Mergi direct la conținut »
Unde ne ținem banii? Libertatea vă prezintă cele mai bune și mai sigure investiții
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Unde ne ținem banii? Libertatea vă prezintă cele mai bune și mai sigure investiții

Unde ne ținem banii? Libertatea vă prezintă cele mai bune și mai sigure investiții

La zece ani de la declanșarea crizei financiare mondiale din 2008, economiștii externi vorbesc tot mai mult despre o criză care se propagă deja printre statele aflate în curs de dezvoltare, precum Turcia, Argentina, iar mai nou sunt afectate și țări precum India sau China. Acest lucru pune însă tot mai mult în discuție siguranța economiilor. Libertatea vă arată care sunt cele mai bune metode de economisire, dar și riscurile și avantajele lor.

De Daniel Ionașcu,

Pentru început, trebuie menționate câteva aspecte vitale:

  • orice investiție comportă riscuri, inclusiv depozitele bancare sau titurile de stat
  • ce este potrivit pentru o persoană poate să nu fie bun pentru altcineva. Avem alte priorități
  • cu cât potențialul de câștig crește, cu atât crește și riscul
  • cu cât vi se propun câștiguri din ce în ce mai „fabuloase”, cu atât mai mult trebuie să fugiți de ele
  • atenție la condițiile contractuale, citiți bine ce semnați!

Libertatea a făcut mai multe calcule, în funcție de care ar trebui investită.

Depozitele bancare, garantate prin lege până la 100.000 de euro

Cel mai des întâlnit caz este acela în care fiecare dintre noi a pus deoparte câte o sumă de bani, mai mică sau mai mare, în funcție de venituri.

Pentru sume până în 20.000 de lei există doar câteva opțiuni: fie un depozit bancar, fie ținuți ”la saltea” în lei, euro sau dolari americani.

Depozitele bancare reprezintă soluția pe care oricine o are la îndemână. Decât să stai cu banii acasă și să riști să fii jefuit sau să îi pierzi în cazul unui incendiu sau alt dezastru, banca reprezintă soluția cea mai bună.

Anunțul stupefiant care face înconjurul lumii! Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vindecat de coronavirus
Recomandări

Anunțul stupefiant care face înconjurul lumii! Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vindecat de coronavirus

 

Și asta pentru că orice depozit bancar din Uniunea Europeană este garantat în limita a 100.000 de euro. Adică orice sumă depusă până în 100.000 de euro este garantată de către autorități și nu poate fi pierdută chiar și în cazul unui faliment bancar.

Trebuie să verificați, însă, deoarece Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare garantează doar depozitele deschise la băncile persoane juridice române. Doar 27 de bănci participă la schemă din cele peste 40 prezente în România. Lista acestora se găsește pe site-ul Fondului.

Cele mai mari bănci din România sunt BCR, Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen și Unicredit.

Atenție la depozite, să nu iei mai puțin decât pui la bancă

Un alt element deosebit de important îl constituie dobânda și comisioanele. Mai precis, dobânda ar trebui să acopere rata inflației pentru a nu pierde bani la depozit.

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină
Recomandări

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină

 

Problema este că în acest moment inflația a fost în luna august de 5,1%.

Conform Conso.ro, la un depozit de 20.000 de lei constituit pe 12 luni și cu plata lunară a dobânzii, cel mai mare nivel al dobânzii se găsește la Patria Bank, fosta Banca Carpatica. Aceasta oferă o bonificație de 2,55%, fiind urmată de Banca Românească (2,45%) și Libra Bank (2,35%).

Dacă analizăm topul depozitelor bancare în care dobânda se plătește la termen, adică peste un an, atunci dobânzile cresc puțin. Garanti Bank oferă 4% pe an, după care vin Banca Românească (3,75%), TBI Bank (3,25%), Credit Agricole (3%) și Patria Bank (2,75%).

Potrivit Finzoom, doar șase au dobânzi real pozitive, adică scoți mai mulți bani decât depui.

Dacă mai adăugăm și comisioanele, rezultă că la final deponenții ar putea încasa mai puțin decât lasă la bancă. De asemenea, trebuie să știți că veniturile din dobânzi sunt impozitate de stat cu 10%.

Medic dintr-un mare spital bucureștean de urgență: ”Nu ni s-a făcut nici un instructaj pentru coronavirus!”
Recomandări

Medic dintr-un mare spital bucureștean de urgență: ”Nu ni s-a făcut nici un instructaj pentru coronavirus!”

 

Banii la ciorap. Lei sau euro?

În aceste condiții, ținutul banilor la saltea devine o altă opțiune. Aici posibilitățile se ramifică din nou.

Dacă sunteți o persoană care ”intră în bani” de la un salariu la altul sau aveți nevoie ca să vă mai achiziționați prin casă câte ceva, atunci cel mai bine este să îi țineți în lei. Acest lucru este necesar pentru a nu-i schimba foarte des din lei în euro și invers, căci ați pierde din diferența de curs.

Dar dacă doriți să îi păstrați pe post de ”bani albe pentru zile negre”, atunci cel mai sigur este să îi schimbați în euro și/sau dolari. Consultantul fiscal Adrian Bența spune că atunci când o țară intră în criză, moneda națională se depreciază.

Acesta recomandă ca românii să își țină banii în mai multe valute, gen la o mie de euro să aveți puși deoparte și o mie de dolari. Acest lucru ajută la dispersia riscului conform proverbului ”nu-ți pune toate ouăle în același coș”.

De ce este important? Pentru că Banca Centrală Europeană sau Rezerva Federală, banca centrală din SUA, pot lua diverse decizii care să aibă impact asupra valutei în care ne ținem economiile. Dacă acestea cresc dobânzile, atunci euro și dolarul or să crească, iar dacă le scad sau pornesc tiparnița de bani atunci acestea scad.

Titluri de stat și acțiuni la bursă

Pentru cei care au mai mult de 20.000 de lei și nu știu ce să facă, vă spunem că există mai multe alternative.

Titlurile de stat sunt o opțiune. Ministerul de Finanțe a lansat în vara acestui an o serie de emisiuni de titluri de stat destinate populației, unde dobânda a fost inițial de 5% pe 5 ani, apoi de 4,5% pe 3 ani. Avantajul este că dobânda nu este impozitată și aproape că acoperă inflația.

Investițiile la bursă sunt o altă categorie de investiții, dar mai puțin populară în România. Aceste investiții pot fi realizate prin intermediul firmelor de brokeraj. Banii pot fi plasați atât în acțiuni tranzacționate pe bursa din România, dar și pe piețe precum bursele de la New York sau Londra.

Cele mai mari companii listate pe bursa românească sunt Petrom, Electrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, Banca Transilvania, BRD și Fondul Proprietatea.

La nivel mondial, giganții IT sunt unele dintre investițiile preferate, datorită capacității lor de a produce profituri colosale. Datorită acestui lucru Apple și Amazon au depășit recent o mie de miliarde de dolari la capitalizarea bursieră, iar următoarele ca mărime sunt Microsoft, Google și Facebook.

Dezavantajul investițiilor bursiere este că prețul acțiunilor fluctuează foarte mult, iar acest gen de investiții nu este recomandat celor slabi de inimă. Nu vă ipotecați casa și nu luați credit ca să investiți pe bursă deoarece v-ați putea trezi datori vânduți! În criza din 2008 mai multe companii au dat faliment, iar altele au fost vândute pe nimic…

Investiții în imobiliare

Investițiile imobiliare reprezintă un alt gen de plasare a banilor. Mai precis, dacă dispuneți de 50 – 100.000 de euro și nu vreți să-i plasați în depozite bancare și nici să jucați pe bursă atunci ați putea cumpăra 1-2 locuințe și să le închiriați.

Astfel, acestea ar putea produce singure bani, iar în timp valoarea lor ar putea crește. Dezavantajele sunt investițiile necesare pentru taxele notariale, renovare sau dotarea cu mobilier.

De asemenea, în caz de criză valoarea locuințelor scade puternic. În criza din 2008, valoarea locuințelor a scăzut brusc cu 50%, iar la terenuri scăderea a fost și mai mare. Un alt dezavantaj este că, în caz de criză, nu mai găsești cui să vinzi investițiile imobiliare.

Citește și:

EXCLUSIV | Care e pasiunea secretă a lui Teszari, patronul RCS&RDS, supranumit „miliardarul fără chip” | FOTO

Omul călcat de mașină pe pista de la Băneasa a ajuns la spital după 70 de minute! Ambulanța a ajuns repede, dar fără medic | VIDEO

Close
Închide
  Close