Unul din cele mai mari vise ale omenirii, acela de a fi nemuritori, ar putea deveni realitate dupa descoperirea istorica facuta de doua echipe de cercetatori americani. Oamenii de stiinta au reusit sa localizeze gena longevitatii, situata in cromozomul 4, dupa ce au studiat 137 de persoane care au peste 98 de ani. „Poate vom reusi crearea unui medicament care sa ne ajute sa traim foarte mult”, a declarat Louis Kunkel, cercetator la Medical Center Washington.
Cu peste 500 de ani in urma, exploratorul spaniol Ponce de Leon a cautat ani in sir pe coastele Floridei o legendara „fantana a tineretii”. Acum, se pare ca aceasta „fantana” a fost descoperita, numai ca nu se afla intr-un loc geografic anume, ci chiar in organismul nostru. Doua echipe de cercetatori din Washington si Boston au studiat genele a 137 de persoane, toate cu varste de peste 98 de ani. In paralel, a fost verificat si modul de viata al acestora. Cercetatorii au tras concluzia ca in cromozomul 4 – fiecare om are 23 de perechi de cromozomi care contin toate informatiile genetice – se afla cheia longevitatii.
„Pana de curand se credea ca factorii externi si modul de viata au o influenta hotaratoare in stabilirea duratei de viata a oamenilor. Acum pot sa afirm ca aceasta influenta este neglijabila. De exemplu, printre persoanele studiate s-a aflat si Jeanne Calment, care, in 1997, cand a murit, a fost declarata cea mai in varsta persoana din lume. La cei 122 de ani ai sai, femeia fuma inca aproape doua pachete de tigari pe zi, lucru pe care l-a facut toata viata. Astfel de exemple, multe la numar, demonstreaza ca un stil de viata sanatos nu constituie secretul unei vieti indelungate”, a declarat Louis Kunkel, unul din conducatorii echipelor de cercetatori.
Desi se banuia ca in cromozomi trebuie sa se ascunda secretul longevitatii, cercetatorii au crezut pana acum ca durata de viata este determinata de interactiunea a cateva mii de gene. „Situatia este cu totul alta si mult mai simpla decat s-a crezut. Tot ceea ce tine de longevitate este „comandat” de o singura gena, situata in cromozomul 4. O data cu aceasta descoperire, ne vom concentra pe obtinerea unui medicament care sa stimuleze aceasta gena astfel incat oamenii sa poata trai, de exemplu, cel putin 100 de ani. Cei care vor deceda inainte de aceasta varsta vor deveni o raritate. Cel putin teoretic, in acelasi mod se poate obtine un medicament, care sa ne faca nemuritori. Cand spun nemuritori, ma refer la durate de viata de 150-200 de ani, varste care astazi ni se par imposibil de atins”, afirma Thomas Perls, seful echipei de cercetatori din Boston.