sustine ca „smecher e cel ce se da in figuri”. Un altul are o parere asemanatoare: „Smecher e cel care are numai pile in cap in loc de creier”.
Un alt cuvant cu care copiii sunt familiarizati e spaga. „Este Mos Craciunul politistilor”, a definit termenul o fetita de 7 ani. Un coleg de clasa a fost mai dur: „Spaga inseamna multi bani dati politistilor ca sa te lase in pace atunci cand te trag pe dreapta”.
Nimeni nu stie ce a fost in capul unui copil cand a raspuns la intrebarea: Capul sau muschii determina miscarea picioarelor? El a spus: „Creierul gandeste, iar muschii picioarelor justifica”. Pusi sa-si imagineze ce gandeste o musca ce se bate cu capul de geam, M.I., o fetita de 5 ani, a spus ca musca sigur se gandeste: „Am dat de un cer al dracului”. O alta fetita este convinsa ca pentru musca „s-a terminat lumea”.
Zaica ne-a mai declarat ca regulile simple, de zi cu zi, impuse de societate, sunt scoase frapant in evidenta de catre copii, cum ar fi linistea care trebuie mentinuta la bloc. Intrebata ce e zambetul, o fetita de 7 ani a spus convinsa: „Cand razi cu gura inchisa ca sa nu deranjam oamenii de la bloc”. Despre igiena, acelasi copil spune: „E igiena cand vin neamurile si vad ca e curat in casa”. Vecinul deranjat de rasetele colocatarilor este privit de copii ca „omul cu care esti nevoit sa fii prieten” (baietel – 8 ani), sau „omul de alaturi care nu-ti lasa cainele flamand sau pestele murind”.
„O legitimatie este o hartie pe care scrie Ionita, culoarea masinii si culoarea lui Ionita”, a spus, la cei 8 ani ai sai, un elev pe nume Ionita.
Tristetea are si ea un inteles pentru copiii prescolari: „Cand un om vine la altul si bea mult”. Revelionul pare a fi si el un eveniment trist: „Cand unul se duce la altul, mananca, bea si se imbata”. Un alt copil crede ca Revelion este „cand mancam tort toata noaptea”.
Copiii au idei interesante despre yoga. O fetita de opt ani crede ca „yoga este un pui de somn cu ochii deschisi”, iar yoghinul „este cel care imita rufele din masina de spalat”. Un cuvant auzit frecvent la televizor, razboiul este o adevarata filosofie pentru un baietel de 4 ani. „Razboi e cand te duci la razboi si te intorci inapoi si visezi razboi”. Un altul, cu doi ani mai in varsta, crede ca este un conflict armat „cand Mihai Viteazul nu poate sa-i sufere pe turci”.
„Banii sunt bogatii care ne ajuta la crestere”, i-a spus profesorului un copil de 4 ani si jumatate. Ca o reflectare a vremurilor pe care le traim, o fetita de 6 ani crede ca „banii sunt lucruri murdare”.
O multime de definitii a primit hotia. „Hotia este nevasta hotului”; „Hotul este un om tampit care fura si ii da bani politistilor”. La 9 ani, o fetita este la curent cu stirile: „Este un obicei foarte vechi. Inchipuiti-va ca in epoca de piatra, un om cu blana pe el, cu parul matura, alergand pe altul sa-i fure copanul sau maciuca, iar acum omul fura nu numai masina cuiva, dar si casa altuia, desi proprietarii sunt in ea”. Un raspuns categoric a venit de la o eleva de clasa a IV-a cand a fost intrebata ce le-ar spune oamenilor daca ar fi ghicitoare: „Acelora care sunt prea curiosi si merg la ghicitoare le-as spune „Te bagi ca musca in fundul calului!””. Zaica a ramas fara cuvinte.
Cuvantul tarani are si el o multime de intelesuri. „Oameni saraci care nu au ce sa manance si vorbesc pe alta limba, pe taraneste”; „Oameni la care le-a dat Cuza pamant”; „Oameni de la tara care nu au iaurt si noi cand mergem la tara, le ducem iaurt, cascaval si branza”; „Un om care vrea buletin de Bucuresti”. Mai categoric a fost un baietel de 8 ani: „Taran e cel care nu se parfumeaza, scuipa si are accent”.
Definitia drogurilor o aflam de la o fetita: „Sunt plante pe care le usuca gangsterii si le iau ca pe niste medicamente, care ii amortizeaza sa nu-si mai aminteasca faptele”.
La intrebarea ce este un Jeep, toti copii spun ca este un vis. Un baietel crede insa ca „este un vis cu patru roti al ministrilor hoti”.
„Copiii sunt foarte atenti la ce se intampla in jur. Chiar daca parintii le zic sa nu mai spuna ca politicienii sunt hoti, ei asta spun. Copiii au o tendinta extraordinara de a imita si de a transmite mai departe idei. Eu cred ca trebuie sa lucram mai mult cu ei pentru a-i face sa gandeasca, sa spuna ce cred. Cand vom reusi acest lucru, toti vom avea de castigat”, ne-a mai spus profesorul.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă / FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă / FOTO
Erau de nedespărțit, dar acum s-a aflat de ce Denisa Tănase s-a distanțat de sora ei, Raluca. Totul a pornit de la un fost iubit și mulți au rămas fără cuvinte când au auzit ce s-a întâmplat între ele: „N-am acuzat-o nicio secundă..."
Viva.ro
Erau de nedespărțit, dar acum s-a aflat de ce Denisa Tănase s-a distanțat de sora ei, Raluca. Totul a pornit de la un fost iubit și mulți au rămas fără cuvinte când au auzit ce s-a întâmplat între ele: „N-am acuzat-o nicio secundă..."
Povestea căsniciei lui Mircea Diaconu cu Diana Lupescu: „Prima dată ne-am ținut de mână după ce ne-am căsătorit”
Libertateapentrufemei.ro
Povestea căsniciei lui Mircea Diaconu cu Diana Lupescu: „Prima dată ne-am ținut de mână după ce ne-am căsătorit”
Orașul din România în care se mută tot mai mulți bucureșteni și nu numai. E aproape de capitală, dar traiul aici e de 6 ori mai ieftin. E plin de tineri și pensionari, sunt locuri de muncă, școli, magazine și case ieftine
FANATIK.RO
Orașul din România în care se mută tot mai mulți bucureșteni și nu numai. E aproape de capitală, dar traiul aici e de 6 ori mai ieftin. E plin de tineri și pensionari, sunt locuri de muncă, școli, magazine și case ieftine
EXCLUSIV: Ana Ularu, despre cel mai nou serial Netflix în care joacă. Ce rol are actrița în Subteran: "Mă inspiră curajul personajului meu"
Elle.ro
EXCLUSIV: Ana Ularu, despre cel mai nou serial Netflix în care joacă. Ce rol are actrița în Subteran: "Mă inspiră curajul personajului meu"
Cristela Georgescu, dezbrăcată în zăpadă! Imaginile cu soția lui Călin Georgescu au devenit virale pe internet / FOTO
Unica.ro
Cristela Georgescu, dezbrăcată în zăpadă! Imaginile cu soția lui Călin Georgescu au devenit virale pe internet / FOTO
Pericolul ascuns din uleiul de gătit. Ce arată un nou studiu
Observatornews.ro
Pericolul ascuns din uleiul de gătit. Ce arată un nou studiu
Horoscop 15 decembrie 2024. Capricornii au acces la propria intuiție, pot distinge cu mai multă ușurință și vor face alegeri mai înțelepte
HOROSCOP
Horoscop 15 decembrie 2024. Capricornii au acces la propria intuiție, pot distinge cu mai multă ușurință și vor face alegeri mai înțelepte

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI