Ți-ai exploatat angajații! Ai făcut bani pe munca bieților salariați, pe care i-ai plătit cu lefuri de mizerie, sigur că ți-a ieșit profit, ai exploatat nemilos semenii tăi! Poți să te aperi cu grila de salarizare, cu bonusurile, cu un regim de muncă relaxat și cu toate contribuțiile plătite la stat, tot n-ai să ștergi această etichetă: exploatator! Ești un profitor.
Ar fi normal să împarți profitul cu cei care au muncit pentru tine, care ți-au vândut forța de muncă. Să împarți profitul tău lumii care te-a ajutat să faci profit. Deși este afacerea ta, pentru că te-a dus mintea să faci o afacere, profitul nu este al tău și este imoral să-l reinvestești sau să-ți cumperi mașini de lux și vacanțe în țările calde. Imoral! Mai bine să faci o cooperativă, conform sloganului marxist: „de la fiecare după posibilități, fiecăruia după necesități”. Atunci, n-ar mai bătea la ochi profitul.
Aproape că îți vine să ceri scuze că ai făcut profit: sunt vinovat, iertare! Mai cu seamă în aceste vremuri de criză, când sunt atâția săraci care n-au ce mânca. Este indecent să faci profit. Indecența asta se manifestă în natura umană de când e lumea pe pământ. Numai socialismul a sucit mințile, proclamând că profitul privatului drept o crimă. Dar se uită câte crime a comis socialismul în numele revoluției proletare.
Și apoi, de ce să faci profit? Impozitul pe care l-ai plătit se pierde oricum în sacul fără fund al bugetului de stat. Statul este în stare ca din impozitele adunate de la profitori să facă niște servicii de sănătate de calitate, o infrastructură solidă și un învățământ performant? Te-ai convins, nu-i capabil. Impozitul tău se pierde într-o gaură neagră.
Cu profitul pe care l-ai făcut ai contribuit la creșterea inflației mondiale. Vezi, ți s-a mai inventat o vină: dacă faci profit, generezi inflație! Acuzația asta răstoarnă (intenționat sau din prostie) orice carte serioasă de economie care definește inflația, deflația, stagflația. De exemplu, „Povestea banilor”, de Charles Wheelan, este o „poveste” de adormit activiștii socialiști, care manipulează cifrele și ideile numai pentru a susține că profiturile generează inflația. Nu tipărirea de bani, nu politicile expansioniste ale statului în zona bugetară, nici politice proaste din domeniul energiei (prin suprataxarea certificatelor verzi și politica European Green Deal).
N-ai să auzi niciodată că cineva își asumă aceste greșeli care au scumpit energia și au generat scumpiri în cascadă. Vinovat ești tu, care ai făcut profit. De aceea trebuie să fi suprataxat. Din solidaritate, empatie și alte vrăjeli scornite de ONG-uri. Pentru că statul nu mai are bani la buget, pentru că politicienii au promis multe electoratului (pensii și salarii mai mari), pentru că aceiași politicieni vor să fie realeși și au nevoie de bani ca să-și onoreze promisiunile. De aceea, orice taxă și impozit în plus sunt binevenite la stat, pentru popor, pe seama profitului tău.
Dacă mai ești și acuzat, la plesneală, fără nicio dovadă, că ai exportat o parte din profit într-un paradis fiscal, atunci suprataxarea este cât se poate de justificată în ochii poporului, vezi ce înseamnă să faci profit? Plătește! Sunt mulți guriști care strigă ca din gură de șarpe că multinaționalele exportă profiturile din țara noastră săracă și exploatată ca o colonie din Africa.
N-ai auzit de nicio investigație a ANAF sau a presei noastre din care să rezulte că firma cutare, în anul cutare, și-a exportat fraudulos profitul într-un paradis fiscal. Niciun material de acest fel n-a fost pus în spațiul public, cu nume, cu acte, cu fapte, dar se trăiește patriotic cu această marotă: multinaționalele își exportă profiturile, știm noi! De ce presa nu-i întreabă pe acești propagandiști: care-i dovada?
În același timp, nu se spune câte milioane de euro au investit multinaționalele în România, de-a lungul anilor, câte impozite au plătit la bugetul de stat și câte locuri de muncă au creat. Dar e mai bine să trăim în România cu convingerea că multinaționalele ne fură, antreprenorii ne jefuiesc, producătorii se căpătuiesc pe banii noștri, rolul de victime este convenabil. Este un rol profitabil pentru mulți impostori care se agită în spațiul public.
Ce ți-a trebuit să faci profit? Cel mai bine este să faci un profit micuț, neglijabil, ceva la limita supraviețuirii, să nu-ți mai bați capul cu productivitatea, cu creșterea vânzărilor, cu eficiența, pe scurt, cu businessul. Să trăiești la limită, de pe-o zi pe alta, merge și-așa, pe targă! Până la urmă, criza care se adâncește o să-ți spulbere orice brumă de profit.
Bucură-te că încă faci profit pentru că, în curând, profitul va fi o amintire. Nu te mai gândi la profit. E vremea să iei în calcul insolvența și falimentul. Caută să te angajezi la stat. Este cea mai profitabilă afacere: la stat!
Attigal • 30.09.2022, 20:35
Felicitări! Un antreprenor înțelege foarte bine! Poate că citește și înțelege și vreun politician.
ivryernest • 30.09.2022, 11:13
Imposibil să citesc acest pamflet, scris "la pertu", și într-un limbaj atât de "modern", încât limba română literară este ocolită în mod deliberat, ca o antichitate bună de aruncat.