MENIU CAUTĂ
05 Iul. 2018 15:00 , de Theodor Istrate

FOTOREPORTAJ: De la gârla din fundul curții la piscină cu tobogane. 600 de copiii din Vaslui văd prima oară un oraș

Distribuie

600 de copii din Vaslui văd prima dată orașul vara aceasta. Este vorba despre elevi proveniți din familii sărace, dar care au rezultate bune la învățătură. Ei se pot bucura acum de o vacanță gratuită, oferită de autorități. Mulți dintre copii, ies acum pentru prima oară din satul lor și învață să folosească o toaletă cu apă curentă. După cele cinci zile de tabără, elevii vor pleca acasă cu experiențe fantastice, cum ar fi scăldatul într-o piscină sau jocul de biliard, lucruri de care, până la 14 ani, nu au avut parte niciodată.

În timp ce mulți dintre copiii de la oraș strâmbă din nas când părinții lor le spun că trebuie să meargă, din nou, în vacanță într-o stațiune de pe litoralul românesc, sute de elevi din județul Vaslui trăiesc bucuria supremă de a petrece cinci zile într-o tabără socială. Deși, la prima vedere, ar părea că li se oferă doar minimum de confort, în hoteluri ridicate în comunism, în care nu s-a mai dat cu var de zeci de ani, copiii care vin de la țară în aceste tabere organizate de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Vaslui sunt fericiți, pentur că au parte de experiențe inedite pentru ei.

Unii dintre copii descoperă, în era în care vorbim despre colonizarea altor planete, bazinul de toaletă, în locul WC-ului din fundul curții și piscina cu tobogane, care nu seamănă cu locul lor obișnuit de scăldat, gârlă de la marginea satului. Pentru că li s-a părut cu adevărat o minune, unii și-au făcut la propriu cruce când au văzut că apa din bazinul de înot este mai limpede decât cea pe care o aduc cu gălețile acasă de la fântâna din sat.

Distracție la mall, vizite la muzeu și obiective turistice, plus baie în piscină

Deși nu mai ocupă un loc fruntaș în topul sărăciei, Vasluiul beneficiază de cele mai multe locuri oferite de Ministerul Tineretului și Sportului pentru tabere sociale. Drept dovadă stau cele 333 de locuri primite de DJST Vaslui în această vară pentru elevii din mediul rural cu situații materiale precare, dar cu rezultate bune la învățătură. Ca o comparație, există județe precum Giurgiu sau Caraș-Severin, cărora le-au fost aprobate 11, respectiv 32 de locuri.

Numărul locurilor de tabere sociale a fost suplimentat până la 446, la care se adaugă 90 de locuri pentru copiii cu dizabilități și cele suplimentare solicitate de către primării și plătite de la bugetele locale. O parte dintre elevi merg în tabără la Poiana Căprioarei, alții se duc la Eforie Nord sau la Codrii de Aramă, în județul Botoșani. Însă, mai nou, am deschis tabăra urbană de la sediul direcției din municipiul Vaslui, o chestiune de un real succes. Și asta nu o spun eu, ci copiii și profesorii care vin la noi', a declarat pentru Libertatea directorul DJST Vaslui, Răducu Tatu.

Programul elevilor care vin în taberele urbane este unul care, pentru mulți dintre orășeni, ar părea banal. Pe copiii din mediul rural care ajung pentru prima dată la oraș este însă ceva care-i marchează pe viață. De la exercițiile de înviorare și mâncatul la restaurant, în colectivitate, și până la jocurile de biliard și bowling ori scăldatul în piscină, totul pare desprins din cărțile de bibliotecă sau din filmele de la televizor. Până și vizitele la muzeu sau la unele obiective turistice locale, cum ar fi Curțile Domnești de la Vaslui sau Mausoleul lui Peneș Curcanul din Cimitirul Eternitatea' le par lucruri fantastice, cu care nu credeau că se vor întâlni vreodată în viață.

N-am mai fost niciodată într-o tabără. Este atât de frumos!'

Copiii care au avut norocul să prindă un loc într-o tabără socială sunt încântați de ceea ce li se oferă în cele – așa de puține' – cinci zile de vacanță. Multora dintre ei le este greu să se exprime, să ne împărtășească trăirile pe care le au.

Nu am crezut că voi ajunge vreodată într-o astfel de tabără. Sunt în clasa a III-a și nu am mai fost niciodată. Părinții nu au posibilitatea să ne trimită în vacanță, pentru că doar tata are serviciu. Noi suntem șase frați și vă dați seama că fiecare ar vrea să meargă. M-au chemat de la școală și mi-au zis că mă încadrez să plec în tabără. Este foarte bine aici. Îmi place și la școală, dar parcă aș sta numai într-o astfel de vacanță', ne-a mărturisit Daniel, un băiat de 9 ani din Ciocani.

Una dintre cele mai bune eleve de la școala din Gherghești este o altă norocoasă care a prins un loc în tabăra urbană de la Vaslui. Absolventă de clasa a V-a, Ionela a terminat cu media 9,61 primul an de gimnaziu și s-a arătat foarte încântată de ceea ce a văzut la Muzeul Județean Ștefan cel Mare' din Vaslui.

Este foarte frumos, putem să ne plimbăm mult și să ne bucurăm de locurile minunate de aici, din Vaslui. Însă muzeul m-a încântat cel mai mult, cu casa tradițională a țăranului de la noi, de aici, din județ, cu straiele cu care erau îmbrăcați pe vremuri. Poate o să mai avem noroc să revenim într-o astfel de tabără', speră Ionela.

Profesorii supraveghetori care-i însoțesc pe elevii veniți în taberele sociale sunt la fel de încântați ca și copiii de care au grijă, în condițiile în care îi simt pe aceștia că trăiesc din plin zilele de vacanță.

Le place foarte mult copiilor. Sunt încântați de fiecare lucru nou pe care-l descoperă, de jocurile pe care le fac, de experiențele pe care le trăiesc. Deși mulți sunt pentru prima dată într-o tabără, s-au integrat foarte bine. Și, poate cel mai important de subliniat, cei din mediul rural mai au încă acel respect față de cei din jurul lor', ne-a declarat profesoara Gabriela Baumer, de la Școala Pogonești.

În cele cinci zile de vacanță, copiii au programate vizite la câte un obiectiv important sau activități de recreere.

Primarul din Fălciu alocă bani din buget ca să trimită premianții în tabere

Prin programul de tabere sociale, majoritatea comunelor din județ, la solicitarea DJST Vaslui, au trimis sau vor trimite în vacanță câte 10 elevi, selectați în funcție de rezultatele la învățătură și de criterii sociale, din școlile din fiecare comunitate. Există însă și primari, din păcate foarte puțini, care au cumpărat' locuri suplimentare în taberele din Vaslui. Un exemplu în acest sens este edilul comunei Fălciu, care, din fondurile comunității, a trimis suplimentar în vacanțe de câte cinci zile un număr de 40 de elevi.

Efortul elevilor de pe parcursul anului școlar și meritele la învățătură trebuie răsplătite și, mai ales, încurajate. Din acest punct de vedere, nicio sumă pe care o alocăm de la bugetul local nu poate fi considerată prea mare. Începând cu anul viitor, dorim să creștem numărul de locuri în tabere pentru elevii care obțin premiile I, II și III la școală. Mai mult decât atât, o parte din ei îi vom trimite, în premieră, pe litoral', susține primarul comunei Fălciu, Neculai Moraru.

O vacanță de cinci zile prin DJST Vaslui, decontată de la Ministerul Tineretului și Sportului, ajunge la 320 de lei. Pentru a reuși să le asigure și acel program de recreere în mall sau la piscină, organizatorii apelează la înțelegerea unor sponsori, care sunt dispuși să le asigure copiilor un minim de confort.

Merită depuse toate aceste eforturi. Pentru copii o astfel de tabără este o experiență care îi face să privească altfel lucrurile pe viitor. Pot să vadă că viața este și altceva față de ceea ce trăiesc ei zi de zi în comunitățile din care provin', a conchis directorul Răducu Tatu.


VIDEO/ Părinții trebuie să anunțe autoritățile când pleacă din țară: „Pentru orice serviciu medical sau înscriere la școală copiii au nevoie de tutore'

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 18 februarie 2019
Comentarii