In cazul persoanelor care sufera de leucemie (distrugere masiva de globule rosii), cantitatile pot fi de trei ori mai mari intr-o singura saptamana. „Bolnavii de hemofilie sunt intr-o situatie si mai disperata, pentru ca sangele lor nu se coaguleaza. De aceea, au nevoie de extrem de multi donatori. Va inchipuiti de cat sange e nevoie in cazul lor pentru o operatie de apendicita?”, ne intreaba retoric psihologul.
Pe lista celor care au nevoie ocazional de sange poate fi oricare dintre noi. Sunt oamenii care sufera accidente tragice sau, in timpul unor operatii grele, au nevoie de cantitati impresio-nante de sange.
Numai 17 romani dintr-o mie doneaza
Statisticile arata ca, dintr-o mie de oameni, in Danemarca 68 sunt donatori, in Austria 63, iar in Ungaria, aproape 43. Dintr-o mie de romani, doar 17 doneaza sange! si inca ceva. in practica medicala, un deces nu poate fi inregistrat ca urmare a lipsei de sange din spitale. Oamenii se sting in accidente, din cauza leucemiei, a thalesemiei sau pur si simplu in operatii chirurgicale.
Micutii pacienti constientizeaza boala mai tarziu
Psihologii au analizat atent suferintele copiilor dependenti de transfuzii. Daca in cazul parintilor drama incepe din primii ani de viata ai copilului, micul pacient constientizeaza mai tarziu boala. Dar atunci cand realizeaza ca zilele le sunt numarate si devin o povara pentru familie, situatia devine dezastruoasa.
Prin testul „desenului familiei”, psihologii au descifrat ce sentimente au micutii bolnavi de thalasemie. Iata cum si-au desenat familia doi copii bolnavi. Din pacate, acum nu mai sunt printre noi, asa ca vom folosi doar initialele numelor si varsta la data la care au fost facute desenele.
FIGURA 1: D.M., fetita, 10 ani, copil singur la parinti. Mama, reprezentata in partea stanga a paginii, este personajul cel mai important, tinand impreuna cu tatal, in locul copilului, un balon. Fetita se „inlocuieste” cu un obiect simbolic sugestiv: un balon, obiect care aduce bucurie, incapabil de a produce necazuri. Fetita incearca sa-si nege existenta si isi ex-prima in acest mod ideea de vinovatie.
FIGURA 2: T.G., baiat, 14 ani, copil singur la parinti. Felul in care baiatul se infatiseaza in desen (cu spatele spre privitor) exprima refuzul sau de a-si considera starea de sanatate altfel decat o problema strict personala.
in acelasi fel se poate interpreta si omiterea din desen a oricaror alte personaje din familie. Prin absenta oricaror refulari, desenul ne sugereaza si o inhibitie foarte puternica.
Ce au de castigat donatorii
Donatorii beneficiaza, conform legii, de doua zile libere de la serviciu, un bon valoric pentru alimente, plus analize gratuite. Daca beneficiile materiale sunt mici, nu acelasi lucru se poate spune despre analize. inaintea donarii se face un set de teste de sange ce permite monitorizarea atenta a starii de sanatate:
* Se depisteaza imediat prezenta virusului hepatitei C sau B;
* Testul HIV devine astfel gratuit;
* Pot fi identificate in faze incipiente diferite suferinte ale ficatului, pancreasului sau diverse tipuri de reumatism;
* Cercetatorii au stabilit ca vasele de sange ale donatorilor sunt mai putin solicitate decat ale ne-donatorilor, riscul bolilor cardiovasculare fiind astfel mai mic.