Maria avea 14 ani când a rămas însărcinată. Era în clasa a VIII-a, iar toți colegii ei se pregăteau de examenele pentru admiterea la liceu. Pentru ea, viața avea să ia o turnură neașteptată: în urma unei relații cu un tânăr de 20 de ani, Maria a devenit mamă la doar 15 ani. Au fost vremuri cumplite, pentru că tatăl copilului a dat bir cu fugiții, iar familia fetei nu a vrut să mai știe de ea.
Mogâldeața căreia i-a dat viață a devenit imboldul ei de a răzbi în viață
Copila a ajuns într-un centru maternal al Direcției pentru Protecția Copilului Vrancea. După toate cele întâmplate, adolescenta povestește detașat cele trăite, spunând că nu își imagina că bebelușul îi va dărui sentimente atât de profunde, dar și puterea de a merge mai departe.
”Eram în clasa a VIII-a când l-au cunoscut pe prietenul meu, am rămas însărcinată, am întrerupt școala până să nasc, apoi am ajuns în centrul maternal. Apoi, am început iar școala, și vreau să continui să merg mai departe”, spune Maria.
Adolescenta povestește că, deși ea este încă un copil, își iubește nemărginit mogâldeața căreia i-a dat viață și care a devenit imboldul ei de a merge mai departe și de a răzbi. Își dorește mai mult ca orice să-i poată asigura copilului abia născut o familie și un sprijin de care ea nu a beneficiat din partea părinților.
”E adevărat, sunt un copil cu copil, dar e frumos să fii mamă, nu mă gândeam că o să am o păpușă vie. Acest copil îmi dă speranța să continui, să merg mai departe. Și doamnele de la centru mi-au spus că o să fie bine, mi-au dat speranță, vreau să termin școala și să-i asigur copilului meu un viitor pe care eu nu l-am avut alături de părinții mei”, mai spune adolescenta.
Cea mai mică fată care a devenit mamă are doar 12 ani
Anul trecut, în Maternitatea din Focșani, 307 fete au devenit mame, potrivit datelor făcute publice de către reprezentanții Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon”.
Cea mai mică fată care a devenit mamă avea doar 12 ani, alte 5 aveau 13 ani, în timp ce în rândul copilelor de 14 ani s-au înregistrat 22 de nașteri. 61 de fete de 15 ani au devenit mame la Focșani în 2017, în timp ce în rândul celor cu vârste cuprinse între 16-18 s-au înregistrat 226 de nașteri.
”Vârsta foarte mică la care acestea rămân însărcinate și dau naștere copiilor pune în pericol atât sănătatea nou-născuților, cât și pe cea a copilelor-mame, care sunt nevoite să nască prin operație de cezariană. Totodată, după externare, nou-născutul este într-o situație de risc, deoarece e greu de crezut că un copil poate fi îngrijit corespunzător de un alt copil ”, susțin reprezentanții Spitalului Județean Sfântul Pantelimon din Focșani.
Unele mame minore nu au nici măcar acte de identitate
Reprezentanți ai Spitalului Județean ”Sfântul Pantelimon” din Focșani susțin, din experiența cazurilor înregistrate, că cele mai multe mame minore sunt analfabete, iar atunci când vin la spital să nască, de multe ori nu sunt însoțite de reprezentanții lor legali, nu au acte de identitate, ori dacă au, acestea sunt deteriorate.
”Considerăm că motivele legate de tradiții și de etnie nu sunt suficiente pentru a deveni mamă la 12-14 ani și că la vârsta la care în mod normal ar trebui să se joace cu păpușile, tinerele mame nu știu și nu pot să crească un nou-născut, de aceea dorim o colaborare facilă cu toate instituțiile abilitate ale județului, pentru a reduce numărul de minore care nasc și pentru a ușura procedura de întocmire a documentației necesare eliberării actelor mamelor minore și a nou-născuților. Având o identitate, poate fi asigurată evoluția și pot beneficia de toate drepturile cetățenești”, mai spun reprezentanții spitalului din Focșani.
În plus, autoritățile atrag atenția că minorele nu sunt pregătite fizic, dar nici emoțional să devină mame la vârste atât de fragede, iar sarcina poate lăsa urme adânci în sufletele copilelor, nevoite să se maturizeze atât de devreme.
”Aceste copile poartă diferite sarcini, fără a fi pregătite fizic și emoțional pentru așa ceva, mergând uneori până a li se pune viața în pericol. E foarte dificil pentru ele să-și asume rolul de mamă, nu au echilibrul nici emoțional și nici afectiv, dar sărăcia și ignoranța constituie, în cele mai multe dintre aceste cazuri, o combinație nocivă, cu consecințe deosebit de grave, pe termen lung”, spune purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea, Adina Lăscan.
Ea explică faptul că aceste situații apar în comunități restrânse, care sunt „tributare anumitor obiceiuri, anumitor cutume”, în cadrul cărora o caracteristică principală ar fi cea a căsătoriei de la vârste foarte fragede.
„Aceste căsătorii se desfășoară fără forme legale, doar după normele comunității respective”, mai spune Adina Lăscan.
Citește și:
EXCLUSIV Radu Mazăre a fost dat în urmărire națională! Urmează să se emită și un mandat pentru a fi căutat peste hotare