Budincă de marmeladă
Ingrediente: 140 g unt, trei linguri marmeladă, două linguri sirop de zahăr, coaja rasă de la o portocală, 140 g zahăr tos brun, trei ouă, 70 g făină cu 15 g de drojdie încorporată, două linguriţe praf de copt, două linguri lapte integral.
Mod de preparare: ungeţi cu unt un vas de budincă. Amestecaţi o lingură de marmeladă cu siropul de zahăr şi coaja de portocală şi turnaţi compoziţia la baza vasului de budincă. Amestecaţi untul şi zahărul cu mixerul, până se înmoaie. Puneţi treptat ouăle bătute. Cerneţi făina şi praful de copt şi amestecaţi cu laptele şi cu restul de marmeladă, până obţineţi o compoziţie omogenă. Turnaţi totul în vasul de budincă şi fierbeţi la bain-marie. Când este gata, puneţi budinca pe o farfurie şi serviţi-o cu cremă de lapte sau cu smântână.
Tort de nuca
Ingrediente: pentru blat – cinci ouă, două linguri coniac, coaja rasă şi zeama de la o portocală, 90 g zahăr tos, o jumătate de linguriţă scorţişoară măcinată, un sfert de linguriţă cuişoare, 20 g făină, două linguriţe praf de copt, 35 g crutoane, 175 g miez de nucă; pentru sirop – 125 g praf de copt, 150 ml apă, trei cuişoare, un baton de scorţişoară, zeama şi coaja rasă de la o lămâie.
Mod de preparare: ungeţi cu unt interiorul unei forme de tort. În-tr-un bol, bateţi gălbenuşurile, coniacul, coaja şi zeama de la portocală, până obţineţi o compoziţie cremoasă. Puneţi într-un mixer zahărul, scorţişoara, cuişoarele, făina, praful de copt, crutoanele şi 150 g de nucă şi amestecaţi până obţineţi granule fine. Puneţi amestecul într-un bol mare. În alt vas, bateţi albuşurile spumă. Amestecaţi compoziţia de gălbenuş cu cea de crutoane, apoi adăugaţi cu atenţie albuşurile şi omogenizaţi. Turnaţi totul în tava pregătită şi daţi-o la cuptorul încins la 190 de grade Celsius, timp de 40 de minute. Între timp, preparaţi siropul. Puneţi toate ingredientele într-o oală mică şi amestecaţi la foc potrivit, până când se dizolvă zahărul, apoi strecuraţi siropul. Când tortul este gata, scoateţi-l din cuptor şi înţepaţi-l pe toată suprafaţa cu o scobitoare. Presăraţi deasupra restul de nucă, măcinată în prealabil, apoi puneţi cu o linguriţă siropul răcit.
Halva cu morcovi şi nuca de cocos
Ingrediente: două kilograme morcovi, 500 ml lapte, 500 g zahăr granulat, 50 g unt nesărat, 25 g fistic măcinat fin, 25 g migdale prăjite, 25 g praf nucă de cocos.
Mod de preparare: radeţi morcovii şi puneţi-i într-o cratiţă încăpătoare, împreună cu laptele şi cu zahărul granulat. Fierbeţi până dă în clocot, apoi micşoraţi flacăra şi lăsaţi la foc mic 30 de minute, amestecând constant, până când se evaporă tot laptele. Adăugaţi untul în cratiţă şi măriţi uşor flacăra, pentru a rumeni morcovii raşi. Lăsaţi cratiţa pe foc încă 30 de minute. Când pereţii vasului sunt curaţi, luaţi-l de pe foc şi adăugaţi seminţele de fistic măcinat şi migdalele. Mutaţi amestecul într-o oală lată şi lăsaţi-l să se răcească, pentru a se întări. Cu mâinile umede, formaţi chifteluţe rotunde, apoi pudraţi-le pe toată suprafaţa cu praful de nucă de cocos.
Portocale în caramel cu cremă de sherry
Ingrediente: şase portocale, 75 g zahăr, 100 ml suc de portocale, coaja tăiată felii subţiri de la trei portocalele, 250 ml apă, 150 g zahăr tos; pentru crema de sherry: 50 ml smântână dulce, două linguri zahăr pudră, două linguri de sherry, câteva fire de mentă pentru ornat.
Mod de preparare: Pentru a prepara cojile de portocale glasate, îndepărtaţi toată partea albă din coajă, deoarece are un gust amar. Apoi tăiaţi fâşii subţiri. Turnaţi apă într-o tigaie mică, apoi adăugaţi zahărul tos şi dizolvaţi-l la foc mic, amestecând constant. Puneţi cojile de portocale, acoperiţi parţial şi lăsaţi la foc domol 40-50 minute, până se înmoaie. Luaţi tigaia de pe foc şi aşteptaţi ca siropul să se răcească. Pentru a pregăti portocalele, tăiaţi-le baza şi partea de sus inclusiv la cele trei fructe de la care aţi folosit coaja şi îndepărtaţi pieliţa şi seminţele. Tăiaţi fiecare portocală felii transversale de un centimetru grosime, aşezaţi feliile în straturi, pe farfurii separate, şi băgaţi-le la rece.
Acum preparaţi siropul caramel. Puneţi zahărul într-o tigaie, cu fundul gros, şi daţi-l la foc mare. Învârtiţi tigaia pentru a vă asigura că zahărul se topeşte uniform. Când a căpătat o culoare aurie turnaţi sucul de portocale. Amestecaţi apoi, la foc mic, până când zahărul caramelizat se topeşte şi sucul se fluidizează. Lăsaţi-l la răcit. Pentru crema de sherry, într-un bol mare, bateţi smântâna cu zahărul pudră până când se îngroaşă.
Aromaţi cu sherry, după gust, şi continuaţi să bateţi până când smântâna se întăreşte bine. Acoperiţi şi lăsaţi-o la rece până la servire. Turnaţi siropul caramel cu portocale, răcit peste feliile de portocale, apoi adăugaţi puţină cremă de sherry. Presăraţi deasupra câteva coji de portocală şi câteva frunze de mentă.
Prăjitură cu migdale şi griş
Ingrediente: Unt, pentru uns, 450 g griş fin, 150 g făină albă, o linguriţă curcumă măcinată, două linguriţe praf de copt, 450 g zahăr tos, 550 ml lapte integral, două ouă mari, bătute uşor, 200 g unt uşor sărat, topit, două linguriţe apă de flori de trandafir, 25 g fulgi de migdale, două linguriţe de gem de caise, încălzit, pentru glazurat; pentru ornat: iaurt gras, miere lichidă.
Mod de preparare: Preîncălziţi cuptorul la 190o. Ungeţi cu un strat subţire de unt o tavă pătrată, şi puneţi la bază hârtie de copt. Într-un castron mare, amestecaţi grişul, făina, curcuma şi praful de copt. Faceţi o gaură pe mijloc. În alt bol, puneţi laolaltă zahărul, laptele, ouăle, untul topit şi apa de flori de trandafir până obţineţi un amestec omogen. Vărsaţi compoziţia în gaura formată în celălalt castron şi amestecaţi-le uşor până se omogenizează bine. Turnaţi amestecul în tava pregătită şi presăraţi migdalele la suprafaţă. Daţi prăjitura la cuptor 40-50 de minute, până când se coace bine. Lăsaţi-o în tavă 15-20 de minute înainte de a o muta pe un grătar, la răcit. Dacă doriţi, ungeţi suprafaţa prăjiturii cu puţin gem de caise, pentru a o glazura. Feliaţi prăjitura şi serviţi-o simplă sau cu o lingură de iarut peste care aţi turnat puţină miere.
Clătite cu ciocolată şi cremă şi cremă Chantilly
Ingrediente pentru clătite: 100 g făină, 25 g cacao, un praf de sare, două ouă, o lingură unt topit, 300 ml lapte, o linguriţă esenţă de vanilie; pentru cremă: 100 g ciocolată neagră, 15 g unt, două linguri de miere, 70 ml lapte; pentru cremă Chantilly: 250 ml de smântână, două linguri zahăr pudră, o linguriţă esenţă de vanilie; pentru ornat: 50 g fulgi de migdale, coajă de portocale glasate.
Mod de preparare: Pentru clătite, cerneţi într-un bol făina, cacaoa şi sarea şi adaugaţi ouăle bătute, untul topit, laptele şi esenţa de vanilie. Amestecaţi pentru omogenizare. Apoi, preparaţi clătitele într-o tigaie în care aţi topit un cubuleţ de unt. Turnaţi cu un polonic câte puţin din compoziţie şi prăjiţi-le pe ambele părţi. Pentru siropul de ciocolată, rupeţi tableta în bucăţi şi fierbeţi-o la bain-marie.
Adăugaţi untul şi mierea şi aşteptaţi să se topească. Luaţi –l de pe foc şi adugaţi treptat laptele, până se obţine un sirop cremos. Pentru crema Chantilly, se bate smântâna într-un bol, împreună cu zahărul pudră şi esenţa de vanilie. După ce aţi preparat tot, ungeţi câte o jumătate de clătită cu un strat subţire de cremă Chantilly şi presăraţi câţiva fulgi de migdale. Împăturiţi cealaltă jumătate peste umplutură, apoi împăturiţi din nou. Desupra fiecărei clătite picuraţi sirop de ciocolată şi decoraţi cu fâşii de coajă de portocală glasate.