Când PSD era acuzat că ţine captive categorii de români, prin aşa-zisele „pomeni electorale”, tinerii îşi acuzau bătrânii că ţin România blocată în trecut. Voit sau nu a fi un gest viclean, Guvernul a oferit apoi tinerilor propria doză de pomană – călătorii gratuite cu trenul, fără număr. Guvernul dă, Guvernul ia.
La numai doi ani de la adoptarea măsurii, Executivul se gândeşte să limiteze sau să elimine gratuităţile, iar liderii studenţilor au sărit furibund să-şi apere beneficiile „câştigate” în 2017.
Ar face bine să nu uite când şi de ce au primit aceşti bani. Măsura a fost adoptată în aceeaşi lună în care era iminentă OUG 13. Atunci, decizia era văzută drept una cinică, de a limita numărul tinerilor care ies în stradă pentru a protesta. OUG 13 a trecut, însă, iar studenţii s-au obişnuit să circule gratuit. Bine, „gratuit” e impropriu spus. Nimic nu este gratuit, depinde doar cine plăteşte nota.
În 2017, anul introducerii acestei facilităţi, 30% din călătoriile de pe CFR erau suportate de stat în contul studenţilor. Jurnaliştii de la Bursa, care au făcut solicitările către Ministerul Transporturilor, spuneau că este vorba despre peste 16 milioane de călătorii.
Deficitul de material rulant al CFR este dureros: sunt circa 800 de vagoane şi ar mai fi nevoie de încă 300 pentru a rezolva problema călătoriilor aglomerate sau a plătitorilor de bilet fără loc. Anual, se vând circa 800.000 de astfel de bilete.
Există trenuri care circulă între Bucureşti şi Timişoara sau Iaşi cu două vagoane, pe linii principale ale ţării. Dacă întrebi orice controlor, în timp ce trebuie să stai 7 ore călare pe un bagaj pe culoare, îţi va spune că „şefii” mută vagoanele pe rutele de vacanţă: la munte şi la mare. Sunt trenuri care circulă aproape de capacitatea totală numai pe „gratuităţi”.
Desigur, nu este vina studenţilor. Au primit şi au folosit. Prost nu e cel care cere, ci cel care dă. Statul a dat fără luciditate, din motive greşite. Acum, la ananghie, e nevoie să ia înapoi. Liderii studenţilor ar trebui să dea ei dovadă de luciditate şi să nu se bată pentru nişte beneficii care nu fac decât să sărăcească şi să adâncească dezastrul din CFR.
Statul se pregăteşte să le ia bursele pe perioada vacanţei, dar liderii studenţilor vorbesc despre gratuităţi. Undeva, cineva a stabilit greşit priorităţile.
Nu vă faceţi captivii statutului. Dacă spuneţi că mersul gratuit cu trenul încurajează tinerii din medii defavorizate să studieze, cereţi ca biletele să fie între centrele universitare şi casă.
Apoi, când spuneţi că CEDO a decis că un drept dobândit nu poate fi restrâns, nu se referea la dreptul ca statul să vă plătească vacanţa la mare. Aia e doar o facilitate. Ţintiţi mai sus de atât. Votul, de exemplu, e un drept. Mult mai bun decât gratuitea, dată sau luată.
Fotografie principală: Hepta