„…pe acest fundal economico-social, migrația externă va continua, iar viitorul politic ne poate rezerva orice. Inclusiv ca un partid precum AUR, acum pe buzele tuturor, cu o pleiadă de analiști încercând să le descifreze ascensiunea, care poate crește (și) la viitoarele cicluri electorale. După cum bine se știe, vremurile de criză economică aduc în prim-plan astfel de partide, care contestă statu-quoul vechii clase politice. De aceea trebuie să urmărim cu atenție cu ce măsuri și metode va rezolva actuala guvernare criza economică de acum, una ce se anunță de profunzime. Dacă se va merge ca și până acum, după cum se întrezărește, cu cei de la bază puși să plătească nota crizei, noi credem că viitorul (ne) va fi tot mai sumbru.
Viitorul? Nu știm ce-i cu viitorul? Dar hai să analizăm geografia votului de acum.
Figura 1 arată câștigătorii pe județe – verde deschis = Georgescu, albastru = Lasconi, roșu = Ciolacu, verde închis = Hunor și galben = Ciucă.
1. Călin Georgescu câștigă în șase județe din centrul și vestul țării, pare ireal, nu? – Alba, Arad, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Maramureș și Sibiu;
– cele două județe din Dobrogea – Constanța și Tulcea;
– trei județe din Muntenia – Argeș, Călărași și Prahova;
– două județe din Moldova & Bucovina: Neamț și Suceava.
În total 13 județe.
2. Elena Lasconi este pe primul loc în cinci județe (Brașov, Cluj, Iași, Ilfov și Timiș), plus București – în toate cele șase sectoare – 11 județe, asta dacă socotim un sector cât un județ.
3. Marcel Ciolacu rade sudul și estul, dar prea puțin, e primul candidat pesedist care nu prinde finala – vine și o premieră electorală pentru PSD via Ciolacu – Nisa – Nordis & co.
– Banat: Caraș-Severin;
– Oltenia: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea;
– Muntenia: Brăila, Buzău, Dâmbovița, Ialomița și Teleorman;
– Moldova & Bucovina: Bacău, Botoșani, Galați, Vaslui și Vrancea.
În total = 16 județe câștigate de liderul social-democrat.
4. Kelemen Hunor s-a întrecut pe el însuși. Un om educat, cult, cu o vastă experiență politică, liderul UDMR s-a impus în șase județe – centru și vestul țării: în primul rând Harghita și Covasna, apoi Bihor, surpriză, pe terenul liberalului Bolojan, Mureș, Satu Mare și Sălaj.
5. În fine, Nicolae Ciucă, câștigător și el în Giurgiu, județ sărac, rămas fief PNL, ca o relicvă a vremurilor clientelar-feudale ce au săltat odinioară partidul, cam în perioada post-2008, sus-sus de tot.
Figura 1. Distribuția câștigătorilor pe județe la alegerile prezidențiale din 2024 (turul I)
Să vedem cum arată și un raport de vot: Georgescu versus Lasconi – am împărțit procentele lui Georgescu la cele ale lui Lasconi.
- Unde e raport supraunitar, peste 1, Georgescu domină;
- Unde e raport subunitar, sub 1, Lasconi e în față – vezi harta 2 de mai jos.
Ce este cu verde închis e dominant Georgescu, un raport de peste 2 (cel puțin dublul voturilor obținute de Lasconi) – nord, în Bucovina – Botoșani și Suceava, plus județe din Muntenia și Oltenia.
Lasconi are o zonă hard în cinci sectoare din București – mai puțin sectorul 5.
Figura 2. Harta raportului de vot – Georgescu vs. Lasconi (prezidențiale – turul I)
Am luat și câteva variabile de control – procentul populației urbane și câștigul salarial net. Desigur, sunt date agregate la nivel de județ, trebuie luate cu precauție. De altfel, la acest nivel, coeficienții de corelație sunt mici. Cu o excepție – votul pentru Lasconi, unul care crește pe măsură ce nivelul salarial net crește – vezi figura 3 de mai jos.
Ce înseamnă asta? Crește câștigul mediu salarial pe județ cu o unitate, crește și votul pentru Elena Lasconi cu 0,73, adică r2 din ecuație. Mai clar, acolo unde câștigul salarial este mai mare, votul pentru Elena Lasconi este mai mare.
Cam asta pe scurt despre geografia votului. Pronosticuri pentru turul II nu se pot face. Sunt multe variabile ce trebuie cuantificate – dacă prezența la vot va fi mai mare în turul II, cum vor vota alegătorii marilor pierzători etc. Avem doar o certitudine: candidata unui partid mic, de nișă, USR, și un om fără partid, venit de pretutindeni și de nicăieri, au câștigat competiția electorală din primul tur. Semnele timpului nostru nu pot fi ignorate. A pune totul pe seama ignoranței alegătorilor și a fermelor de troli și boți de pe TikTok nu înseamnă altceva decât a ascunde mizeria sub preș!
Figura 3. Relația dintre câștigul salarial net și votul pentru Elena Lasconi la nivel de județ (prezidențiale – turul I)
Sursa datelor: Tempo online și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Poliakov • 26.11.2024, 17:57
Sigur ca vor incerca sa ascunda mizeria sub pres, deja o fac...Nivelul isteriei creste spre gradul 5, uragan! Este inútil. Prea le -a vazut pe toate poporul nostru, prea multe s-au intimplat, prea mult a inghitit. Plastic vorbind de data asta baba va lansa borcanul cu muraturi pe linga drona... Oricum, felicitari autorilor!