Cuprins:
„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, a scris oficialul pe Facebook.
Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale cu aproape 23% din voturi.
Cine a plătit?
Anterior, Pavel Popescu a declarat pentru Libertatea că mii de conturi au participat la promovarea lui Călin Georgescu pe TikTok cu finanțare externă, iar rețeaua socială a ignorat solicitările Autorității Electorale Permanente (AEP) și ale ANCOM – reglementatorul pieței de telecomunicații.
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), ANCOM și AEP au solicitat Comisiei Europene să investigheze TikTok în legătură cu campania electorală.
Comisia Europeană reglementează marile platforme europene sub DSA – Regulamentul pentru Servicii Audiovizuale. Un articol al DSA obligă platformele la analizarea serviciilor și algoritmilor lor astfel încât aceștia să nu prezinte riscuri electorale.
O serie de influenceri de TikTok au recunoscut în ultimele zile că au primit bani pentru a face campanie pentru Călin Georgescu. Acesta a declarat însă cheltuieli zero cu campania electorală.
AEP a solicitat Fiscului să descopere sursa banilor primiți de tiktokeri.
TikTok: „Aceste raportări inexacte despre alegerile din România sunt ambigue și înșelătoare”
TikTok a respins acuzațiile și a afirmat că este „extrem de vigilentă”.
„Aceste raportări inexacte despre alegerile din România sunt ambigue și înșelătoare întrucât majoritatea candidaților și-au stabilit o prezență pe TikTok, iar cei care au câștigat și-au făcut campanie și pe alte platforme digitale, dincolo de a noastră”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok pentru Libertatea.
Compania nu a spus însă dacă au fost conturi false ce au amplificat mesajele pro-Georgescu și nici de ce duminică se propagau pe rețeaua sa sondaje false în care Georgescu era trecut ca având 67% din voturi.
DNSC voia interzicere la bugetari
În 2023, DNSC – Directoratul Național de Securitate Cibernetică – a cerut la rândul său interzicerea TikTok pe telefoanele de serviciu ale angajaților la stat.
Aproape de blocare și în SUA
În Statele Unite, TikTok este acuzată de spionaj în favoarea Chinei. O lege adoptată obligă ByteDance – grupul ce deține TikTok – să vândă compania până în ianuarie 2025, în caz contrar, aceasta urmând să fie interzisă.
Tiktok a atacat legea respectivă în justiție.
MihaiOctavian • 28.11.2024, 16:30
Mizeria aia de rețea trebuie oricum interzisă, pentru că după ce că spală creierele netede ale maneliștilor și a celorlalți utilizatori deja netezi la cerebel, mai afectează și pe cei care acum sunt intoxicați de televiziuni. Așadar tiktok= china=rusia=georgescu, sau cum îl cheamă pe ăsta...
deroberto • 28.11.2024, 09:34
Dacă ieșea PSD sau PNL nu mai bloca nimic. Nici măcar gențile cu bani trimise lui Dumitru Buzatu. Și altora ca el. Diaspora, a votat în consecință. Jumătate din România, se consideră Diaspora. PSD - PNL și UDMR, poate să-și schimbe hainele, dar nu și năravul, clientela politică și pe baronii care le-au sponsorizat campania electorală. Pentru că românii nu iau votat, caută să acuze. Să-și scoată bârna din ochi și apoi să scoată paiul din ochii altora. Corupția din clasa politică rămâne fără un loc la Cotroceni. Au avut timp 35 de ani să facă ceva pentru România. Dar după fiecare campanie electorală, partidele politice rămân datoare vândute baronilor, care îi sponsorizează. Iar baronii, trebuie să scoată și profit. Vorbim despre o Românie, care sa săturat de Corupție. Și indiferent ce acuze aduc lui Călin Georgescu, românii, vor vota în consecință. Împotriva Sistemului Corupt. Împotriva PSD - Împotriva PNL - Împotriva UDMR - Împotriva alianțelor care aduc atingere României.