Gogonele
Ingrediente: 10 kg gogonele, 5 kg apă, 5 ardei iuţi,125 g sare, 3 bucăţi de hrean, usturoi, morcovi, ţelină, câteva foi de varză.
Mod de preparare: gogonelele se pun în borcane mari, adaugând printre ele felii de morcovi, usturoi, ardeii iuţi, frunze şi rădăcină de ţelină, varza. Mai aproape de gura borcanului se pune hreanul. Peste acestea se toarnă apa, care a fost fiartă în prealabil împreună cu sarea. Borcanele se lasă descoperite până când gogonelele încep să fermenteze.
Asortate
Ingrediente: 2 l oţet, 4 l apă, 3 linguri sare, 15 linguri zahăr, două kg vinete mici, un kg castraveţi, o varză mare, un kg gogonele, un kg morcovi, o sfeclă roşie, o conopidă, două rădăcini de hrean, 4 bucăţi ardei gras, 5 căpăţâni de usturoi, 500 g fasole verde, 10 foi de dafin, o lingură boabe de muştar, o lingură boabe de piper negru.
Mod de preparare: legumele se taie, apoi se aranjează într-un borcan de 10 l, intercalate cu fâşii de hrean şi cu usturoi. Este bine ca fasolea să fie fiartă în prealabil 5- 10 minute în apă cu sare. Separat, se fierbe apa cu sare, se adaugă oţetul, boabele de piper şi de muştar, foile de dafin. Apa se toarnă fierbinte în borcanul cu legume, se lasă să se răcească şi apoi se completează, dacă este nevoie.
Nu rata aceasta reteta de fasole pastai la borcan! E pur si simplu delicioasă!
Castraveţi în oţet
Ingrediente: un l oţet, 4 l apă, 5 linguri sare, 3 kg castraveţi, o ceapă, piper, boabe de muştar.
Mod de preparare: oţetul se pune la fiert cu apa şi cu sarea, apoi compoziţia se toarnă în borcanele în care, în prealabil, au fost aşezaţi castraveţii, ceapa tăiată, piperul, boabele de muştar. Pentru a nu se înmuia castraveţii, borcanele se închid ermetic, apoi se pun să fiarbă în bain-marie cam două minute.
Ardei capia
Ingrediente: două kg ardei capia, 1/2 l oţet de 9 grade, un l apă, 250 g zahăr, 20 g sare, boabe de muştar.
Mod de preparare: într-o cratiţă de 3 l se pun oţetul, apa şi ingredientele de mai sus, se acoperă şi se fierb. Când lichidul clocoteşte, se pun ardeii copţi tăiaţi bucăţele, apoi se lasă să fiarbă. Se aşază în borcan, dar până la jumătate, pentru a se putea turna 1/2 din fiertură. Apoi se completează cu ceilalţi ardei şi, la urmă, se toarnă tot lichidul.
Fasole cu morcovi
Ingrediente: două kg fasole verde, 1/4 cană sare grunjoasă, două căni şi jumătate de oţet, două căni şi jumătate de apă, o linguriţă boia, 4 căţei usturoi, 6 morcovi.
Mod de preparare: după ce s-au tăiat capetele păstăilor, iar morcovii s-au tăiat rondele, se pun în borcan intercalate cu căţeii de usturoi. Apa, sarea şi oţetul se fierb cinci minute, apoi se toarnă peste amestecul din borcan.
Ciuperci
Ingrediente: un kg ciuperci, 20 g sare, un l oţet de vin, boabe de piper alb.
Mod de preparare: ciupercile se freacă cu puţină sare, apoi se spală în apă cu oţet. Separat, se fierbe oţet de vin cu sare şi piper. Când oţetul clocoteşte se toarnă peste ciupercile aşezate în borcane.
Gogoşari cu miere
Ingrediente: 5 kg gogoşari, un l oţet, 3 l apă, 500 g zahăr, 500 g miere, 4 linguri sare grunjoasă, 5 rădăcini hrean, piper boabe, 10-12 foi dafin.
Mod de preparare: oţetul, apa, zahărul, sarea, mierea şi condimentele se pun la fiert. Gogoşarii, tăiaţi în patru, se aşază în borcan şi printre ei se pune hrean. Compoziţia care s-a fiert se toarnă peste gogoşari când e călduţă, apoi se capsează borcanele.
Roşii în saramură
Ingrediente: două kg roşii mici, o rădăcină de ţelină, doi ardei iuţi, 5 căpăţâni de usturoi, o tulpină de mărar, 3 frunze de dafin, sare (o lingură la un litru de apă).
Mod de preparare: roşiile se pun în borcan, intercalate cu căţeii de usturoi, cu ardeii iuţi, cu rădăcina de ţelină tăiată bucăţi şi cu frunzele de dafin. Peste toate se aşază mărarul. Separat, se fierbe într-un vas 3-4 litri de apă cu sare, care toarnă peste roşii.
Ardei iute
Ingrediente: un kg de ardei iute roşu şi verde, un l oţet, 4 linguri de sare, două linguri de zăhar, 500 ml apă plată, două căpăţâni de usturoi.
Mod de preparare: ardeii se taie rondele şi se pun în borcan astfel: un strat de ardei verzi, urmat de unul de căţei de usturoi, iar la final un strat de ardei roşii. Peste ei se toarnă o fiertură din apă, oţet, zahăr şi sare.
Porumb în oţet
Ingrediente: 3 ştiuleţi de porumb, 500 ml oţet, sare, câteva boabe de piper, două- trei cuişoare.
Mod de preparare: se curăţă boabele de pe ştiuleţi, se pun în apă clocotită cu sare şi după ce au fiert puţin se scurg şi se bagă în apă rece. Oţetul se fierbe cu sarea, boabele de piper şi cuişoarele. Se pun boabele într- un borcan mic şi se toarnă deasupra oţetul.
Ceapă în oţet
Ingrediente: două kg ceapă, un l oţet alb, 100 g zahăr, sare, piper negru.
Mod de preparare: ceapa curăţată se lasă 3 minute în apă caldă cu sare şi puţin oţet, după aceea se pune în borcane, apăsând- o pentru a se aşeza mai bine. Oţetul şi zahărul se dau în clocot. Se strecoară amestecul şi se toarnă în borcane. În fiecare borcan se pun câteva boabe de piper.
fotografii: Shutterstock
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!