MENIU CAUTĂ

Topul femeilor cu cel mai semnificativ impact asupra istoriei lumii. Marie Curie pe primul loc, Fecioara Maria pe 12

Distribuie

Topul femeilor cu cel mai semnificativ impact asupra istoriei lumii a fost realizat de publicația BBC History Magazine pe baza votului cititorilor. Prima poziție a fost ocupată de cercetătoarea Marie Curie. În top se mai află Margaret Thatcher, Prinţesa Diana, Emmeline Pankhurst sau Fecioara Maria.

Redactorii publicației britanice au propus 100 de nume de femei care au schimbat lumea, iar cititorii au fost invitați să voteze.

Marie Curie, cercetătoarea poloneză stabilită în Franța, care a devenit prima persoană dublu laureată a Premiului Nobel în domenii ştiinţifice diferite – fizică şi chimie, a obținut cel mai mare număr de voturi.

Savanta a desfăşurat o importantă activitate de cercetare în domeniul radioactivităţii, termen pe care l-a introdus în premieră, iar descoperirile sale au fost aplicate în medicină contribuind la conceperea unor tratamente pentru cancer şi la dezvoltarea razelor X în chirurgie.

”Ea (Curie) a fost prima femeie care a câştigat un premiu Nobel pentru Fizică, prima femeie profesor la Universitatea din Paris şi prima persoană – a se observa utilizarea aici a cuvântului persoană, nu femeie – care a câştigat al doilea premiu Nobel”, a declarat Patricia Fara, preşedinta British Society for the History of Science, cea care a nominalizat-o pe Marie Curie.

Pe locul al doilea loc se situează Rosa Parks, o militantă pentru drepturile omului care a protestat împotriva segregării rasiale din Statele Unite, urmată de Emmeline Pankhurst, reprezentanta mişcării radicale feministe din Marea Britanie.

Matematiciana şi programatoarea Ada Lovelace şi cercetătoarea în domeniul cristalografiei Rosalind Franklin se află pe locul al patrulea, respectiv al cincilea.

Primele douăzeci de poziţii din topul femeilor cu cel mai semnificativ impact asupra istoriei, sunt ocupate de:

 1. Marie Curie – cercetător
 2. Rosa Parks – militant
 3. Emmeline Pankhurst – militant
 4. Ada Lovelace – cercetător
 5. Rosalind Franklin – cercetător
 6. Margaret Thatcher – politician
 7. Angela Burdett-Coutts – filantrop
 8. Mary Wollstonecraft – scriitoare
 9. Florence Nightingale – infiermă medicală
 10. Marie Stopes – militant
 11. Eleanor de Aquitania – regină
 12. Fecioara Maria
 13. Jane Austen – scriitoare
 14. Boudicca – personalitate istorică
 15. Diana, prinţesă de Wales
 16. Amelia Earhart – aviatoare
 17. Regina Victoria
 18. Josephine Butler – militant
 19. Mary Seacole – infirmieră
 20. Maica Tereza – călugăriță

Lista completă va fi publicată în noul număr al BBC History Magazine.


Citește și: EXCLUSIV / Mihaela Buzărnescu, prima declarație după accidentarea teribilă de la Montreal. Jucătoarea a părăsit terenul în scaun cu rotile


 

Citește mai multe despre Marie Curie pe Libertatea.

Comentarii