Mergi direct la conținut »
11 cărți de citit în vacanță. Cele mai potrivite lecturi pentru relaxare
Opinii Libertatea > Opinii

11 cărți de citit în vacanță. Cele mai potrivite lecturi pentru relaxare

Opinie de
Mirela Petre
Toate articolele autorului

. Ultimul update Luni, 27 ianuarie 2020, 16:57

Pentru fiecare, cărțile pe care le citim în vacanță înseamnă altceva: unii preferă subiecte mai „ușurele”, alții nu se feresc deloc de subiecte complicate. Reporterul cultural al ziarului Libertatea Mirela Petre ne indică 11 titluri pentru plajă, munte sau călătorie.

Ad placeholder

De multe ori, nici nu există cu adevărat o mare diferență între lecturile din viața de zi cu zi și cele din timpul vacanței, cum nici noi nu suntem alți oameni în vacanță față de viața noastră de toate zilele. 

Cu aceste lucruri în minte, v-am pregătit o listă cu recomandări de cărți pe care să le luați în considerare când vă faceți bagajul, dacă plecați undeva în vacanță, dar la fel de bune și de pus în geantă, când ieșiți în parc. Merg și acasă, pe canapea. Important e să vă relaxați.

1. „Noduri”, de Domenico Starnone

Editura Litera, 40 de lei

11 cărți de citit în vacanță. Cele mai potrivite lecturi pentru relaxare

Un roman din mai multe voci, care se construiește treptat, cu suspans și răsturnări de situație. E povestea unei familii care se destramă când soțul își părăsește soția și copiii, atras de o nouă viață alături de iubita mai tânără.

Perspectiva din care e spusă povestea se tot schimbă, ca și cum mama, tatăl și copiii primesc pe rând microfonul pentru a ne spune cum văd ei lucrurile. Cu fiecare voce nouă, ne apropiem tot mai mult de miezul labirintului. Romanul scriitorului italian vorbește despre relații sub efectul timpului, așa cum se întâmplă în realitate și despre negocierea constantă — cât ești dispus să oferi și ce te aștepți să primești — care vine la pachet cu orice relație.

Ad placeholder

Se spune că Domenico Starnone este soțul Elenei Ferrante și că „Noduri” este cealaltă perspectivă a poveștii din romanul „Zilele regăsirii mele” al scriitoarei italiene.

2. „Guadalajara”, Iulian Popa

Editura Humanitas, 29 de lei

11 cărți de citit în vacanță. Cele mai potrivite lecturi pentru relaxare

O colecție de povestiri prin care debutează Iulian Popa. Cu o privire atentă și curioasă la viețile aparent mărunte ale unor anonimi, oameni care-și duc, parcă din inerție, viețile lipsite de spectaculos, povestirile au un aer într-un amestec special de melancolie, blândețe și sensibilitate.

Într-o lume, parcă lipsită de speranță, parcă împotriva lor, protagoniștii acestor povestiri își caută un sens care să-i țină măcar până mâine; după asta, mai văd ei. Majoritatea sunt indivizi singuratici, chiar dacă-s în cuplu, tineri sau bătrâni, care nu reușesc să comunice sau să găsească o armonie pentru ei în lume. E scrisă cu umor, de tipul celui care te face să zâmbești complice.

Ad placeholder

Volumul a fost nominalizat la Premiul Iocan pentru proză scurtă, ediția 2019.

3. „Less”, de Andrew Sean Greer

Editura Polirom, 40 de lei

11 cărți de citit în vacanță. Cele mai potrivite lecturi pentru relaxare

Americanul Andrew Sean Greer a scris un roman aparent ușurel ca briza mării, dar care, de fapt, te face să te gândești la părți cu greutate ale existenței noastre.

Constatarea că îmbătrânești și corpul pare că te trădează, plus disconfortul trecerii de la viața de om activ la cea de om bătrân de care societatea pare că nu mai are nevoie, posibilitatea că nu ai reușit să faci ce visai în tinerețe, ceea ce poate fi interpretat ca un eșec, dar e prea târziu să mai schimbi ceva, teama de a confrunta conflicte sau nemulțumiri, nevoia de a fi iubit.

Toate astea sunt puse în povestea lui Arthur Less, un bărbat la un pas de aniversarea de cincizeci de ani, care fuge de problemele sale printr-o călătorie în jurul lumii. 

Ad placeholder

Romanul a primit premiul Pulitzer în 2018.

4. „Viața secretă a copacilor. Cum comunică, ce simt. Descoperirea unei lumi ascunse”, de Peter Wohlleben 

Editura Publica, 45 de lei

11 cărți de citit în vacanță. Cele mai potrivite lecturi pentru relaxare

Peter Wohlleben e pădurar în Germania și activist pentru protejarea pădurilor și a naturii. „Viața secretă a copacilor”, cea mai populară carte a lui, adună atât descoperirile pe care le-a făcut de-a lungul anilor în activitatea sa de pădurar, dar și cele mai importante și actuale descoperiri realizate de cercetători din întreaga lume.

Împărțită în capitole scurte, ca niște articole care aprofundează încă un aspect din viața copacilor, un format mai mult ca perfect pentru vacanță, cartea ne ajută să înțelegem mai bine felul în care funcționează copacii, pădurea și cum putem să îi protejăm și să ne protejăm pe noi înșine, căci și noi avem de câștigat. 

Ad placeholder

5. „Bani. Muncă. Timp liber”, de Elena Vlădăreanu

Editura Nemira, 25 de lei         

11 cărți de citit în vacanță. Cele mai potrivite lecturi pentru relaxare

Volumul de poezii vorbește foarte direct, fără eufemisme sau alte metode prin care să-și menajeze cititorii, despre condiția artistului român contemporan.

Nimic romantic sau idealizat în lupta acestuia între nevoia de a crea și cea de a supraviețui, ba chiar cea de a trăi liniștit.

Elena Vlădăreanu dă voce, din propria experiență, fricilor și frustrărilor pe care le trăiește omul care nu mai are când și cum să scrie (împlinirea lui spirituală) că e prea ocupat să se gândească la banii de care are nevoie pentru a scăpa de grija zilei de mâine (împlinirea materială).

E o ocazie bună și pentru a înțelege mai bine lumea artistică din România contemporană, dar și o ocazie de a empatiza, căci indiferent de ocupația fiecăruia, toți ducem această luptă.

6. „Confesiunile unei dependente de artă”, de Peggy Guggenheim

Editura Pandora M, 25 de lei

Ad placeholder
11 cărți de citit în vacanță. Cele mai potrivite lecturi pentru relaxare

Autobiografia lui Peggy Guggenheim ne poartă în culisele lumii artistice din secolul XX, când s-au format și au creat artiști, astăzi foarte faimoși, ca Picasso, Mondrian, Miró, Brâncuși și Pollock. Peggy a fost acolo să-i susțină, ba chiar i-a făcut faimoși pe mulți dintre ei, prin simțul ei artistic, influența, conexiunile și banii ei. Născută într-o familie bogată, Peggy a devenit mecena artiștilor încă din 1930, muncă pe care a continuat-o până la finalul vieții sale, în 1979. Descoperea artiști noi și îi introducea în circuitul artei, cumpăra lucrările artiștilor, îi susținea cu burse, le promova lucrările organizând expoziții și saloane private, ba chiar a înființat și un muzeu. Prin autobiografia sa, plină de umor și sinceritate, înțelegem mai bine cum s-au format marii artiști moderni și care sunt poveștile reale din spatele unor nume mari. E un fel de curs de istoria artei moderne foarte relaxat și captivant.

Ad placeholder

7. „Alt timp nu am”, de Seneca

Editura Seneca Lucius Annaeus, 28 de lei

11 cărți de citit în vacanță. Cele mai potrivite lecturi pentru relaxare

Cel mai bun autor de cărți self-help, pentru mine, tot Seneca rămâne. Scrierile filosofului roman, care-a trăit acum aproape 2.000 de ani, sunt în continuare la fel de relevante și azi ca însoțitor printre dificultățile vieții.

Poate și pentru că majoritatea scriitorilor, inclusiv coach-ii contemporani sau specialiștii care susțin prezentări TED memorabile care ajung virale pe internet, au multe în comun cu filosofia stoică a lui Seneca. De aici, se naște o continuitate a ideilor, dar și prospețimea unor texte vechi, iată, de două milenii.

În cartea de față, sunt puse la un loc două dialoguri, ”Despre scurtimea vieții” și ”Despre viața fericită”, extrem de utile în viața contemporană, când totul se bate pentru atenția noastră — de la evenimente locale sau globale, la tehnologie, cauze umanitare și produse sau servicii pe care trebuie să le avem — și avem nevoie, din nou, să ne amintim de ce contează cu adevărat pentru noi ca să știm la ce să fim atenți, dacă vrem să trăim liniștiți. 

Ad placeholder

Dacă vreți un ghid de time management, acesta e, poate, cel mai bun. 

Cartea e ilustrată de Ștefan Procopie, Sasha Staicu și Andrei-Florin Maceșanu.

8. „Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priță Barsacu”, de Iulian Bocai

Editura Polirom, 25 lei

11 cărți de citit în vacanță. Cele mai potrivite lecturi pentru relaxare

Romanul de debut al lui Iulian Bocai ne mută într-un sat pe malul Oltului. Trăim o vreme cu Priță Barsacu, un copil care se crește singur. Într-o lume dominată de cruzime și de violență subtile, strecurate pe sub piele, — de la viața cu lipsuri a satului sărac de câmpie la familia disfuncțională (tatăl alcoolic, mamă suferă de o boală mintală) –, Priță învață să-și poarte singur de grijă și, mai ales, să-și găsească drumul către o viață mai bună.

Ad placeholder

Pentru cine a copilărit la țară, multe episoade, cum e cel cu construirea unui insectar pentru școală sau cel cu bâlciul ca marele eveniment al anului, vor suna foarte familiar.

Romanul a câștigat Concursul de Debut al Editurii Polirom, ediția 2018.

9. „Jocul de-a amiba”, de Tara Skurtu

Editura Nemira, 20 de lei

11 cărți de citit în vacanță. Cele mai potrivite lecturi pentru relaxare

Poezia Tarei Skurtu, poetă americană stabilită în București, te ia prin surprindere cu sinceritatea și felul direct, fără menajamente, în care-ți vorbește.

Prin episoade din banalul vieții de zi cu zi, pe care le observă cu o curiozitate molipsitoare, poeziile din „Jocul de-a amiba” vorbesc despre dragoste, despre creștere — în familie și în afara ei –, despre legăturile cu locurile de unde venim și despre relația cu spiritualitatea. Pe scurt, un fel de invitație la (auto)observare pentru a ne înțelege mai bine.

10. „Freddie Mercury. O biografie intimă, scrisă de omul care l-a cunoscut cel mai bine”, de Peter Freestone

Editura Publica, 45 lei

11 cărți de citit în vacanță. Cele mai potrivite lecturi pentru relaxare

Fascinația instinctuală de a trage cu ochiul la viețile celor faimoși e ceva ce ne leagă pe toți, chiar dacă ne place sau nu, chiar dacă recunoaștem sau nu.

Mai mult, nici felul în care celebritatea s-a construit de-a lungul timpului sau cum ne raportăm la oamenii celebri, ca și cum aceștia ar fi un bun public din care ni se cuvine o parte printr-un fel de contract subînțeles pe care l-au acceptat când au ales să devină faimoși, nu e cel mai sănătos.

Acestea sunt câteva teme de gândire cu care rămâi după ce citești biografia lui Freddie Mercury, muzician și compozitor, faimos mai ales pentru aspectele excentrice, la prima vedere, din viața sa personală. Cartea e scrisă de cel care i-a fost asistent personal și își propune să ne arate cum era omul Freddie, nu doar artistul.

11. „Despre ce vorbim când vorbim despre iubire”, de Raymond Carver

Editura Polirom, 14 lei2696928

11 cărți de citit în vacanță. Cele mai potrivite lecturi pentru relaxare

Colecția de povestiri, apărută în 1981, e a doua a scriitorului american și cea care i-a adus faima. Mai mult, a contribuit la popularizarea povestirilor ca formă literară.

Protagoniștii povestirilor, oameni nespectaculoși, sunt femei și bărbați care se luptă cu singurătatea și cu pierderi de tot felul. E vorba despre iubire și prietenie, dar și despre rupturile — de la fisuri la adevărate falii — care apar în felul în care comunicăm.

Puse la un loc, povestirile și perspectivele cărora le dau voce, dau senzația unor musculițe care bâzâie fiecare-n legea ei fără să se asculte. Felul în care sunt scrise, fără verdicte, deschise, lasă mult spațiu de reflecție cititorului.

Foto: Vlad Chirea

Îți recomandăm să descoperi și colecția noastră de carti online

Ad placeholder
Citeşte şi:

Recomandările culturale ale săptămânii: un spectacol de teatru bun, din bani publici

Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
PARTENERI - GSP.RO
Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
Detaliul din cazul Caracal care zguduie România! Cine este, de fapt, Gheorghe Dincă! S-a aflat abia acum adevărul
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Detaliul din cazul Caracal care zguduie România! Cine este, de fapt, Gheorghe Dincă! S-a aflat abia acum adevărul
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează
HOROSCOP
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close