„Dacă SUA se aşteaptă să câştige următoarea cursă a înarmării, repetând într-o oarecare măsură experienţa preşedinţiei lui Ronald Reagan, (…) atunci americanii se înşală”, a spus Riabkov, într-un interviu acordat cotidianului rus de stat Izvestia, publicat miercuri, 29 noiembrie.
„Nu vom ceda în fața provocărilor, care sunt tipice politicii americane față de Rusia, dar ne vom asigura securitatea”, a precizat adjunctul ministrului Serghei Lavrov.
În ciuda izolării sale pe scena internațională după invazia pe scară largă a Ucrainei, din februarie 2022, Kremlinul și-a păstrat unii aliați care au continuat să îi sporească arsenalul.
Iranul a furnizat Rusiei drone kamikaze Shahed, în timp ce Coreea de Nord a expediat cantități mari de muniții – se pare că peste un milion de obuze. Politico a dezvăluit, de asemenea, că Beijingul a ajutat Moscova cu arme și echipamente militare.
De asemenea, Rusia s-a retras din tratatele privind controlul armamentului, inclusiv din Noul Tratat START cu SUA (New START) și din Tratatul privind forțele armate convenționale în Europa (CFE).
În interviul acordat Izvestia, Riabkov a precizat că în prezent nu există planuri de înlocuire a Noului Tratat START.
„Suntem pregătiţi să ne apărăm interesele naţionale cu toate mijloacele”
Circumstanţele actuale nu sunt „favorabile” unor discuţii cu Washingtonul pe tema controlului armelor, a precizat Riabkov, responsabil de legăturile cu SUA, neproliferare şi controlul armelor în cadrul Ministerului rus de Externe.
Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis Occidentului că „nu blufează” când a afirmat că ar putea recurge la armele nucleare dacă integritatea teritorială a Rusiei va fi ameninţată şi a susţinut posibilitatea ca Moscova să reia testele nucleare.
Tot în interviul pentru Izvestia, Riabkov a reiterat poziţia Moscovei potrivit căreia Rusia nu ameninţă cu un conflict militar cu NATO, dar a afirmat că o eventuală escaladare depinde de acţiunile Alianţei Nord-Atlantice, notează Reuters, potrivit Agerpres.
„Răspunderea revine integral NATO”, a declarat oficialul rus. „Depinde de Alianţa Nord-Atlantică. Alegerea este în întregime de partea NATO. Suntem pregătiţi, aşa cum s-a demonstrat deja, să ne apărăm interesele naţionale cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie”, a afirmat Serghei Riabkov.
Relaţiile Moscovei cu Washingtonul sunt într-atât de proaste încât este posibilă o „ruptură”, dar Rusia „nu va iniţia niciodată un astfel de pas”, a mai spus el.
„Situaţia nu este favorabilă unor semnale chiar şi în astfel de probleme-cheie (precum controlul armelor)”, a adăugat adjunctul lui Lavrov.
În ceea ce privește restabilirea raporturilor cu Alianţa Nord-Atlantică, ministrul adjunct de externe rus s-a arătat pesimist.
„Nu cred că relaţiile dintre Rusia şi NATO se vor restabili într-o formă sau alta în viitorul apropiat. Aceasta este exclus atât din motive de principiu, cât şi din motive practice. Dacă cineva în Occident crede că noi avem nevoie de aceste relaţii şi că la un moment dat vom veni şi vom cere restabilirea lor se află în cea mai gravă eroare”, a declarat Serghei Riabkov, în interviu.
Înainte, a spus el, Rusia era pregătită să negocieze „pe picior de egalitate şi respect reciproc”, iar, în prezent, „pe fondul a ceea ce se întâmplă, nici nu îmi pot imagina situaţia şi contextul în care acest lucru este posibil”, a adăugat Serghei Riabkov, care înainte de invazia rusă în Ucraina, declarase – denunţând extinderea Alianţei Nord-Atlantice în estul Europei – că NATO ar trebui „să-şi strângă catrafusele şi să se întoarcă la limitele din 1997″.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia