Iată câteva reguli de care ar trebui să ţii cont pentru a evita problemele cauzate de topirea zăpezii:
1. Hidroizolaţia soclului. Soclul reprezintă elementul clădirii cel mai expus la umezeala cauzată de precipitații sau topirea zăpezii, de aceea trebuie acordată o atenţie sporită în construcţia acestuia.
Soclul trebuie să fie termoizolat şi în acelaşi timp protejat de posibilele infiltraţii. În acest sens, ”termoizolaţia soclului va fi realizată cu polistiren extrudat, iar planul soclului trebuie retras cu minimum 2 cm faţă de planul faţadei, pentru ca apa să nu pătrundă în structura acestuia”, ne-a declarat Răzvan Bobe (foto), Director Cercetare Dezvoltare la compania Baumix, care este una dintre cele mai importante producătoare de materiale de construcţii. Înălţimea soclului trebuie să fie de minim 70-80 de cm. Dacă pericolul este iminent, e recomandat să construieşti bariere suplimentare în calea apei de tipul indiguirilor cu saci de nisip.
2. Hidroizolaţia subsolului previne inundaţia casei. Chiar dacă subsolul este locuit sau folosit drept garaj sau loc de depozitare, hidroizolaţia acestuia este extrem de importantă.
3. Pereţii bine hidroizolaţi. În timpul procesului de construcţie, trebuie să te asiguri că pereţii sunt bine hidroizolați, pentru a preveni infiltrarea apei şi că sunt instalate supape de siguranţă la conductele de canalizare.
4. Drenul în jurul casei, pentru evacuare rapidă a apei din curte. Pentru evacuarea apei, specialiştii recomandă folosirea unui sistem de drenaj în jurul casei. Sistemul de drenaj reprezintă practic un şant de adâncime în care se introduce un tip special de conductă colectoare din PVC, acoperită de un strat de pietriş. ”Drenul trebuie conectat la o canalizare sau cel puţin la şantul unui drum apropiat. Drenul reprezintă o masură suplimentară de asigurare pentru fundaţie şi subsol”, ne-a mai spus Răzvan Bobe. În plus, existența și construcţia trotuarului de gardă în jurul casei au un rol important în protejarea structurii acesteia. Sistemul de drenaj al canalizării trebuie apoi verificat periodic, pentru a evita eventuale refulări.