Indiferent ce se sărbătorește în această zi, creștinii din toată lumea au diferite obiceiuri prin care marchează finalul sărbătorilor de iarnă, scrie New York Times.
Țările catolice sărbătoresc începând din seara de 5 ianuarie și apoi în cursul zilei de 6 cu parade, oameni în costume de regi și oferă cadouri. Festivitățile sunt adesea însoțite de spectacole de lumină și muzică, clovni și jongleri care aruncă bomboane mulțimilor.
În Spania, părinții și copiii lor au împânzit trotuarele orașului sâmbătă pentru a urmări parade pline de culoare. Festivitățile comemorează călătoria pe care au făcut-o cei trei magi pentru a ajunge la copilul Iisus cu daruri, aur, smirnă și tămâie.
Totuși, în ultimii ani, această serbare a stat sub semnul securității înăsprite în Madrid și Barcelona, pe fondul temerilor legate de potențiale atacuri teroriste, iar vehiculele mari au fost interzise pe străzile din apropierea rutelor paradelor.
În mod tradițional, de Epifanie, în Spania și în multe țări din America Latină, se oferă cadouri. Copiii scriu scrisori Magilor în ajunul sărbătorii, cerând cadouri și își lasă pantofii peste noapte la ușă pentru a găsi în ei daruri dimineața.
O parada a Epifaniei a avut loc, de asemenea, la Praga. Tot cehii sărbătoresc această zi cu o baie în apele înghețate ale fluviului Vltava. Curajoșii se aruncă în apă de pe Podul Carol.
Obiceiuri legate de aruncatul în apa rece, pe 6 ianuarie, au și grecii, bulgari, rușii și românii.
Boboteaza sau Ziua Epifaniei, este una dintre cele mai sacre festivități ortodoxe grecești, bogate în tradiții creștine, multe dintre ele datând din antichitate.
Cel mai important ritual de Teofania este binecuvântarea apelor cu Sfânta Cruce de către preotul ortodox. În zonele de pe litoral sau pe malul lacurilor, există și ritualul preotului care aruncă Sfânta Cruce în apă și înotătorii sar în apa rece pentru a o recupera. Cel care prinde Sfânta Cruce și i-o aduce înapoi preotului va fi binecuvântat pentru tot anul.
În Mexic, sărbătoarea este una dulce, la propriu, datorită tradiționalei Rosca de Reyes, o pâine dulce coaptă în formă de inel care seamănă cu o coroană și care are o figurină de copil ascunsă în interior, reprezentând nevoia familiei sfinte de a se ascunde de regele Irod.
Această tradiție este respectată și în California de Sud, în Statele Unite, unde oricine găsește figurina cu este responsabil cu prepararea tamales cu ocazia Candlemas, o sărbătoare care se ține pe 2 februarie.
În ajunul Epifaniei, când majoritatea copiilor italieni se pregătesc să primească daruri și bomboane, Papa Francis a vizitat un spital pediatric din afara Romei, Spitalul Palidoro Bambino Gesu. Sâmbătă, Papa Francisc a participat la o Liturghie pentru sărbătoarea Epifaniei la Bazilica Sf. Petru din Vatican.
Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, unii consideră că termenul de Epifanie în limba română ar fi preluat din vocabularul catolic, făcând referire mai degrabă la sărbătoarea catolică din aceeași zi care comemorează venirea magilor la Pruncul Iisus. Totuși, termenul de „Epifanie” apare și în cadrul slujbelor ortodoxe.
Inițial exista un singur praznic creștin la care se sărbătorea arătarea lui Dumnezeu lumii, în forma umană a lui Iisus din Nazaret. Acesta includea sărbătoarea Nașterii Domnului, Închinarea Magilor și toate evenimentele din copilăria lui Hristos, cum ar fi Tăierea împrejur a Domnului și Întâmpinarea Domnului, împreună cu botezul Lui în Iordan de către Ioan.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!