Mormantul lui Teoctist din Catedrala Patriarhala a devenit loc de pelerinaj pentru credinciosi. Vasilica Cristea vine zilnic pentru ca, spune femeia, l-a visat si e convinsa ca va face un miracol.
Este a doua duminica de cand Preafericitul Teoctist nu mai oficiaza slujba de Liturghie in Catedrala Patriarhala. Slujba de ieri insa a fost una mai speciala, la care sute de credinciosi au tinut sa ia parte. A fost prima Liturghie oficiata de Inalt Preasfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, loctiitorul Patriarhului. Pe Vasilica Cristea (72 de ani) am gasit-o intr-un colt al sfantului lacas, la mormantul plin de flori al lui Teoctist. De cand acesta a murit, batrana vine zilnic aici. ‘L-am visat, de aceea vin la el. Mi-a zis sa nu ma tem, pentru ca in locul lui va fi o persoana la fel de buna ca si el’, marturiseste pioasa femeia, in timp ce face semnul crucii. E convinsa ca Preafericitul va deveni sfant.
„Vor mai veni si alte miracole”
‘El a adus ploaia. Asta e minunea lui Teoctist ca sa ne scape de seceta ce a pus stapanire pe tara noastra. Si vor mai veni si alte miracole, veti vedea. Nu stiu daca vreun Patriarh al Romaniei va mai fi atat de iubit de popor cum a fost el. A fost cel mai bun’, spune si Cristina Ciocan (67 de ani), una din sutele de credinciosi care vin la mormantul lui Teoctist, convinsi ca acesta va face o multime de minuni.
Cum se devine sfant in Biserica Ortodoxa
Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a canonizat pe primii sfinti romani abia in 1955. Patriarhul Teoctist a avut un rol important in ultimii ani ai mandatului sau in sporirea numarului celor ridicati la cinstea altarelor, mai ales in ultimul deceniu. Pe de alta parte insa Biserica Ortodoxa prefera sa astepte mult pana sa decida ca un anume crestin poate fi declarat sfant, trecand de obicei sute de ani intre momentul mortii si cel al canonizarii. Un rol important in luarea deciziei il joaca si pietatea poporului fata de un anume barbat sau femeie care isi dovedeste, eventual prin minuni, dupa moarte, apropierea fata de valorile credintei crestine.