Cuprins:
„Ipoteza este că nu mai funcționează fundamentele domeniului. Adică felul în care eșantionăm sau cum credem noi că ajungem în mod egal la orice fel de votant sau, dacă nu ajungem, putem rezolva lucrurile prin metode statistice, ponderări, de pildă, s-ar putea să nu mai reflecte felul în care funcționează societatea de astăzi, mai ales din cauza online-ului. Cred că e nevoie de o discuție serioasă despre cum se face cercetarea sociologică și statistică”, a spus Ovidiu Voicu luni, 25 noiembrie, pentru DW.com.
Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică a precizat că ar fi bine dacă toate firmele de sondare vor pune datele lor la dispoziție, cum intenționează să o facă Atlas Intel și INSCOP.
„Ar fi bine dacă și ceilalți s-ar ralia, mai ales cei care au făcut exit poll-uri, unde lucrurile sunt și mai grave, fiindcă erorile statistice ar trebui să fie mai mici și mai puține. În absența unei astfel de discuții, nu putem ști de ce măsurarea opiniei publice dă astfel de eșecuri majore”, a punctat el.
Serviciile de Informații, puse și ele sub lupă
Sociologul s-a referit și la posibilitatea ca Rusia să fi intervenit în alegerile prezidențiale din România și a precizat că nu este normal ca Serviciile de Informații să fie luate prin surprindere.
„Dacă a fost într-adevăr o imixtiune rusească, de ce ne-a luat prin surprindere? Adică are șanse să ajungă președinte un om care este împotriva sistemului democratic și împotriva sistemului de alianțe al țării? Noi avem, pe lângă SRI, două instituții internaționale cu responsabilități în domeniul cibernetic, Centrul European de Securitate Cibernetică și Comandamentul NATO de Securitate Cibernetică. Ar trebui să fim cei mai pregătiți din zonă cu acest subiect, dar iată că nu suntem”, a mai spus Ovidiu Voicu.
Iohannis nu a fost informat de serviciile secrete despre influențarea alegerilor prezidențiale
Președintele României, Klaus Iohannis, nu a primit informări oficiale despre riscuri de influențare a alegerilor prezidențiale, imixtiuni externe în procesul electoral sau promovări suspecte ale lui Călin Georgescu pe rețelele de socializare, a transmis Administrația Prezidențială luni, 25 noiembrie, la solicitarea Libertatea.
Precizările au venit în contextul în care rezultatele exit-poll CIRA-AVANGARDE-INSOMAR, publicate duminică seară, 24 noiembrie, arătau că Marcel Ciolacu a fost votat de majoritatea românilor în primul tur al alegerilor prezidențiale, urmat de Elena Lasconi și Călin Georgescu, un candidat fără notorietate, care practic nu a existat în sondajele dinaintea alegerilor.
Surpriza a venit însă la numărătoarea oficială, când Călin Georgescu a ieșit pe primul loc, urmat de Elena Lasconi și abia apoi de Marcel Ciolacu. Turul doi va fi pe 8 decembrie între primele două locuri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
BufnitaDuminicala • 27.11.2024, 12:17
Cu ocazia acestor alegeri toti “experți” s-au dovedit a fi niște papagali incompetenți.
stanvasile • 25.11.2024, 23:08
Cand platesti operatorii cu cativa lei pe sondaj, si nu aduna nici salariul minim intr-o luna, ce te astepti? Sa mearga pe teren sa se milogeasca de oameni sa răspundă la 50 de intrebari? Le pun și ei din burta după cum cred ca ar pare credibil... nu le va face nimeni corect.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 25.11.2024, 22:08
Hai serios? Aţi dat de gard cu toate sondajele voastre ultrainteligente peste tot, din SUA până-n România. Aţi luat nişte sume enorme (prietenii ştiu cam cât se plăteşte pentru un astfel de sondaj) şi aţi livrat grafice frumoase, pie chart-uri 3D, prezentări multicolore în PowerPoint şi cross-uri hipercomplexe în Excel. Valoarea lor reală? Nici măcar UNUL nu l-ați luat în serios pe prăpăditul ăsta filorus! Pentru ce ai mai fost plătiți, mă?!