Cerințele lui Putin pentru pace

Trei surse rusești cu cunoștințe despre negocieri au dezvăluit aceste informații pentru agenția de presă internațională. Condițiile lui Putin vin în contextul în care conflictul din Ucraina continuă să fie cel mai sângeros din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace.

Potrivit surselor citate de Reuters, Putin dorește următoarele:

  • O garanție scrisă din partea puterilor occidentale că NATO nu se va extinde spre est
  • Neutralitatea Ucrainei
  • Ridicarea unor sancțiuni occidentale
  • Rezolvarea problemei activelor rusești înghețate în Occident
  • Protecție pentru vorbitorii de limbă rusă din Ucraina

„Putin este gata să facă pace, dar nu cu orice preț”, a declarat una dintre sursele rusești, sub protecția anonimatului.

Reacția Occidentului

Kievul și guvernele europene au acuzat Moscova că tergiversează negocierile în timp ce trupele sale avansează în estul Ucrainei. Ucraina a repetat de mai multe ori că Rusia nu ar trebui să aibă drept de veto asupra aspirațiilor sale de a se alătura NATO.

Alianța Nord-Atlantică a declarat în trecut că nu își va schimba politica „ușilor deschise” doar pentru că Moscova o cere. Un purtător de cuvânt al NATO nu a răspuns întrebărilor adresate de Reuters pe această temă.

Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România
Recomandări
Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România

Pozițiile părților implicate

Potrivit Reuters, Putin este acum mai puțin înclinat să facă compromisuri teritoriale și își menține poziția publică conform căreia dorește întregul teritoriu al celor patru regiuni din estul Ucrainei revendicate de Rusia.

„Putin și-a înăsprit poziția”, a declarat a doua sursă cu privire la chestiunea teritorială.

În iunie anul trecut, Putin și-a prezentat termenii inițiali pentru încheierea imediată a războiului: Ucraina trebuie să renunțe la ambițiile sale NATO și să-și retragă toate trupele din întregul teritoriu al celor patru regiuni ucrainene revendicate și controlate în mare parte de Rusia.

Foștii lideri occidentali și Ucraina au caracterizat invazia ca pe o acaparare de teritorii în stil imperial și s-au angajat în mod repetat să învingă forțele rusești.

Perspectiva NATO

La summitul de la București din 2008, liderii NATO au fost de acord că Ucraina și Georgia vor deveni într-o zi membre ale Alianței. În 2019, Ucraina și-a modificat constituția, angajându-se pe calea aderării depline la NATO și Uniunea Europeană.

Putin consideră războiul ca pe un moment de cotitură în relațiile Moscovei cu Occidentul. El susține că Occidentul a umilit Rusia după căderea Uniunii Sovietice în 1991 prin extinderea NATO și încălcarea a ceea ce el consideră a fi sfera de influență a Moscovei.

Ultimul termen din procesul lui Vlad Pascu. Avocații lui cer reducerea pedepsei: „E ușor să-i dăm 10 ani de închisoare și să acoperim incompetența autorităților”
Recomandări
Ultimul termen din procesul lui Vlad Pascu. Avocații lui cer reducerea pedepsei: „E ușor să-i dăm 10 ani de închisoare și să acoperim incompetența autorităților”

Rusia dorește o garanție scrisă privind NATO deoarece Putin crede că Moscova a fost indusă în eroare de Statele Unite după căderea Zidului Berlinului în 1989, când secretarul de stat american James Baker l-a asigurat pe liderul sovietic Mihail Gorbaciov în 1990 că NATO nu se va extinde spre est, potrivit a două dintre surse.

Fostul director al Agenției Centrale de Informații, William J. Burns, a confirmat în memoriile sale existența unei astfel de promisiuni verbale, dar a subliniat că aceasta nu a fost niciodată oficializată și a fost făcută într-o perioadă în care prăbușirea Uniunii Sovietice nu avusese încă loc.

Liderii occidentali au declarat în mod repetat că, dacă Rusia câștigă războiul din Ucraina, ar putea într-o zi să atace NATO – un pas care ar declanșa un război mondial.

Rusia respinge astfel de afirmații ca fiind nefondate și alarmiste, dar a avertizat, de asemenea, că războiul din Ucraina ar putea escalada într-un conflict mai amplu.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (2)
Avatar comentarii

dorusan 28.05.2025, 22:33

Parcă Rusia dăduse în scris că în urma cedării armelor nucleare de pe timpul URSS, Rusia oferă garanții de securitate Ucrainei. Cu toate astea invazia a continuat. Se pare (e evident) că memoria de lungă durată a unei dictaturi e cam scurtă. Nimic din ce spune Rusia cu exponenții ei de la putere nu e adevărul. Uitați-vă la ce face Rusia, nu la ce iese pe gurița păpușilor ei.

Avatar comentarii

Monseur 28.05.2025, 18:54

Sa-i dea in scris ca i se accepta conditiile daca se supune tribunalului international si isi accepta pedeapsa de criminal de razboi, atat el, cat si acolitii lui. Mai are si MH 17, copiii furati din Ucraina si s-or mai gasi capete de acuzare.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.