media europeana si peste 70% dintre bolnavii de HIV/SIDA au varste cuprinse intre 10 si 20 de ani.
„Scaderea varstei de debut a vietii sexuale, precum si lipsa protectiei prin folosirea constanta si corecta a prezervativului constituie conditii extrem de favorabile pentru raspandirea infectiilor cu transmitere sexuala” este concluzia unui studiu realizat in 2004 de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare in Sanatate in cadrul unui proiect finantat de Fondul Global de Lupta impotriva HIV/TBC si malarie.
in Romania 3 din 5 tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani sunt activi sexual. Varsta primului contact sexual a „coborat” in ultimii ani. La femei cea mai scazuta varsta declarata pentru debutul vietii sexuale este de 12 ani, in timp ce varsta medie este de 18 ani. Barbatii sunt mai precoci, cel mai devreme debutand la 11 ani, varsta medie fiind de 16 ani. Primul contact sexual are loc aproape intotdeauna in afara casatoriei si un sfert dintre tineri (26%) au relatii sexuale cu persoane pe care abia le-au cunoscut. „Acest element poate constitui un factor important de scadere a utilizarii prezervativului la momentul primului contact sexual”, se arata in studiu.
Tinerii sunt si destul de neinformati asupra riscurilor la care se expun. „Exceptand infectia cu HIV si sifilisul, pentru celelalte boli cu transmitere sexuala gradul de cunoastere este redus”. Chiar in cazul sifilisului, peste 50% dintre cazuri sunt descoperite intamplator, rusinea fiind principalul motiv pentru care tinerii nu se prezinta la medic din timp. „Bolile transmise pe cale sexuala sunt insotite si de o importanta stigmatizare, deoarece de-a lungul timpului aceste boli au fost asociate in mod eronat cu mizeria, lipsa de igiena, promiscuitatea. Posesorul unui diagnostic de sifilis era privit cu repulsie, chiar repudiat din cercul sau, iar tratamentul era cautat pe diverse cai ocolitoare, prin asa- zisii prieteni de incredere. Aceste convingeri nu s-au schimbat, din nefericire, nici pana in prezent si conduc frecvent la fenomene de tipul celor evaluate de studiul respectiv. O alta cauza importanta care determina tinerii sa nu se prezinte la medic in momentul in care au leziuni la nivel genital este aparenta autovindecare si lipsa frecventa a simptomatologiei (durere, mancarime, jena etc.)”, explica dr. Victor Clatici (foto), medic primar dermato-venerologie de la Spitalul Universitar Bucuresti.